1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Power Steering Pump issues

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by hondakubota, Nov 6, 2009.

  1. hondakubota

    hondakubota [OP] New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Member:
    #25533
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Michigan
    Vehicle:
    2004 Tacoma
    2004 Tacoma 2.7L 4wd blew all the power steering fluid near the front of the engine and on the hood. (See photos). Pump made noise after fluid came out. Did not continue to drive the vehicle. Put fluid in pump and everything appears to be OK. Biggest problem is I cant tell where the fluid came out and it is not currently leaking. Should I just go ahead and replace the pump? What about the hoses? Any ideas on how to figure out exactly where the oil came out? Anyone had this issue?

    pump 1.jpg
    pump2.jpg
    pump3.jpg
     
  2. chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,501
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, lots of buttons, and yellow flashing lights on the dash.
    Welcome to TW!

    Where is the fluid comming out?
     
  3. hondakubota

    hondakubota [OP] New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Member:
    #25533
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Michigan
    Vehicle:
    2004 Tacoma
    Thats the magic question. It all blew out at once. I refilled the pump with fluid and now it does not leak. Since the oil is everywhere cant tell where it came from.
     
  4. chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,501
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, lots of buttons, and yellow flashing lights on the dash.
    Wow...Thats strange. And everything is fine now??
     
  5. hondakubota

    hondakubota [OP] New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Member:
    #25533
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Michigan
    Vehicle:
    2004 Tacoma
    So far but my concern is that its just a matter of time before it occurs again. Given that I am wondering if I should just go ahead and install a new pump?
     
  6. chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,501
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, lots of buttons, and yellow flashing lights on the dash.
    I would keep an eye on it. It may have just blown the top loose and leaked out like that.
     
  7. PrezidentRedz

    PrezidentRedz Uncivilized Creations Prez

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Member:
    #10820
    Messages:
    3,693
    Gender:
    Male
    First Name:
    Redz
    Owings, MD
    Vehicle:
    00 Taco 4x4 Xtra Cab, Locked and Lifted.
    Custom Everything! WHAT º¿º
    Get some simple green and clean that motor. then after its dry. Drive around for a little while and then look for leaks.
     
  8. chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,501
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, lots of buttons, and yellow flashing lights on the dash.
    Bingo!
     
  9. hondakubota

    hondakubota [OP] New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Member:
    #25533
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Michigan
    Vehicle:
    2004 Tacoma
    All cleaned up and drove the truck last night and today. No signs of leaks.
     
  10. Afwrestler1986

    Afwrestler1986 Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2008
    Member:
    #6768
    Messages:
    3,684
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Johnstown, NY
    Vehicle:
    01 trd 4X4 ex cab manual
    Gray wire, Some lights in the bed area, and some character marks throughout.
    mine just did the same thing about two weeks ago. fluid all over the hood and the whole pump reservoir was coated. No issues though. I think i may have overfilled it and it had to go somewhere.
     
To Top