1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

New Wheels, Violent Shaking at 60+ mph. What's the problem?

Discussion in 'Wheels & Tires' started by RMAN808, May 31, 2012.

  1. May 31, 2012 at 12:55 PM
    #1
    RMAN808

    RMAN808 [OP] S)(AKALO)(AWAII

    Joined:
    Feb 14, 2012
    Member:
    #72797
    Messages:
    3,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Reid
    Pearl City, Hawaii
    Vehicle:
    '99 PreRunner
    OME 883' w/5100s, Toytec AAL, 265/75R16 Treadwright Guard Dog's, 16x8.5" Level 8 Strike 6 wheels, 14" Magnaflow, 4" Deck Plate Mod w/Screen, Grillcraft, etc. Check build thread in sig for more info...
    I just bought a used set of 16" wheels that were on a set of Wild Country Radial TXR (32x11.5R15). I had the wheels put onto the tires I already had on my truck, Michelin LTX A/T (31x10.5R15), because the 32's rubbed too much up front. I still rub a little near full lock with the 31's and new-to-me wheels because the backspacing is different (sticks out more).

    Well this morning on my drive to work, on the freeway, I noticed that at about 60-70 mph my truck would shake violently and it sort of felt like it was coming from the front mostly. The tire shop that mounted em did the balancing as well. I also noticed that they put air in my tires to 40psi (is this too high?).

    Anyone know what the problem could be? :notsure: I figure I'd ask TW before calling the tire shop.
     
  2. May 31, 2012 at 12:58 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,780
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Sounds like they need re-balanced. One of them is probably off.
     
  3. May 31, 2012 at 1:00 PM
    #3
    RMAN808

    RMAN808 [OP] S)(AKALO)(AWAII

    Joined:
    Feb 14, 2012
    Member:
    #72797
    Messages:
    3,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Reid
    Pearl City, Hawaii
    Vehicle:
    '99 PreRunner
    OME 883' w/5100s, Toytec AAL, 265/75R16 Treadwright Guard Dog's, 16x8.5" Level 8 Strike 6 wheels, 14" Magnaflow, 4" Deck Plate Mod w/Screen, Grillcraft, etc. Check build thread in sig for more info...
    This should be something the shop should do free of charge, correct? Especially since they were just mounted yesterday. You think?
     
  4. May 31, 2012 at 1:03 PM
    #4
    babytruck

    babytruck Babytruck, babytruck...I've got a babytruck :)

    Joined:
    May 17, 2011
    Member:
    #56797
    Messages:
    8,997
    Gender:
    Female
    NorCal
    Vehicle:
    2010 Barcelona AC 4x4 4.0 6spd
    I would think so. Could be that a weight fell off. Unless one of the lugs is loose. *gasp!*
     
  5. May 31, 2012 at 1:04 PM
    #5
    easyeatlanta

    easyeatlanta Artificial Intelligence beats natural stupidity

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Member:
    #41518
    Messages:
    1,247
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Memphis
    Vehicle:
    14 DC Trd Off Road
    yeah sounds like someone messed up on balancing
     
  6. May 31, 2012 at 1:09 PM
    #6
    TacoTony

    TacoTony Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2012
    Member:
    #76166
    Messages:
    1,248
    Gender:
    Male
    First Name:
    tony
    san antonio
    Vehicle:
    single cab rado
    Maxtrac spindles
    or one of the wheels are bent, also check the tires again..there could be a 'hop' on the tread
     
  7. May 31, 2012 at 1:20 PM
    #7
    Fabulous

    Fabulous Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Member:
    #19807
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Fabian
    Calgary, AB
    Vehicle:
    2006 Tacoma double-cab TRD Sport
    Homertaco grill, Light Racing UCA's, 2.8" front lift (5100's at 0.85 setting and Eibach springs) 2" AAL with rear 5100's, Wet Okole seat covers fr/ bk. 17 x 9 Incubus Crusher wheels w/ 4.5" backspacing. 30% tinted front windows.
    Did you get hub centric wheels? If not, how about the hub spacers to make them fit like they were hub centric? Correct conical lug nuts?
     
  8. May 31, 2012 at 1:27 PM
    #8
    RMAN808

    RMAN808 [OP] S)(AKALO)(AWAII

    Joined:
    Feb 14, 2012
    Member:
    #72797
    Messages:
    3,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Reid
    Pearl City, Hawaii
    Vehicle:
    '99 PreRunner
    OME 883' w/5100s, Toytec AAL, 265/75R16 Treadwright Guard Dog's, 16x8.5" Level 8 Strike 6 wheels, 14" Magnaflow, 4" Deck Plate Mod w/Screen, Grillcraft, etc. Check build thread in sig for more info...
    At the shop now, looks like he's making a bunch of corrections with the balancing. Lug nuts are correct. Hoping that it's just misbalanced.
     
  9. May 31, 2012 at 6:20 PM
    #9
    RMAN808

    RMAN808 [OP] S)(AKALO)(AWAII

    Joined:
    Feb 14, 2012
    Member:
    #72797
    Messages:
    3,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Reid
    Pearl City, Hawaii
    Vehicle:
    '99 PreRunner
    OME 883' w/5100s, Toytec AAL, 265/75R16 Treadwright Guard Dog's, 16x8.5" Level 8 Strike 6 wheels, 14" Magnaflow, 4" Deck Plate Mod w/Screen, Grillcraft, etc. Check build thread in sig for more info...
    Thanks for all the advice folks! :D The drive is better now, although there is still some vibe but it feels almost how it did before the wheel/tire change.
     
  10. May 31, 2012 at 7:18 PM
    #10
    babytruck

    babytruck Babytruck, babytruck...I've got a babytruck :)

    Joined:
    May 17, 2011
    Member:
    #56797
    Messages:
    8,997
    Gender:
    Female
    NorCal
    Vehicle:
    2010 Barcelona AC 4x4 4.0 6spd
    So what was it? Missing weights?
     
  11. May 31, 2012 at 7:20 PM
    #11
    RMAN808

    RMAN808 [OP] S)(AKALO)(AWAII

    Joined:
    Feb 14, 2012
    Member:
    #72797
    Messages:
    3,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Reid
    Pearl City, Hawaii
    Vehicle:
    '99 PreRunner
    OME 883' w/5100s, Toytec AAL, 265/75R16 Treadwright Guard Dog's, 16x8.5" Level 8 Strike 6 wheels, 14" Magnaflow, 4" Deck Plate Mod w/Screen, Grillcraft, etc. Check build thread in sig for more info...
    Yea he had to add weights. The adhesive ones :notsure:
     
  12. May 31, 2012 at 7:27 PM
    #12
    babytruck

    babytruck Babytruck, babytruck...I've got a babytruck :)

    Joined:
    May 17, 2011
    Member:
    #56797
    Messages:
    8,997
    Gender:
    Female
    NorCal
    Vehicle:
    2010 Barcelona AC 4x4 4.0 6spd
    Good. At least that's settled. :)
     
  13. May 31, 2012 at 7:41 PM
    #13
    RMAN808

    RMAN808 [OP] S)(AKALO)(AWAII

    Joined:
    Feb 14, 2012
    Member:
    #72797
    Messages:
    3,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Reid
    Pearl City, Hawaii
    Vehicle:
    '99 PreRunner
    OME 883' w/5100s, Toytec AAL, 265/75R16 Treadwright Guard Dog's, 16x8.5" Level 8 Strike 6 wheels, 14" Magnaflow, 4" Deck Plate Mod w/Screen, Grillcraft, etc. Check build thread in sig for more info...
    :D Thanks for the help. I appreciate it!
     
To Top