1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Kicker Hideaway 8

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016+)' started by Movementwarrior, Oct 13, 2021.

  1. Oct 13, 2021 at 5:12 PM
    #1
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR
    Hey everyone,

    As many other threads, I am currently working on installing a kicker hs8 on a 2021 non jbl OR.

    I’m trying to discern if I have a bad unit, or if I’m just wonky.

    Any help would be appreciated. I’ve combed threads and threads to learn and find info out and have reached no positive results.


    Kicker mounted under driver side seat.

    -Power to battery. Re checked fuses with meter, etc all good.
    -not using remote line because I’m splicing directly in (though I got desperate and even tried this method with no success)
    -white/ WB to left driver kicker panel, followed @destin_meeks thread on which lines to splice into. (Just to make sure tested them and confirmed they were front left) did the same to front right. (I initially tried splicing into rears).
    -ground to multiple different ground points to ensure we were rocking with it.


    So the issue. I’m getting power, turns on, turns off. All the good stuff. But no output. I’ve traced wires, I’ve switched polarity, I’ve tried fading.... everything. But nothing. At one point I ran all to just my left side inputs and had a little bit of feedback. Tried all sorts of different settings and so forth and only get an occasional rebound of bass when I’m turning the gain up and down but nothing else.

    to me it is screaming bad product.... at least I hope that I haven’t gone the past three days just completely off my rocker and wired it wrong.

    if you guys have any tips or pointers please let me know.

    as of right now I’m looking at returning and relaxing the Unit. But maybe you guys have a better idea or some Hail Mary for me to try?


    Thanks

    K



    UPDATE

    returned unit and got a new one. Quickly tied into my old connections and wallah. Works great! Thank you everyone for your help and comments

    finished:28E51ECC-8327-4DEA-BAF8-BC3CE6760F67.jpg
     
    Last edited: Oct 14, 2021
    shotgunbilly420 likes this.
  2. Oct 13, 2021 at 5:45 PM
    #2
    NorNev

    NorNev Phone? Call someone who gives a shit.

    Joined:
    Jan 1, 2020
    Member:
    #314807
    Messages:
    410
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    39° 31′ 6″ N, 119° 59′ 19″ W
    Vehicle:
    KDMAX Tuned 17 2•2X2•2 Hood Scoop
    A Few
    Re check your wiring. Why not just run a amp, box/sub, I get the reasoning behind the powered sub idea, but you’d be happier with a traditional system.

    Welcome to TW!
     
  3. Oct 13, 2021 at 5:52 PM
    #3
    3r3Taco

    3r3Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2020
    Member:
    #332440
    Messages:
    99
    Gender:
    Male
    So.Cal
    Vehicle:
    17 SR5 DCSB
    Factory Stock
    [​IMG]

    Auto turn on set to 12v or dc?

    Auto turn on with out blue remote wire used should be set to DC
     
    Kolter45 likes this.
  4. Oct 13, 2021 at 6:01 PM
    #4
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR

    It is on DC
     
  5. Oct 13, 2021 at 6:02 PM
    #5
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR
    I am starting to realize this
     
    NorNev likes this.
  6. Oct 13, 2021 at 6:04 PM
    #6
    3r3Taco

    3r3Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2020
    Member:
    #332440
    Messages:
    99
    Gender:
    Male
    So.Cal
    Vehicle:
    17 SR5 DCSB
    Factory Stock
    Set it to 12v and feed 12v+ to the blue remote on wire, just to test it turns on and stays on. Play music if you get sound, the dc setting without the blue remote on is not working.
     
  7. Oct 13, 2021 at 6:37 PM
    #7
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR

    Stays on and turns on. No Bass


    Thank you
     
  8. Oct 13, 2021 at 6:45 PM
    #8
    Speedfreak

    Speedfreak Unknown

    Joined:
    Sep 22, 2017
    Member:
    #230756
    Messages:
    2,186
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Canadian Eh
    Vehicle:
    2017 Tacoma TRD Sport DCSB 6MT, Blazing Blue Pearl
    Manual Mall Cruiser
    Get a spare speaker and hook it to the speaker inputs. Verify that you have signal to both. If you have signal, and the unit is turning on, it's possible you have a bad unit.


    Edit: you do have it set to Line In?
     
  9. Oct 13, 2021 at 7:02 PM
    #9
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR
    In between a move right now and don't have that ability at this very moment. However, after doing some more empirical testingI still haven't been able to resolve the issue.

    The harness that comes with the Hideaway only has the speaker wires +/-, ground, pos, and a remote turn on.
     
  10. Oct 13, 2021 at 7:44 PM
    #10
    TRD2021SPORT

    TRD2021SPORT Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2021
    Member:
    #371124
    Messages:
    243
    Vehicle:
    2021 Tacoma TRD Sport AC
    Have you not reached out to Kicker? They do have pretty good customer service.
     
  11. Oct 13, 2021 at 7:51 PM
    #11
    Speedfreak

    Speedfreak Unknown

    Joined:
    Sep 22, 2017
    Member:
    #230756
    Messages:
    2,186
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Canadian Eh
    Vehicle:
    2017 Tacoma TRD Sport DCSB 6MT, Blazing Blue Pearl
    Manual Mall Cruiser
    My edit was referring to this switch. If you are using speaker level in, then the switch needs to be set 'HI'. If you are using RCA then it needs to be set to 'LO'. Screenshot_20211013-194847_Chrome.jpg
     
  12. Oct 13, 2021 at 8:36 PM
    #12
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR
    Thank you,

    yes set it on hi. And tried lo even.
     
  13. Oct 13, 2021 at 8:36 PM
    #13
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR
    I plan to tomorrow.

    I’m thinking maybe something funky with the ‘21s?
     
  14. Oct 13, 2021 at 8:49 PM
    #14
    3r3Taco

    3r3Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2020
    Member:
    #332440
    Messages:
    99
    Gender:
    Male
    So.Cal
    Vehicle:
    17 SR5 DCSB
    Factory Stock
    [​IMG]

    Back in the cd walkmen/ ipod /mp3 player age i would use a 'line in to rca' adapter to test amps on a bench.

    Just play song on device and run the line to the amp. The amp would have 12v+ power and grond w a jumper wire from the 12v+ to the remote turn on.

    Sime way to test amp input.
     
  15. Oct 13, 2021 at 9:30 PM
    #15
    Chris1121555

    Chris1121555 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2017
    Member:
    #209602
    Messages:
    225
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    East Coast
    Vehicle:
    2017 Infeno TRD OR Manual
    -Toytech BOSS 2.0 Aluma Series lift w/ AAL (2") -265/75R16 BFG AT KO2's -Plastidipped TRD OR Wheels w/ Red TRD Center cap -LED Head/Fogs -Interior LED lighting -Rigid Industry Ditch Lights -Black OEM Grill (Painted) -Westin Grill Guard -Copy Polymer Shfit Knob (M/T) -Tonneau Cover, Tri-Fold. (*Looking to sell or trade for Rollup*) -Kicker CS speaker upgrade -Kicker Hideaway 8" subwoofer
    I have the same set up. The only thing I can think of is your wiring, especially to your speakers. If you're 100% that's all good, then I'd say you have a defective unit
     
    Movementwarrior [OP] likes this.
  16. Oct 14, 2021 at 11:03 AM
    #16
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR
    how is your wiring (do you have it spliced behind the head unit? Or by the kicker panel?) and how are the settings set up on the unit if you don’t mind, what year taco?

    I was able to switch it out real quick at my local Best Buy. If I have time I’ll try and set it up tonight.

    Thank you to everyone who has replied so far
     
  17. Oct 15, 2021 at 11:46 AM
    #17
    JIgawatts

    JIgawatts Active Member

    Joined:
    Mar 16, 2020
    Member:
    #322262
    Messages:
    31
    Gender:
    Male
    I'm hoping your problem was solved and if you have any install tips please share. If I get some free time this weekend, I'm hoping to install my hideaway. I talked to customer service at crutchfield before I ordered my sub and was told the only thing I would need for install were wire connectors that tap into the lead wire.

    https://www.crutchfield.com/p_669PP605/Posi-Products-Wire-Connectors.html

    I see you mounted yours under the seat. Any specific reason why you chose under the seat as opposed to behind the back seat? Just curious because I don't have a plan yet. LOL
     
  18. Oct 15, 2021 at 12:42 PM
    #18
    Speedfreak

    Speedfreak Unknown

    Joined:
    Sep 22, 2017
    Member:
    #230756
    Messages:
    2,186
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Canadian Eh
    Vehicle:
    2017 Tacoma TRD Sport DCSB 6MT, Blazing Blue Pearl
    Manual Mall Cruiser
    I am not a fan of t-tapping or scotchlock connectors. I have seen so many failures caused from them.

    When I 'tapped' into the wires for sub input, I went behind the head unit and made a jumper harness that plugged into the back of the deck and then plugged into the factory harness. In the harness, I used butt connectors and heat shrink for the connections.
     
    Movementwarrior [OP] likes this.
  19. Oct 15, 2021 at 6:47 PM
    #19
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR

    Appreciate your comment!

    The problem was solved when I replaced the hideaway. I was scratching my head thinking everything (the limited knowledge of) I knew of electrical.

    once that was done I quickly tied into my old connections and immediately saw the difference.


    When I realized I was good to go I actually soldered my connections together, heat shrink etc etc. tied in left to left and right to right.

    I mounted it under the driver seat mainly for the massage feature hideaway forgets to mention , but in reality just because I wanted it to be easy access there with a shorter run. Not to mention I may be removing my back seats to build a platform. I already had conduit running pretty close to my drivers seat anyways because of my center console switch panel I installed so essentially... just an easier run. I definitely love the hideaway so far. It’s pretty great, ran the bass knob to that same switch panel and it’s pretty solid. I think it’s perfect for the amount of bass if you want just that little umph. But that’s it. Definitely switching our for some kicker door speakers.

    Reach out if you need any help or anything!
     
    JIgawatts likes this.
  20. Oct 15, 2021 at 6:47 PM
    #20
    Movementwarrior

    Movementwarrior [OP] TACOTIME

    Joined:
    Oct 12, 2021
    Member:
    #379503
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '21 Green OR
    Initially I felt weird about doing this.... after nothing was working I said “IT MUST BE THOSE DAMN T TAPS” hence why I spent the time to solder and do everything that route
     
    Speedfreak likes this.

Products Discussed in

To Top