1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Power Steering Making Me Go Insane

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by santa, Aug 14, 2012.

  1. Aug 14, 2012 at 3:14 PM
    #1
    santa

    santa [OP] New Member

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Member:
    #84753
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    somewhere in colorado
    Vehicle:
    02 v6 TRD Extra Cab
    Billy 5100's
    So after days of searching for answers and disasembling my power steering pump i am at a loss for what to do next. My power steering pump has been whining really loud for the past few weeks and i cant figure out how to make it stop.
    This is what i have done so far.
    -Replaced the pump
    -cleaned the filter in the reservoir(was full of gunk)
    -flushed the whole system several times
    -checked the hoses
    -tried various fluids (some cheep napa atf, lucas conditioner/power steering fluid, mobile 1 atf)
    -taken belts off to isolate the noise
    -bled the system numerous times
    The sound hasnt done anything but maybe gotten worse. the steering works better since i have replaced the pump and the sound doesnt change when i turn the wheels or put a load on the system. It does get louder however when i rev the engine(no difference if i am in gear or not). I noticed that there is a lot of vibration at the reservoir but not the pump and mostly around the return line(it was bent which i thought might have been causing the fluid to not flow correctly but bending it back didnt do anything). At this point the fluid is staying clean and free of air bubbles and the power steering works fine, i did notice that when the reservoir was empty or the return line disconnected the sound went away.

    I am open to any ideas however i dont think it is the rack. so if anyone has thoughts of want more info please reply i am now desperate Thanks.
     
  2. Sep 29, 2012 at 1:04 PM
    #2
    Stubbs95tacoma

    Stubbs95tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Member:
    #47604
    Messages:
    3,277
    Gender:
    Male
    First Name:
    Blake
    Wichita
    Vehicle:
    07 SR5
    6 Inch Lift
    Bump for this guy?
     
  3. Sep 29, 2012 at 1:16 PM
    #3
    wildjerseyfirefighter

    wildjerseyfirefighter I sell fishing and fishing accessories

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11677
    Messages:
    7,944
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    NJ
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD Sport
    stock, for now
  4. Sep 29, 2012 at 1:37 PM
    #4
    Stubbs95tacoma

    Stubbs95tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Member:
    #47604
    Messages:
    3,277
    Gender:
    Male
    First Name:
    Blake
    Wichita
    Vehicle:
    07 SR5
    6 Inch Lift
    How would you check that?
     
  5. Sep 29, 2012 at 9:45 PM
    #5
    tan4x4

    tan4x4 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Member:
    #67982
    Messages:
    3,809
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Folsom, CA
    Vehicle:
    99 Tacoma EC 4x4 2.7L Auto
    Bilsteins, OME 881's, 3-leaf AAL, Detroit TruTrac, Tundra brake swap, Michelin LTX AT2, Tranny skidplate, TC skidplate, CBI rear bumper, TG sliders, UltraGauge, PowerTank, Reverse Camera
    Sounds like the PS idler pulley, not the pump.
    Cheap and easy to replace.

    OOPS, just noticed that you have a V6. You have a serpentine belt, right?
    A bit different from the 4-cyl motors.
    It still could be one of the idler pulleys or tensioner.
     
  6. Sep 30, 2012 at 1:17 AM
    #6
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    23,967
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Lakeside, Ca / Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    2004 DC TRD 4x
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
  7. Sep 30, 2012 at 1:19 AM
    #7
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    23,967
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Lakeside, Ca / Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    2004 DC TRD 4x
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now

    Yeah , theres still an idler, bottom pass. side of engine
     

Products Discussed in

To Top