1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

power steering pully? bearing

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by DCtaco05, May 27, 2012.

  1. May 27, 2012 at 3:19 PM
    #1
    DCtaco05

    DCtaco05 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48524
    Messages:
    78
    Gender:
    Male
    First Name:
    dustin
    petaluma
    Vehicle:
    05 tacoma trd
    bone stock.. not for long
    2005 v6 tacoma pre-runner
    ok guys i have that pulley/whining sound. so i did a search here. I am doing the take off the serpentine belt and spin the pulleys. They all seem fine except for the power steering one. it has a little bit of "play" (towards the back and front of the truck) and it also doesn't spin as freely as the others. It stops pretty quickly. And i can also hear click/small knock when i turn that pulley.

    Now this should be my problem right? any input? is it the bearing the pulley?

    thanks for your help
     
  2. May 27, 2012 at 4:26 PM
    #2
    Coupe

    Coupe Well-Known Member

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Member:
    #13485
    Messages:
    1,645
    Gender:
    Male
    Houston, Texas
    Vehicle:
    08 X-Runner
    Lots baby!
  3. May 28, 2012 at 9:07 AM
    #3
    DCtaco05

    DCtaco05 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48524
    Messages:
    78
    Gender:
    Male
    First Name:
    dustin
    petaluma
    Vehicle:
    05 tacoma trd
    bone stock.. not for long
    thanks for the idea but there is no leaks at all on the truck. i have a feeling it might be one of the bearings.
     
  4. May 28, 2012 at 11:24 AM
    #4
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,056
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    More likely to be one of the idler or tensioner pulleys. Especially if it's been wheeled or taken in the mud. I have found that some PS pumps have some play in them. I've bought rebuilt ones that STILL have some play in them. I would not be in a hurry to replace that pump unless you've eliminated everything else.
     
  5. May 28, 2012 at 11:49 AM
    #5
    XXXX

    XXXX Well-Known Member

    Joined:
    Sep 1, 2011
    Member:
    #62715
    Messages:
    20,913
    Gender:
    Male
    First Name:
    sKiP
    Vehicle:
    05 Prius
    New sealed pulleys and a belt is relatively cheap

    (2) upper (gates 36174) $41 per
    (2) lower (gates 36173) $31 per
    new belt (goodyear 4070834) $31
     
  6. May 28, 2012 at 7:29 PM
    #6
    Coupe

    Coupe Well-Known Member

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Member:
    #13485
    Messages:
    1,645
    Gender:
    Male
    Houston, Texas
    Vehicle:
    08 X-Runner
    Lots baby!
    The lucas product also will quiet a noisy p/s pump.
     
To Top