1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Noisy Fan motor bearing... anyone know where I can find a replacement?

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by JDBECK23, Nov 22, 2010.

  1. Nov 22, 2010 at 9:04 AM
    #1
    JDBECK23

    JDBECK23 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Member:
    #44412
    Messages:
    81
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    King George, Va
    Vehicle:
    '01 Tacoma Reg Cab 4 cyl 4x4
    When I have my fan on in the truck (heat, ac or vent) I can hear a clicky kinda sound. As soon as I turn the fan off, it goes away.

    I went to the stealership but they want to sell me the whole fan assembly and housing for $160!

    Anyone know where I can get just the bearing or maybe just the fan blade with bearing if it's not available seperately?

    Thanks!
     
  2. Nov 22, 2010 at 8:13 PM
    #2
    JDBECK23

    JDBECK23 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Member:
    #44412
    Messages:
    81
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    King George, Va
    Vehicle:
    '01 Tacoma Reg Cab 4 cyl 4x4
  3. Nov 24, 2010 at 1:15 PM
    #3
    Zaint

    Zaint My Taco Eats Me

    Joined:
    Oct 26, 2010
    Member:
    #45241
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    STL, MO
    Vehicle:
    Tacoma, Black
    I have this same issue. Did it turn out to be the fan or the bearing? Did you find a installation guide somewhere?
     
  4. Nov 24, 2010 at 1:35 PM
    #4
    BrettBretterson

    BrettBretterson Wild Ginger

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Member:
    #34449
    Messages:
    1,115
    Gender:
    Male
    Bothell, WA
    Vehicle:
    06 DCSB TRD OR 4x4
    5100's
    If it's worth a little extra effort/time on top of taking the fan out yourself anyway, there's a very good chance you can remedy the sound yourself with some grease. I don't think they came sufficiently greased from the factory.
     
  5. Nov 25, 2010 at 10:11 PM
    #5
    tsab916

    tsab916 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Member:
    #42144
    Messages:
    264
    Gender:
    Male
    Sacramento
    Vehicle:
    02 DC 4x4
    Mines is also making a weird sound also...does it also sound like a low thumping sound?

    It gets louder when I turn on the blower motor...and gets low when I turn it off...but it's not coming from the inside of the car, its coming from the engine bay
     
  6. Nov 27, 2010 at 10:11 AM
    #6
    JDBECK23

    JDBECK23 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Member:
    #44412
    Messages:
    81
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    King George, Va
    Vehicle:
    '01 Tacoma Reg Cab 4 cyl 4x4
    I havent bought the part yet, but you're right, it may be worth taking it apart and shooting it with some lithium grease, or equivalent.
     
  7. Oct 14, 2011 at 10:39 AM
    #7
    choppinlow

    choppinlow Member

    Joined:
    May 27, 2010
    Member:
    #37913
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doc
    Alabama
    Vehicle:
    2010 Double-cab, Long-bed, 4X4 TRD - Black
  8. Oct 14, 2011 at 11:42 AM
    #8
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,834
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    that be fo 2nd gen, OP is 1st gen.

    My blower doesn't click, thump, rattle, but it does chirp like a cricket intermittently...very annoying. Probably going to tear it apart and clean/grease it. I'll post a thread if I do.
     
To Top