1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

need help truck wont start

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by 98Tacoma, Oct 18, 2011.

  1. Oct 18, 2011 at 5:22 PM
    #1
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    i have a 98 tacoma 3.4. ive been driving the truck all day with no problem i stopped for about went to eat then came back to start the truck and nothing happened wont try to turn over at all. but i have power at the starter i have already replaced the contacts in the starter a few months ago. but i dont understand i hear the relays clicking but the starter isnt doing anyhig at all. could the actual soleniod cause the problems.
     
  2. Oct 18, 2011 at 5:27 PM
    #2
    hayabusa3303

    hayabusa3303 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Member:
    #61062
    Messages:
    556
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    florence sc
    Vehicle:
    95.5 taco 4x4
    ARB bumper, warn 9.5 winch. carbon fiber hood. Leer top with thule racks and MOAB from thule. Electric fans, blue sea fuse block, Sony dvd Head unit, Xm tuner and HD tuner. New carpet and new racing seats. ( other half doesnt like them i think). Nwor springs and adjustable coil overs. Sky jacker rear shocks. Slot and drilled rotors. Engine Titanium ceramic coated headers, no cat, jba cat back. URD Rear Sensor Simulator. Leds all around and inside cab and HID H4 hi/lo beams.
    Check your starter relay under the hood. That checks out get a volt meter and confirm you have 12 volts at the starter motor. That checks out OK have a friend turn the key and test power to the remote wire if that has 12 volts your starter is shot.
     
  3. Oct 18, 2011 at 5:29 PM
    #3
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    there is no clicking or anything. i did pressure wash my truck today but i had started the truck about 3 times after that and drove it about 20 miles then i parked it for about an hour and nothing happened
     
  4. Oct 18, 2011 at 5:29 PM
    #4
    98_Mud_bug

    98_Mud_bug 98_mud_bug

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Member:
    #8431
    Messages:
    3,194
    Gender:
    Male
    lucedale Ms.
    Vehicle:
    98 tacoma sr5/ 06 x-runner
    3 inch suspension lift, night shades corner and blinkers projector headlights with halos and 3 led's 18 inch kmc xd rockstar wheels,275/65/18 kelly safari tsr's, bush whacker fender flares 7 inch touch screen, 2 kenwood 12's, Magnaflow exaust single in dual out,
    smack the starter with somethin, it can get jammed up sometimes and it wont turn.
     
  5. Oct 18, 2011 at 5:31 PM
    #5
    Talbotman

    Talbotman Well-Known Member

    Joined:
    Apr 27, 2009
    Member:
    #16472
    Messages:
    173
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joel
    Ripon, California
    Vehicle:
    2002 "Toy Taco"
    3" custom lift kit, 285/75/r16 toyo open country AT's, Billy 5100's in front and 5150's in back, Weld 16x10 rims, Flowmaster 2 chamber, 6000k bi-xenon hid kit, grey wire mod, and smoked tail lights
    i know its a noob suggestion but it sometimes works, have you tried tapping the starter with a wrench
     
  6. Oct 18, 2011 at 5:31 PM
    #6
    hayabusa3303

    hayabusa3303 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Member:
    #61062
    Messages:
    556
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    florence sc
    Vehicle:
    95.5 taco 4x4
    ARB bumper, warn 9.5 winch. carbon fiber hood. Leer top with thule racks and MOAB from thule. Electric fans, blue sea fuse block, Sony dvd Head unit, Xm tuner and HD tuner. New carpet and new racing seats. ( other half doesnt like them i think). Nwor springs and adjustable coil overs. Sky jacker rear shocks. Slot and drilled rotors. Engine Titanium ceramic coated headers, no cat, jba cat back. URD Rear Sensor Simulator. Leds all around and inside cab and HID H4 hi/lo beams.
    power washing hummm...

    something got wet.

    are you getting 12volts to the truck?
     
  7. Oct 18, 2011 at 5:33 PM
    #7
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    ok ill test the relay out and see if i have 12 volts at the started. is the remote wire the power wire to the started?
     
  8. Oct 18, 2011 at 5:34 PM
    #8
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    yea i hit it with a hammer softly at first then hit it a few good times:rolleyes:
     
  9. Oct 18, 2011 at 5:35 PM
    #9
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    im going to check now for 12 volts but i guess im just confused it started fine right after i did the washing but about an hour later it screwed and its making no noise at all now
     
  10. Oct 18, 2011 at 5:45 PM
    #10
    98_Mud_bug

    98_Mud_bug 98_mud_bug

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Member:
    #8431
    Messages:
    3,194
    Gender:
    Male
    lucedale Ms.
    Vehicle:
    98 tacoma sr5/ 06 x-runner
    3 inch suspension lift, night shades corner and blinkers projector headlights with halos and 3 led's 18 inch kmc xd rockstar wheels,275/65/18 kelly safari tsr's, bush whacker fender flares 7 inch touch screen, 2 kenwood 12's, Magnaflow exaust single in dual out,
    remove it and take it to autozone, they can test it and make sure its ok, and if its not then you can pick up another one while your there. ive fried a couple of them in mud.
     
  11. Oct 18, 2011 at 5:49 PM
    #11
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,056
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    Remote wire is the small wire going to the starter.

    You can also pull that wire off and run a wire direct to battery positive to see if it will crank. Make sure it's in neutral with the brakes on first.
     
  12. Oct 18, 2011 at 5:50 PM
    #12
    99YOTA412

    99YOTA412 Active Member

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Member:
    #55547
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    First Name:
    layton
    south carolina
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD Offroad, Bilstein 5100 shocks
    mine did the same thing. it was as simple as the ground wire not touching the negative on the battery
     
  13. Oct 18, 2011 at 6:39 PM
    #13
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    well i checked everything and i had 12 volts so i said well the damn thing is fried and was getting ready to go spend 180 on a starter tonight. then i told my dad to turn the key one more time while i hit it with a hammer and it started up on the first try i then turn the truck off and started it about 10 times with no problems so idk maybe it just froze up or something.
     
  14. Oct 18, 2011 at 6:42 PM
    #14
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    12V on the battery means nothing. A dead celled battery will often show 12V.
     
  15. Oct 18, 2011 at 6:43 PM
    #15
    4Wheelin4Banger

    4Wheelin4Banger Longtime Toyman

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Member:
    #58306
    Messages:
    6,711
    Gender:
    Male
    First Name:
    Randy
    Ferntucky, NV Halfway between Reno & Falabama
    Vehicle:
    2011 4x4 Access Cab Silver State Edition
    3" OME lift 885s & Dakars riding on 33" KM2s Click the sig pic to see the build thread .
    Take off the big wire on the starter, wire brush it and reinstall. My '95 PreTaco has same symptoms from time to time & that fixes it.
     
  16. Oct 18, 2011 at 6:49 PM
    #16
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    i checked it at the starter also and it was showing 12volts. but i was able to get it started now after hitting it a few more times with a hammer now it seems to start fine.
     
  17. Oct 18, 2011 at 6:52 PM
    #17
    01Tac0ma

    01Tac0ma Bash Fabriction & Off-Road

    Joined:
    Jun 11, 2010
    Member:
    #38782
    Messages:
    6,260
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chad
    West Columbia, SC
    Vehicle:
    SAS 01 TRD 4x4
    Look at build!
    bet it was just jammed up, hop it continues to work for you, my mustang did this alot and i went through 3 starters in a year, and usually when they start to freeze up it means that its going bad and you should probably just rebuild it
     
  18. Oct 18, 2011 at 7:04 PM
    #18
    98Tacoma

    98Tacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    yea i hope so to i dont want to spend close to 200. but ill probly just rebuild it if i can. about 4 months ago i had the famous click and i replaced the contacts for 2 bucks and it started fine. but i guess today was just its time to freeze up i was worried there for a lil while
     
To Top