1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

New Radio now Gauge lights go out when headlights go on

Discussion in 'Audio & Video' started by cruziano, Sep 5, 2008.

  1. Sep 5, 2008 at 9:07 PM
    #1
    cruziano

    cruziano [OP] New Member

    Joined:
    Sep 5, 2008
    Member:
    #9031
    Messages:
    3
    Hello,

    I am new to the forum. I recently a 2008 Access Cab, so nice. I just installed my new Alpine IDA-x100 in it with aftermarket speakers. Everything went well, until I realized that the dimmer knob didn't work for the gauges and the gauge lights went out when i turned on the headlights.
    Everything else works: the dimmer works for the A/C lights, whether or not the headlights are on. The dash gauges are on when the lights are off, but i cannot adjust the dimmer. When I turn on the lights the dash gauges turn off, but the A/c lights turn on and can still be adjusted with the dimmer.

    I did connect the three orange wires together.

    What should i do?

    Thanks,
    Luis Garcia
     
  2. Sep 5, 2008 at 9:38 PM
    #2
    ILove2Drive

    ILove2Drive Well-Known Member

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4993
    Messages:
    771
    Gender:
    Male
    First Name:
    Casey
    WV
    Vehicle:
    07 Tacoma 4X4 5 Speed Manual
    Halo headlights, Black tail light covers, dual exhaust, 5100s front and rear, eibach coils, wheelers 1.5 AAL, window tint, bow arrow antenna, bull bar, painted grille emblem, debadged, raceline rims, a few decals, CB radio, alpine HU, husky floor liners, tool box, mesh grill...and more to come eventually
  3. Sep 14, 2008 at 4:12 PM
    #3
    cruziano

    cruziano [OP] New Member

    Joined:
    Sep 5, 2008
    Member:
    #9031
    Messages:
    3
    I disconnected all the orange wires and still works. However, now the speedometer gauge lights dont work at all. Everything else is still working fine.

    Does anyone know what could be the problem???
     
  4. Sep 16, 2008 at 5:58 PM
    #4
    kwalton

    kwalton Well-Known Member

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Member:
    #4222
    Messages:
    196
    Gender:
    Male
    Baltimore, Md
    Vehicle:
    Silver Streak Mica 4x4 6 Speed
    Trd exhaust and intake, Toytec 3" with 885's and AAL, Alpine headunit, speakers and new PDX 5 channel amp, JL steathbox, Scangauge
    99% sure that you have fried your dimmer switch. the 3 orange wires in the adapter harness are for the illumination circuit and one of them is the dimmer ground. when you turned on your headlights you either popped a fuse of fried the dimmer switch.
     
  5. Sep 16, 2008 at 7:28 PM
    #5
    jhodge83

    jhodge83 Any dog under 50# is a cat and cats are useless... Moderator

    Joined:
    Apr 27, 2007
    Member:
    #1432
    Messages:
    28,096
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Moncks Corner, SC
    Vehicle:
    09 Timberland Mica DC 4WD Sport
    wat?
    i'd throw the stock unit back in and take it to the dealer and have them fix it for free
     
  6. Sep 16, 2008 at 7:36 PM
    #6
    cruziano

    cruziano [OP] New Member

    Joined:
    Sep 5, 2008
    Member:
    #9031
    Messages:
    3
    Thats what i thought but the dimmer works for the AC lights

     
  7. Jan 16, 2010 at 2:28 PM
    #7
    millerlight024

    millerlight024 Member

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Member:
    #29433
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    05 off road
    Having the same issues Cruziano, however now my speedometer doesn't work at all, someone has to know whats going on here.

    I also can't watch DVD's on my player, i tried wiring it different ways and nothing is working, any suggestions?
     
To Top