1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Moto Metal 951 Issue.

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by 06TacomaTRD, Dec 28, 2013.

  1. Dec 28, 2013 at 6:59 PM
    #1
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
    I have the MM 951 on my truck. 16x8 with 4.5 backspace. Lately I have noticed vibrations occurring at 50-60mph. Before you say, "Get your truck aligned--that's the issue", I had it aligned when I got my leveling kit/lift on a few months ago and the alignment specs came out fine (see picture below). The right caster is slightly off which isn't a concern (from what I understand). Although, I've read in a couple other places where people have had issues with MM not balancing correctly.

    [​IMG]

    I'm at a lost here. I'm wondering because they "aligned" the tires as if they were 265/70/16 that it caused it to be messed up. My tires are 265/75/16. I don't know if that makes any difference.

    I checked if the rim touches my brake caliper and it barely misses it. So I thought it might just need a spacer to push the rim away from the caliper.

    Any ideas/suggestion/things I've not thought of?
     
  2. Dec 28, 2013 at 7:02 PM
    #2
    RadRed06

    RadRed06 Christ Follower

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Member:
    #63845
    Messages:
    732
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    Madison, MS
    Vehicle:
    '12 Pyrite 4x4 OR
    Lifted on 33s
    hubcentric rings. I have the same wheels and I had major vibes at those speeds. Installed the rings. No vibes.
     
  3. Dec 28, 2013 at 7:26 PM
    #3
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
    Where do you get them rings?
     
  4. Dec 28, 2013 at 7:37 PM
    #4
    KenLyns

    KenLyns 8.75" Third Member

    Joined:
    May 23, 2010
    Member:
    #37674
    Messages:
    29,369
    Gender:
    Male
    Belly of the Beast
    Vehicle:
    4x4 TRD Off-Road Full-Auto
    LED Headlights, Volant CAI, 32" Duratracs
  5. Dec 28, 2013 at 7:57 PM
    #5
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
    Appreciate it!

    Just a dumb question but should I get it realigned after installing the rings on?
     
  6. Dec 28, 2013 at 8:16 PM
    #6
    TacoDawgfan

    TacoDawgfan Hunker Down You Hairy Dawg!

    Joined:
    Jan 30, 2011
    Member:
    #50214
    Messages:
    16,840
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Georgia
    Vehicle:
    2011 Silver 4x4 TRD Sport w/JBL
    5100's at 1.75, Rear leaf TSB, Moto Metal 951 16x8, BFG TKO2 265/75/16, AFe Stage 2 CAI w/pro dry filter, Kenwood DDX374BT installed with Idatalink Maestro kit, Access Loredo tonneau cover, N-Fab steps, Tinted windows, EGR in channel vent visors, UGA drink coasters in the front cup holders, and a Graco car seat in the back seat
    Interesting thread, I have the same wheels/size. Even the same set up as the OP for the most part. Haven't had any issues with vibes. Did have a bit of a wandering feel in the steering when the 5100's went on but just had the alignment redone and it drives so much better now. No more wandering feel. Tow was out a bit on both sides.
     
  7. Dec 28, 2013 at 9:57 PM
    #7
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
    I had the vibe when I had the rims first put on (pre lift)--was aligned then--on par-- but it was minimum so I thought nothing of it. Then I got my lift and got it realigned for obvious reasons. Had the same slight vibe. Now it seems to be worse.
     
  8. Dec 28, 2013 at 9:58 PM
    #8
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
    Also, the vibe is felt mostly in the steering wheel.
     
  9. Dec 28, 2013 at 9:59 PM
    #9
    ramonortiz55

    ramonortiz55 Not A Well-Known Member

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Member:
    #92013
    Messages:
    34,137
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Texas
    Vehicle:
    2015 DCSB Offroad 4x4
    stock
    Interesting. ?.
     
  10. Dec 28, 2013 at 11:17 PM
    #10
    XXFattyHunterXX

    XXFattyHunterXX Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2012
    Member:
    #87200
    Messages:
    136
    Gender:
    Male
    Westminster, Colorado
    Vehicle:
    T4R
    I used to have the same wheels with 9in width, I'm positive its balancing issues and you'd need the chrome gorrila lug nuts, the black ones are not long enough to secure the wheels like the chrome ones. I experienced the same problem, just rebalance.
     
  11. Dec 29, 2013 at 6:00 AM
    #11
    TacoDawgfan

    TacoDawgfan Hunker Down You Hairy Dawg!

    Joined:
    Jan 30, 2011
    Member:
    #50214
    Messages:
    16,840
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Georgia
    Vehicle:
    2011 Silver 4x4 TRD Sport w/JBL
    5100's at 1.75, Rear leaf TSB, Moto Metal 951 16x8, BFG TKO2 265/75/16, AFe Stage 2 CAI w/pro dry filter, Kenwood DDX374BT installed with Idatalink Maestro kit, Access Loredo tonneau cover, N-Fab steps, Tinted windows, EGR in channel vent visors, UGA drink coasters in the front cup holders, and a Graco car seat in the back seat

    I'm using the Gorilla chrome lugs myself. FWIW.
     
  12. Dec 29, 2013 at 6:05 AM
    #12
    XXFattyHunterXX

    XXFattyHunterXX Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2012
    Member:
    #87200
    Messages:
    136
    Gender:
    Male
    Westminster, Colorado
    Vehicle:
    T4R
    Yeah I had the black ones first, balanced twiced with it, second time seems better but with the chrome lug, no shaking, just slight road vibration my duratracs.
     
  13. Dec 29, 2013 at 8:07 AM
    #13
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
    Are these the ones you have?
     
  14. Dec 29, 2013 at 8:28 AM
    #14
    TacoDawgfan

    TacoDawgfan Hunker Down You Hairy Dawg!

    Joined:
    Jan 30, 2011
    Member:
    #50214
    Messages:
    16,840
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Georgia
    Vehicle:
    2011 Silver 4x4 TRD Sport w/JBL
    5100's at 1.75, Rear leaf TSB, Moto Metal 951 16x8, BFG TKO2 265/75/16, AFe Stage 2 CAI w/pro dry filter, Kenwood DDX374BT installed with Idatalink Maestro kit, Access Loredo tonneau cover, N-Fab steps, Tinted windows, EGR in channel vent visors, UGA drink coasters in the front cup holders, and a Graco car seat in the back seat
  15. Dec 29, 2013 at 8:38 AM
    #15
    TACO TX

    TACO TX Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2012
    Member:
    #87962
    Messages:
    2,240
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Denison ,Texas
    Vehicle:
    2015 TSS sport DC 4x4
    I have the same wheels and have always had vibes and wandering feeling. It really getting on my nerves as lately. Im about ready to just get new wheels. So are you all saying we need the extended thread lugs in the front?
     
  16. Dec 29, 2013 at 8:40 AM
    #16
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
  17. Dec 29, 2013 at 9:26 AM
    #17
    TacoDawgfan

    TacoDawgfan Hunker Down You Hairy Dawg!

    Joined:
    Jan 30, 2011
    Member:
    #50214
    Messages:
    16,840
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Georgia
    Vehicle:
    2011 Silver 4x4 TRD Sport w/JBL
    5100's at 1.75, Rear leaf TSB, Moto Metal 951 16x8, BFG TKO2 265/75/16, AFe Stage 2 CAI w/pro dry filter, Kenwood DDX374BT installed with Idatalink Maestro kit, Access Loredo tonneau cover, N-Fab steps, Tinted windows, EGR in channel vent visors, UGA drink coasters in the front cup holders, and a Graco car seat in the back seat
    No, that is why I found this thread interesting. Didn't know anything about them. But I now know if I have vibes that I have that option. Hell, for $10 I'm tempted to go ahead and order a set for just in case.
     
  18. Dec 29, 2013 at 10:17 AM
    #18
    06TacomaTRD

    06TacomaTRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Member:
    #51133
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    South Carolina
    Vehicle:
    2011 MGM TRD OR PreRunner
    See Link --->
    Sounds like you guys have solved the issue by either getting the rings or the lugs. I'll put in an order for both and let you guys know the results.
     
  19. Dec 29, 2013 at 10:25 AM
    #19
    TacoDawgfan

    TacoDawgfan Hunker Down You Hairy Dawg!

    Joined:
    Jan 30, 2011
    Member:
    #50214
    Messages:
    16,840
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Georgia
    Vehicle:
    2011 Silver 4x4 TRD Sport w/JBL
    5100's at 1.75, Rear leaf TSB, Moto Metal 951 16x8, BFG TKO2 265/75/16, AFe Stage 2 CAI w/pro dry filter, Kenwood DDX374BT installed with Idatalink Maestro kit, Access Loredo tonneau cover, N-Fab steps, Tinted windows, EGR in channel vent visors, UGA drink coasters in the front cup holders, and a Graco car seat in the back seat
    Good luck with it! :thumbsup:
     
  20. Dec 29, 2013 at 10:33 AM
    #20
    RadRed06

    RadRed06 Christ Follower

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Member:
    #63845
    Messages:
    732
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    Madison, MS
    Vehicle:
    '12 Pyrite 4x4 OR
    Lifted on 33s
    This is exactly what I had. It was a pain to even get on the interstate because the steering wheel shook so bad. For $20, I took a shot in the dark and ordered some. It stopped all the shake in my steering wheel and makes the ride better.
     

Products Discussed in

To Top