1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Leaky & Squeaky Units

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by MachinesOfGreen, Apr 3, 2013.

  1. Apr 3, 2013 at 1:25 PM
    #1
    MachinesOfGreen

    MachinesOfGreen [OP] Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Member:
    #34988
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    Got myself a 2006 access cab V6, 4wd Taco with approximately 125K on her.

    Recently noticed she has been going through a lot of power steering fluid and leaking what appears to be water or clear fluid in small volume from passenger side area.

    Separately I am getting a high pitched squeaking noise from driver side of engine compartment during idle and driving.

    Replaced an idler pulley and serpentine built approximately 2,500 miles ago.

    I do mostly city driving and probably put more use on the power steering than normal with lots of multi point turns in narrow streets and what not. But it has never required this much fluid.

    Crawled under her this morning and took some pictures of what appeared to be the problem area. Photos are taken from underneath passenger side of vehicle.

    Any insight in to the cause of these symptoms would be awesome, Thanks!

    IMG_4514.jpg
    IMG_4515.jpg
    IMG_4516.jpg
    IMG_4517.jpg
     
  2. Apr 4, 2013 at 2:23 PM
    #2
    toyotaman29

    toyotaman29 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 31, 2012
    Member:
    #85919
    Messages:
    478
    Gender:
    Male
    First Name:
    Darrell
    North Carolina
    Vehicle:
    05 double cab SR5 4x4
    TRD air filter, exhaust tip, tinted windows, upgraded grill, OEM LED tail lights, LED DTRL'S, Matts 123 skid plate, 4Runner Mirrors, 17 inch OEM 4runner wheels
    I would clean the engine bay good, spray some purple cleaner or de-greaser and hose it down, then see if it's a hose or the pump. The noise could be another idler pulley or the belt slipping from some fluid leaking on it, i would try that first...
     
  3. Apr 4, 2013 at 11:59 PM
    #3
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    3,602
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    Prerunner SR5
    That second picture looks like the power steering pump has a leak. Of course what toyotaman29 said is a good start to verify this.

    Clean it really well then drive it around slowly so it doesn't blow the fluid everywhere and then get another look see.
     
  4. Apr 9, 2013 at 9:45 AM
    #4
    MachinesOfGreen

    MachinesOfGreen [OP] Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Member:
    #34988
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    thanks guys. Going to get on this in the next few days. trying to keep her off the road until then. Suspecting power steering pump is the issue.
     
To Top