1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

OIL LIGHT FLASH DURING FIRST START 2.7L

Discussion in '4 Cylinder' started by Gordy's, Dec 22, 2019.

  1. Dec 22, 2019 at 2:47 AM
    #1
    Gordy's

    Gordy's [OP] Member

    Joined:
    Mar 4, 2018
    Member:
    #246274
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Vehicle:
    17 Taco 2.7 AT
    Just updating and checking in. My 17 2.7 has 35k now. Wanna get 300 k out of this truck. I change out Mobil 1 and factory filter every 5k. Warm weather here in Tampa. Concerning to me is first start of the day, or after truck sits for a couple or more hours, the oil light goes out immediately after the engine starts, then flashes back on for a fraction of a second, then off. This only happens after extended off, like oil drain back. You guys seeing this also? My truck did this practically from day one new, and other 2.7's here on the lot don't do it. Is mine wore out lol? Can't get an answer from the dealer. Thanks!
     
  2. Dec 22, 2019 at 5:50 AM
    #2
    BassAckwards

    BassAckwards formerly rjbiii

    Joined:
    May 3, 2016
    Member:
    #186002
    Messages:
    21,585
    First Name:
    Robert
    2TR-FE PreRunner
    My 2.7 with 260k has done this since new. Flashes briefly when starting then goes away. Ive chocked it up as normal, i dont think you have anything to worry about
     
  3. Dec 22, 2019 at 4:50 PM
    #3
    Gordy's

    Gordy's [OP] Member

    Joined:
    Mar 4, 2018
    Member:
    #246274
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Vehicle:
    17 Taco 2.7 AT
    Thanks, knew I could find an answer here. I appreciate your re. My oil light goes out twice on first starts, lol. Never comes back on when running.
     
    BassAckwards likes this.
  4. Jan 16, 2020 at 10:30 AM
    #4
    Jethroww

    Jethroww Member

    Joined:
    Nov 10, 2018
    Member:
    #272281
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2009Tacoma2.7
    Hi, I always fill the filter before I install it. This way the truck has oil right from the start. Not filling the filter first, then oil pressure reached and light goes out. Just my way.
     
    BassAckwards likes this.
  5. Jan 18, 2020 at 2:50 PM
    #5
    BassAckwards

    BassAckwards formerly rjbiii

    Joined:
    May 3, 2016
    Member:
    #186002
    Messages:
    21,585
    First Name:
    Robert
    2TR-FE PreRunner
    I agree, filling the filter when doing changes is always a good practice. Mine does have the light flicker for a split second after sitting over night though on initial start up like OP mentioned, I've chocked that up as normal.
     

Products Discussed in

To Top