1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Lifter Chatter

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by ToyotaHondaOwner, Nov 13, 2011.

  1. Nov 13, 2011 at 8:40 PM
    #1
    ToyotaHondaOwner

    ToyotaHondaOwner [OP] Member

    Joined:
    Nov 13, 2011
    Member:
    #66971
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    San Antonio
    Vehicle:
    2001 Toyota Tacoma
    Okay so again new member I have a 2001 Taco with 115k miles and I am having lifter chatter in the morning. I have added Rislone oil treatment with little progress. Any suggestions or is this normal what should I do? Now my Taco runs great other than this. Thanks for the help!
     
  2. Nov 13, 2011 at 9:10 PM
    #2
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    Vehicle:
    '13 Tacoma TRD Sport DCLB 4x4
    stock.....for now...
    what kind of oil (brand and weight) and oil filter are you using?

    Does it go away once it warms up? Only at idle or does it increase/persist with RPM's?
     
  3. Nov 13, 2011 at 9:13 PM
    #3
    ToyotaHondaOwner

    ToyotaHondaOwner [OP] Member

    Joined:
    Nov 13, 2011
    Member:
    #66971
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    San Antonio
    Vehicle:
    2001 Toyota Tacoma
    5w20 pensoil .... It's only in the morning and it goes away after a couple of minutes.... Help
     
  4. Nov 14, 2011 at 4:23 AM
    #4
    jandrews

    jandrews Carolina Alliance Southwest Region Ambassador

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18122
    Messages:
    12,235
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '09 FourDubDee TRD OR
    A-TRUCK, Fat Kid in the Bed, Custom Pinstriping, Ported and Polished Muffler Bearing, Hi-Performance Bed Mat
    If it's just there in the morning and goes away after a few minutes, it's just an older engine waiting for the oil to warm up.

    An oil change may help. 5w30 may help. Both may help or make it go away.

    FWIW I don't think any harm is being done. My Matrix does the same in winter only when it's getting close to an oil change.
     
  5. Nov 14, 2011 at 2:07 PM
    #5
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    Vehicle:
    '13 Tacoma TRD Sport DCLB 4x4
    stock.....for now...
    type of filter? Some filters starve the motor of oil on cold-start-up and the motor will make a little bit of chatter. When I used Fram/Purolator filters the motor made a lot more noise on cold startup for this reason. Use Toyota filters...best available for our trucks.

    And use 5w30 like toyota recommends.
     
  6. Nov 14, 2011 at 2:16 PM
    #6
    maineah

    maineah Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Member:
    #53641
    Messages:
    3,718
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tim
    Maine
    Vehicle:
    4X4 SR5 V6 6spd
    My old 2.7 would clatter a little bit when it was really cold but it was one of the best engines I ever had in a Toyota still clattered when I sold it with 248K on it.
     
To Top