1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

No Power!

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by DheadTaco, Jun 30, 2011.

  1. Jun 30, 2011 at 9:15 AM
    #1
    DheadTaco

    DheadTaco [OP] Pill it till you kill it!

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Member:
    #33830
    Messages:
    288
    Gender:
    Male
    Gulf Coast, Mississippi
    Vehicle:
    07 Tacoma PreRunner SR5 Impulse Red Pearl
    -Color Matched Grill & Toyota emblem -Headlights from WOTM -Tinted Fogs with Lamin-x (Tint) -Tinted taillights with Lamin-x (Tint) -6K HIDs in headlights and fogs -20% tint all around -Plasti-dipped badges -Plasti-dipped back bumper -Mud flap mod -'10 running-boards -LEDs all around -AFE drop-in
    Hey guys, Ive been noticing that my truck seems like it has no power for some reason (4.0 V6). I already replaced my sparkplugs about 6 months ago and use 91 gas. It sounds fine at idle. Also, when I drive with my A/C on it is extra bad. Has anyone else had this issue or noticed this?
     
  2. Jun 30, 2011 at 9:19 AM
    #2
    Jester243

    Jester243 mod status????

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7552
    Messages:
    10,000
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Spokane, WA
    Vehicle:
    2016 Trail Premium 4Runner w/ KDSS
    have you kept up on all the maint.?

    Did you gap the plugs correctly?

    Did you have a power loss immidiatly after changing the plugs or has this been gradual?
     
  3. Jun 30, 2011 at 9:32 AM
    #3
    transplant

    transplant resident know-nothing

    Joined:
    Jun 5, 2011
    Member:
    #57759
    Messages:
    804
    Gender:
    Male
    First Name:
    theo
    Crestline, Ca
    Vehicle:
    89 sr5, 99 OR, 11sport, 14 offroad
    is the parking brake off?? :notsure:
     
  4. Jun 30, 2011 at 10:03 AM
    #4
    Pugga

    Pugga Pasti-Dip Free 1983 - 2015... It was a good run

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Member:
    #39131
    Messages:
    30,836
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Massachusetts
    Vehicle:
    '13 Ford F-150 SCREW
    F-150 Mod
    How long since you changed the air filter?
     
  5. Jun 30, 2011 at 10:26 AM
    #5
    brian

    brian Another Traitor

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Member:
    #16011
    Messages:
    7,557
    Gender:
    Male
    Elizabeth City, NC
    Vehicle:
    2008 F-350 Powerstroke
    try a different gas station, and if that changes things, change your fuel filter as well.
     
  6. Jun 30, 2011 at 10:31 AM
    #6
    rex99

    rex99 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Member:
    #27492
    Messages:
    6,963
    Gender:
    Male
    TArdCOMAWORLD
    Vehicle:
    Proton Cruiser
    Rocket Boosters, Flux Capacitor, Escape Pod, Throttle Body Spacer, Homeroshi, ATRAC disable
    Whens the last time you replaced your muffler bearing?
     
  7. Jun 30, 2011 at 10:32 AM
    #7
    transplant

    transplant resident know-nothing

    Joined:
    Jun 5, 2011
    Member:
    #57759
    Messages:
    804
    Gender:
    Male
    First Name:
    theo
    Crestline, Ca
    Vehicle:
    89 sr5, 99 OR, 11sport, 14 offroad
    ^this
     
  8. Jun 30, 2011 at 10:32 AM
    #8
    shane100700

    shane100700 Look'n like a fool with your pants on the ground..

    Joined:
    Jun 1, 2011
    Member:
    #57578
    Messages:
    291
    Gender:
    Male
    Fort Dix, NJ (MT born and raised)
    Vehicle:
    08 Off Road, DC
    Kenwood 6140 w/nav/BlueTooth/backup cam/ Focal Components/ Alpine PDX-5/ JL 10", rear storage lock mod, tint, Snug Top xtra vision, OEM running boards, XD Spy 18x9, Nitto Terra Gripper AT's, AFE pro dry, Ultra Gauge
    Water bottle stuck under the gas pedal?

    Everyone else already asked the initial and obvious Q's :D
     
  9. Jun 30, 2011 at 10:36 AM
    #9
    Pugga

    Pugga Pasti-Dip Free 1983 - 2015... It was a good run

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Member:
    #39131
    Messages:
    30,836
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Massachusetts
    Vehicle:
    '13 Ford F-150 SCREW
    F-150 Mod
    Got a DIY with pics? :rolleyes:

    OP, if you're going to replace the muffler bearing, might as well flush the halogen fluid as well...
     
  10. Jun 30, 2011 at 10:38 AM
    #10
    Hiatt1991

    Hiatt1991 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Member:
    #41917
    Messages:
    8,112
    Gender:
    Male
    First Name:
    Hiatt
    Flagstaff, AZ/Walnut, CA
    Vehicle:
    2005 Tacoma Prerunner SR5 TRD offroad
    4" Bodylift 20" Offroad shock spacers Turbo Encabulator
    oh dont confuse the man now! :)
     
  11. Jun 30, 2011 at 5:50 PM
    #11
    DheadTaco

    DheadTaco [OP] Pill it till you kill it!

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Member:
    #33830
    Messages:
    288
    Gender:
    Male
    Gulf Coast, Mississippi
    Vehicle:
    07 Tacoma PreRunner SR5 Impulse Red Pearl
    -Color Matched Grill & Toyota emblem -Headlights from WOTM -Tinted Fogs with Lamin-x (Tint) -Tinted taillights with Lamin-x (Tint) -6K HIDs in headlights and fogs -20% tint all around -Plasti-dipped badges -Plasti-dipped back bumper -Mud flap mod -'10 running-boards -LEDs all around -AFE drop-in
    I got a brand new afe drop in and ive keep up with all of the maintnence. Put mobil1 full synthetic in it every 3k. But, i baby it everywhere I go and stay under 2500 rpms
     
  12. Jun 30, 2011 at 10:46 PM
    #12
    transplant

    transplant resident know-nothing

    Joined:
    Jun 5, 2011
    Member:
    #57759
    Messages:
    804
    Gender:
    Male
    First Name:
    theo
    Crestline, Ca
    Vehicle:
    89 sr5, 99 OR, 11sport, 14 offroad
    theres something to be said about actually using all those rpms every so often
     
  13. Jun 30, 2011 at 10:53 PM
    #13
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,800
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    theres your problem, youre supposed to hit the lil red line on top of the tachometer!



    and guys, where the hell is the dipstick for the halogen fluid, my truck has been ticking so i thing i may be low
     
  14. Jun 30, 2011 at 11:11 PM
    #14
    cortez_a

    cortez_a Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2009
    Member:
    #27529
    Messages:
    34
    Gender:
    Male
    First Name:
    Andy
    Colorado
    Just a heads up to anyone that's thinking about flushing their halogen fluid, the last time I did mine I accidentally drained my ATF :eek: .
     
  15. Jul 3, 2011 at 7:59 PM
    #15
    DheadTaco

    DheadTaco [OP] Pill it till you kill it!

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Member:
    #33830
    Messages:
    288
    Gender:
    Male
    Gulf Coast, Mississippi
    Vehicle:
    07 Tacoma PreRunner SR5 Impulse Red Pearl
    -Color Matched Grill & Toyota emblem -Headlights from WOTM -Tinted Fogs with Lamin-x (Tint) -Tinted taillights with Lamin-x (Tint) -6K HIDs in headlights and fogs -20% tint all around -Plasti-dipped badges -Plasti-dipped back bumper -Mud flap mod -'10 running-boards -LEDs all around -AFE drop-in
    Well it is my daily so Im not wanting to redline it everywhere.
     
  16. Jul 3, 2011 at 8:07 PM
    #16
    chozomo

    chozomo Active Member

    Joined:
    Mar 19, 2010
    Member:
    #33552
    Messages:
    26
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Vermillion, Alberta
    Vehicle:
    10 DC TRD White, 92 SR5 pickup
    Extra fuel tank, fire ext, light force driving lights , TRD exhaust, ARB and Warn winch, Bushwhacker, toytec ultimate lift, dakar leaf springs, 18' ATX thugs
    Did you try injector cleaner? works for mine
     
  17. Jul 3, 2011 at 8:08 PM
    #17
    DheadTaco

    DheadTaco [OP] Pill it till you kill it!

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Member:
    #33830
    Messages:
    288
    Gender:
    Male
    Gulf Coast, Mississippi
    Vehicle:
    07 Tacoma PreRunner SR5 Impulse Red Pearl
    -Color Matched Grill & Toyota emblem -Headlights from WOTM -Tinted Fogs with Lamin-x (Tint) -Tinted taillights with Lamin-x (Tint) -6K HIDs in headlights and fogs -20% tint all around -Plasti-dipped badges -Plasti-dipped back bumper -Mud flap mod -'10 running-boards -LEDs all around -AFE drop-in
    yeah ran lucas and some complete fuel system cleaner trough it
     
  18. Jul 3, 2011 at 8:44 PM
    #18
    kirkofwimbo

    kirkofwimbo Say no to Bro

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Member:
    #40338
    Messages:
    1,965
    Gender:
    Male
    First Name:
    Clayton
    Austin, TX
    Vehicle:
    '07 DCSB SR5 4x4
    It's got LSD man.....
    I kinda agree that you just need to run it to redline every once in a while. As long as your not throwing codes it's something to try at least. Strong engines need workouts, just like people IMO
     
  19. Jul 3, 2011 at 9:42 PM
    #19
    Taco11

    Taco11 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Member:
    #43080
    Messages:
    175
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Seattle WA
    Is AFE an oiled filter? If so, check your MAF sensor for oil build up.
    As for gaping plugs, we have platinum plugs if im not mistaken. DO NOT adjust the gap on platinum plugs.
    There are so many different things that can cause a lack of power you may want to take it to a shop and have it looked at.
     
To Top