1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Low Tire Pressure Light not turning off

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Taco09TRD, Feb 17, 2018.

  1. Feb 17, 2018 at 5:20 PM
    #1
    Taco09TRD

    Taco09TRD [OP] Member

    Joined:
    Aug 15, 2014
    Member:
    #136229
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    Houston, TX
    Vehicle:
    09 Silver V6, SR5, Prerunner, TRD Sport
    18" Rims and Tires
    Hello fellow Taco owners! I am having a problem with my low tire pressure light, in which that it will not turn off.

    Every time I turn my truck on, it blinks for a couple minutes before coming solid, and the thing is that my tire pressure is perfectly fine (which I have checked plenty of times). When I took it to NTB and Drivers Auto for inspection, they could not figure it out for some reason.

    Any suggestions to why it is happening?

    Thanks.
     
  2. Feb 17, 2018 at 5:21 PM
    #2
    BAMFTACO

    BAMFTACO Another day another beer

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Member:
    #30639
    Messages:
    10,911
    Gender:
    Male
    First Name:
    Juan
    Woodlandland hills , CA
    Vehicle:
    2007 Tacoma AC Prerunner
    Kings bruh
    Fill up all your tires including the spare tire. If that doesnt work just go to tire shop get the sensors reset
     
    Last edited: Feb 17, 2018
  3. Feb 17, 2018 at 5:21 PM
    #3
    bad092276

    bad092276 GEAUX TIGERS

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Member:
    #172034
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brad
    Louisiana
    Vehicle:
    2016 Silver Sky
    did you check the pressure on the spare?
     
    BAMFTACO likes this.
  4. Feb 17, 2018 at 6:09 PM
    #4
    Pigpen

    Pigpen My truck is never clean

    Joined:
    Mar 6, 2012
    Member:
    #74319
    Messages:
    8,867
    Gender:
    Male
    Northwest Montana
    Vehicle:
    2012 AC Manual 4.0 4x4 Base Model
    Access cab toolbox/ dog bed with seats and headrests deleted, waterproof TRD seat covers, yellow wire mod, diff breather relocated to tail light, engine block heater, Leer topper with Yakima tracks and rack, Yakima rack on cab, Ride Rite with Daystar cradles, CBI hidden front hitch, wired for winch front and rear Warn quick connect, Warn x8000i on external carrier, sway bar delete, trailer plug relocated to bumper, Pelfreybilt IFS and Mid skids, ECGS front diff bushing, ARB CKMA12 compressor, 255/85/16 Toyo M55 load E tires on stock steel rims, Up2NoGood heated mirror kit, Husky X-act Contour front floor liners, Northstar AGM 27F battery, Pelfreybilt bolt on sliders with kickout and top plates, TRD Pro headlights, Depo smoked tail lights, Energy suspension body mount bushing kit, Cobra 75WXST cb with rear mounted Wilson 3' antenna on Shmellmopwho mount, OME Dakar leaf packs with AAL, Billstein B110 rear shocks, 5100s with 885 coils and 1/4" spacers, SPC LR UCAs, 2wd low range mod
    The sensors have about a 10 year life expectancy. If topping off all 5 tires doesn't do it, they may be going out.
     
    williegator likes this.
  5. Feb 17, 2018 at 6:22 PM
    #5
    Taco09TRD

    Taco09TRD [OP] Member

    Joined:
    Aug 15, 2014
    Member:
    #136229
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    Houston, TX
    Vehicle:
    09 Silver V6, SR5, Prerunner, TRD Sport
    18" Rims and Tires
    BAMFTACO I tried getting the sensors reset, so I will go ahead and check the spare for sure then. Thank you!
     
  6. Feb 17, 2018 at 6:27 PM
    #6
    Tiedie

    Tiedie Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2011
    Member:
    #58973
    Messages:
    449
    Gender:
    Male
    Way Far Out Yonder
    Vehicle:
    09 4X4 V6
    Debadged, 4x4 illuminated switch, Redlinegoods console cover,aftermarket outside thermometer.foglight on anytime mod. Double USB charger in dash installed, Ballistic Jesters 16x8. BlavkVue DR 590 Dash Cam
    09's have no sensor in spare. Turn on truck hold reset otton under steering column, see if that works then. Did you just get new tires and rims? New sensors?
     
  7. Feb 17, 2018 at 6:29 PM
    #7
    Pigpen

    Pigpen My truck is never clean

    Joined:
    Mar 6, 2012
    Member:
    #74319
    Messages:
    8,867
    Gender:
    Male
    Northwest Montana
    Vehicle:
    2012 AC Manual 4.0 4x4 Base Model
    Access cab toolbox/ dog bed with seats and headrests deleted, waterproof TRD seat covers, yellow wire mod, diff breather relocated to tail light, engine block heater, Leer topper with Yakima tracks and rack, Yakima rack on cab, Ride Rite with Daystar cradles, CBI hidden front hitch, wired for winch front and rear Warn quick connect, Warn x8000i on external carrier, sway bar delete, trailer plug relocated to bumper, Pelfreybilt IFS and Mid skids, ECGS front diff bushing, ARB CKMA12 compressor, 255/85/16 Toyo M55 load E tires on stock steel rims, Up2NoGood heated mirror kit, Husky X-act Contour front floor liners, Northstar AGM 27F battery, Pelfreybilt bolt on sliders with kickout and top plates, TRD Pro headlights, Depo smoked tail lights, Energy suspension body mount bushing kit, Cobra 75WXST cb with rear mounted Wilson 3' antenna on Shmellmopwho mount, OME Dakar leaf packs with AAL, Billstein B110 rear shocks, 5100s with 885 coils and 1/4" spacers, SPC LR UCAs, 2wd low range mod
    I'm guessing dead batteries in the sensors - it's that Texas heat
     
    JDawg562 likes this.
  8. Feb 17, 2018 at 6:34 PM
    #8
    nickj604

    nickj604 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 29, 2015
    Member:
    #168120
    Messages:
    662
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Vancouver BC
    Vehicle:
    2019 RAM 1500
    To be announced
    This is easy, one of your sensors is toast. Go replace it or all of them they are cheap on Amazon.
     
    Last edited: Feb 17, 2018
    JDawg562 likes this.
  9. Feb 17, 2018 at 7:05 PM
    #9
    BAMFTACO

    BAMFTACO Another day another beer

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Member:
    #30639
    Messages:
    10,911
    Gender:
    Male
    First Name:
    Juan
    Woodlandland hills , CA
    Vehicle:
    2007 Tacoma AC Prerunner
    Kings bruh
    Nice to know and looks like the op has a trd sport figured it might have a sensor. But yeah if that doesnt work then sensor most likely bad
     
  10. Feb 17, 2018 at 7:53 PM
    #10
    JDawg562

    JDawg562 Derp.

    Joined:
    Jan 26, 2014
    Member:
    #121588
    Messages:
    959
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Long Beach, CA
    Vehicle:
    2007,TRD Off-Road, Access Cab
    In 2009 they started to take them out of the spare. Some 2005 had them, some 2009 might have them, and some of the newer 2009 do not. From when I looked up mine a while back.
    OP mine did the same thing. I tried resetting them with the button, filled them all up including spare. Then took it down to american tires and they checked the sensors for free turns out one of the batteries died in the TMPS. I bought a set of 5 Denso ones off Amazon. https://www.amazon.com/gp/product/B00NQ05U24/ref=oh_aui_detailpage_o08_s02?ie=UTF8&psc=1 Since Denso makes a lot oem stuff for the Tacoma and american tires wanted like $80 per sensor.
     
  11. Feb 17, 2018 at 7:59 PM
    #11
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    12,251
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2012 Prerunner SR5
    Blinking light means one or more dead sensor(s).
     
  12. Feb 18, 2018 at 7:04 AM
    #12
    Tiedie

    Tiedie Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2011
    Member:
    #58973
    Messages:
    449
    Gender:
    Male
    Way Far Out Yonder
    Vehicle:
    09 4X4 V6
    Debadged, 4x4 illuminated switch, Redlinegoods console cover,aftermarket outside thermometer.foglight on anytime mod. Double USB charger in dash installed, Ballistic Jesters 16x8. BlavkVue DR 590 Dash Cam
    These are the one's I got off Rockauto.
    http://www.rockauto.com/en/catalog/...ressure+monitoring+system+(tpms)+sensor,12036
     
  13. Feb 18, 2018 at 11:02 AM
    #13
    JdevTac

    JdevTac Bawnjourno

    Joined:
    Jan 8, 2012
    Member:
    #70234
    Messages:
    5,300
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    GA/MD
    Vehicle:
    2013 DC TRD-OR 4x4 Pyrite Mica (sold)
    I got some oem 2015 Taco Steel wheel tpms sensors in the BST section if anyone needs some.
     
  14. Feb 18, 2018 at 11:08 AM
    #14
    REDdawn6

    REDdawn6 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Member:
    #96016
    Messages:
    1,503
    Gender:
    Male
    Redlands CA.
    Vehicle:
    2011 Tacoma TRD 4x4
    Does a 2011 spare tire have one?
     
  15. Feb 18, 2018 at 11:13 AM
    #15
    Clearwater Bill

    Clearwater Bill Sometimes when I close my eyes, I can't see.

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Member:
    #140097
    Messages:
    17,165
    Gender:
    Male
    First Name:
    Billy
    Largo Florida
    Vehicle:
    '13 5 lug base AC w/convenience package
    A few OE parts from fancy trucks
    Don't think so.

    Pretty sure you can just look at it to know if it's a conventional valve stem or one with a sensor.
     
  16. Feb 18, 2018 at 11:14 AM
    #16
    REDdawn6

    REDdawn6 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Member:
    #96016
    Messages:
    1,503
    Gender:
    Male
    Redlands CA.
    Vehicle:
    2011 Tacoma TRD 4x4
    thanks , ill go look
     
  17. Feb 18, 2018 at 12:54 PM
    #17
    Tridet167

    Tridet167 Not an Overlander, or am I?

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Member:
    #142434
    Messages:
    2,144
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony
    Toronto, Canada
    Vehicle:
    2014 Tacoma SR5 DblCab
    Ever figure it out?
     
  18. Feb 18, 2018 at 1:09 PM
    #18
    flightmech08

    flightmech08 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Member:
    #47060
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    Hillsburgh, ontario
    Vehicle:
    2007 trd double cab 4x4 6 speed
    old man emu lift kit with full dakkars. ARB front locker, rear dif vent mod 1.5" spacers
    Sounds like a dead battery, sensor batteries are only good for about 8 yrs I have the same problem. I just live with it for now.
     
  19. Feb 18, 2018 at 1:19 PM
    #19
    Vereor_Nox

    Vereor_Nox Fumblerooski

    Joined:
    Jun 22, 2017
    Member:
    #222154
    Messages:
    213
    Gender:
    Male
    North California
    Vehicle:
    2010 Tacoma TRD Sport
    If I would have listened to all the "sensor is toast" comments I would have been out a couple hundred dollars.

    My truck did the same thing one morning. I filled up all the tires including spare and reset the tpms per manual but nothing seemed to work. Later that week I ended up going out of town for dinner (about 45min drive) and my tpms light turned off.

    Before you go replacing anything set everything to factory manual setting and take the truck for a good drive, the tpms may need time to register the proper psi. Also tires heat up as you drive which affects your tire pressure.
     
  20. Feb 18, 2018 at 2:38 PM
    #20
    Tridet167

    Tridet167 Not an Overlander, or am I?

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Member:
    #142434
    Messages:
    2,144
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony
    Toronto, Canada
    Vehicle:
    2014 Tacoma SR5 DblCab
    My issue started when I put on new larger tires. The truck was purchased used and had two sets of tires, stock and set of snows. Following the manual, I can't get it set to the new tires. I read somewhere that the ECU only has two memory slots for readings. If that's true then that would explain my problem. Anyone hard of that?
     

Products Discussed in

To Top