1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Lunging/surging when I stop

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by machman, Sep 16, 2009.

  1. Sep 16, 2009 at 4:37 PM
    #1
    machman

    machman [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Member:
    #21985
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    NE Alabama
    Vehicle:
    03 DC PreRunner TRD V6
    I bought my 03 PreRunner V6/auto DC almost a month ago. I really like the truck and have very few complaints about it.

    Something that I have noticed is that when I come up to a full stop, it seems like the truck is in neutral and when the truck completely stops, the truck then seems to go into first gear. It basically feels like I have just put the truck into first gear with the brake on. My truck has 105K miles on it.

    I just "test drove" an 01 PreRunner DC today and it did not do this what-so-ever. This truck had 108K

    Anyone else experience this?

    Thanks,
     
  2. Sep 16, 2009 at 9:16 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,195
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Its axel wrap. Do a search on it, and you will find it common on alot of Tacomas.
     
  3. Sep 16, 2009 at 10:43 PM
    #3
    Siebler

    Siebler Duck Killing Machine

    Joined:
    May 9, 2009
    Member:
    #17019
    Messages:
    779
    Gender:
    Male
    First Name:
    CJ
    Portland, OR
    Vehicle:
    99 5 lug LT
    TC LT Front, F67 on 12" shackle, LCE Underdrive Pulley, Flex-a-lite fan, DT headers, Super 44 muffler, 4:11's and Aussie Locker, 22 Gallon Fuel Cell, Beard seats, custom bumpers, sliders, bed cage
    Gotta love the Spring under of the Mini Trucks :D
     
  4. Sep 16, 2009 at 11:49 PM
    #4
    jalam321

    jalam321 Member

    Joined:
    Feb 13, 2007
    Member:
    #902
    Messages:
    6
    hmm...my 01 does that also.
     
  5. Sep 17, 2009 at 12:08 AM
    #5
    Madtown Taco

    Madtown Taco Well-Known Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Member:
    #21448
    Messages:
    81
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Madison, Wisconsin
    Vehicle:
    05 TRD Sport SR5 DC LB 4x4
    Gun Metal FJ Cruiser TRD Wheels, Black Head Lights, I-pod Patch Cable for Stock Head Unit, In-Cab 115V outlets, Aries Bull Bar, 12V outlets in Bed, Snug Top Super Sport Topper, Hard-Wired Valentine 1 Radar Detector, Disabled Automatic Air Conditioning for Windshield Vent Setting, Additional D-Rings in Bed, 12-Volt Pop-N-Lock Solenoid in Tailgate Handle, TRD Front Seat Covers, WeatherTech Floor Mats
    My 05 Tacoma does this as well. I made a post about it and was also told it was common. One thing I was told is that it seems to do it more, or all the time when your air conditioning is on. I didn't think mine was at the time, but if you have your temperature dial set all the way to the cold side and have it on the defrost vent setting, it appears that this is using the air conditioner. Even though my AC light isn't illuminated, I can tell that the air coming out of the defrost vents is way too cold to be the outside summer air. When I would switch the vent setting dial to some other set of vents that didn't involve the defrost, it seemed to go away.
     
  6. Sep 17, 2009 at 4:06 AM
    #6
    machman

    machman [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Member:
    #21985
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    NE Alabama
    Vehicle:
    03 DC PreRunner TRD V6
    I have read and researched the axle wrap issue and I don't think that is what mine is. The suspension on my truck is still very stiff. I am not having problems when I am taking off, only when I stop.

    My first thought is that there is slack in my drivetrain. I have crawled under my truck and there seems to be ZERO slack in my driveshaft.
     
  7. Sep 17, 2009 at 4:06 AM
    #7
    machman

    machman [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Member:
    #21985
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    NE Alabama
    Vehicle:
    03 DC PreRunner TRD V6
    My truck has a V-6 and is automatic.
     
  8. Sep 17, 2009 at 2:04 PM
    #8
    01taquito

    01taquito "thats what she said"

    Joined:
    May 4, 2008
    Member:
    #6410
    Messages:
    468
    Gender:
    Male
    First Name:
    joe
    san antonio
    Vehicle:
    01 pre-runner sr5 quad-cab
    Bilsteins 5100's front and back. Wheelers add a leaf
    do a search for "thump/clunk" and you may have your answer
     
  9. Sep 17, 2009 at 7:04 PM
    #9
    machman

    machman [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Member:
    #21985
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    NE Alabama
    Vehicle:
    03 DC PreRunner TRD V6
    Thanks, I will do that.
     
  10. Mar 2, 2011 at 6:07 PM
    #10
    Tacomatt23

    Tacomatt23 Member

    Joined:
    Nov 14, 2010
    Member:
    #46164
    Messages:
    22
    Gender:
    Male
    my 06 does this at stop lights all the time, it probably creeps about 3 to 6 inches then stops, doesnt make any bad noises or anything. kinda weird but it think its just one of those things. just make sure to leave space between you and the car in front of you.
     
  11. Mar 3, 2011 at 6:21 AM
    #11
    Drewboto

    Drewboto Well-Known Member

    Joined:
    Mar 16, 2010
    Member:
    #33341
    Messages:
    420
    Gender:
    Male
    First Name:
    Drew
    Missouri
    Vehicle:
    Base model ಠ_ಠ
    17" Mustang wheels, Eclipse AVN 5435, Deck plate mod, vertical Maglite mount, K&N high-flow air filter, Delta gullwing box, amp, sub, 30 percent tint, floor lighting, tilt activated glove box lighting, lighting behind seat, engine bay lighting, SR5 grill surround, power windows, outside temp display
    is the defroster/AC in use when this happens?
     
To Top