1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Question about 4wd on 2nd Gen Tacoma

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by 619Tacoma, Feb 17, 2010.

  1. Feb 17, 2010 at 10:22 AM
    #1
    619Tacoma

    619Tacoma [OP] Baja bound

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10382
    Messages:
    998
    Gender:
    Male
    First Name:
    Call me Rocco
    San Diego, CA
    Vehicle:
    07 PreRunner SR5, Sport, 4dr
    - Billstein 5100's all around with OME 885 coil springs. - K&N Air Filter - HID Headlights & Fogs - Kenwood Stereo & Infinity Speakers - CB Radio, - Fog On Anytime mod - Anti Tailgate theft mod. More comming...
    Guys,

    I have a question that a buddy of mine asked I posted here for the TW masses. We'd really appreciate the help.

    My buddy has a second gen trd off road 4x4. I don't have 4x4 on mine so I can't help much. Anyway, so he says that the 4x4 engages and disengages fine but he says that the light keeps blinking ALL the time. He says that the light blinks at a faster pace when he puts it in 4hi and a little slower when in 4lo (I imagine that's by design?). The issue is that the light blinks all the time, 4x4 engaged or not. As soon as he turns his truck on, it begins to blink. I don't think it's normal for that light to be flashing like that.... Is it?

    EDIT: By people's responses, I now know that the light blinking all the time isn't normal... Has anybody experienced the light flashing like that?
     
  2. Feb 17, 2010 at 10:25 AM
    #2
    djs05tacoma

    djs05tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #13000
    Messages:
    220
    Gender:
    Male
    Martinez, CA
    Vehicle:
    05 Double Cab TRD offroad 4x4
    3" OME Lift, 285's
    Mine only blinks when its trying to engage, once it engages its on, and if I'm not in 4wd its off :notsure:
     
  3. Feb 17, 2010 at 10:26 AM
    #3
    CAMZTRD

    CAMZTRD Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2008
    Member:
    #7401
    Messages:
    512
    Gender:
    Male
    First Name:
    steve
    hampton, va
    Vehicle:
    2006 DC TRD Off-Road 4x4
    billy 5100's @ 2.5 w/ 1/4 spacers, toytec aal, LR UCA's, revotec headlights,revotec taillights, lamin-x fogs, color matched grille and rear bumper, undercover, bed-extender, black nerf bars, scan gaugeII , afe drop in, 50 series flowmaster, 6000k bi-xenon hids, more to come.......
    i dont think its normal, mine never blinks while using it or not using it...its probly throwing a code if the light is blinking...get it checked at autozone or local parts store...
     
  4. Feb 17, 2010 at 10:26 AM
    #4
    cheehab

    cheehab I bleed Black and Gold

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Member:
    #9192
    Messages:
    400
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Winter Park, CO
    Vehicle:
    2015 Tundra TRD Pro CrewMax
    No its not normal. Mine blinks when it's waiting to engage. If you're shifting gears or giving it a lot of gas it will not engage. My guess is that it is not engaging 4wd as long as its blinking. Sounds like he should take it to a dealer. Hope its still under warranty.
     
  5. Feb 17, 2010 at 10:35 AM
    #5
    619Tacoma

    619Tacoma [OP] Baja bound

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10382
    Messages:
    998
    Gender:
    Male
    First Name:
    Call me Rocco
    San Diego, CA
    Vehicle:
    07 PreRunner SR5, Sport, 4dr
    - Billstein 5100's all around with OME 885 coil springs. - K&N Air Filter - HID Headlights & Fogs - Kenwood Stereo & Infinity Speakers - CB Radio, - Fog On Anytime mod - Anti Tailgate theft mod. More comming...
    Thought so...

    I don't have 4x4 so i don't know what it should or shouldn't do. I imagined it shouldn't keep blinking all the time though.

    Has anybody experienced anything like this where the light keeps blinking all the time?
     
  6. Feb 17, 2010 at 10:58 AM
    #6
    kbaum08

    kbaum08 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Member:
    #5637
    Messages:
    196
    Gender:
    Male
    US of A
    Vehicle:
    09 trd off road dbl cab 4x4 barcelona red
    Jason Topper, Bed Rug, Weather Tech floor liners, Garmin Nuvi 760, Scan Guage, Trd exhaust, AFE dry air filter, shrockworks rock sliders, heated seats Katzkin leather, 2+ inch OME lift shocks etc heavy duty, ARB front bumper, Warn winch, Pia lights, rocktek rear bumper, locking tailgate,
    Try backing off the throttle and then back on the throttle, seems to help mine engage.
     
  7. Feb 17, 2010 at 11:01 AM
    #7
    mattcombs

    mattcombs Well-Known Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Member:
    #28049
    Messages:
    236
    Gender:
    Male
    First Name:
    matt
    hazard kentucky
    Vehicle:
    SR5 tacoma 4wd
    3in revtec lisf westin step bars and westin bull bar and some other odds and ends
    it just wants to be taken offroad . . poor truck give it some mud thatl fixer right up
     
  8. Feb 17, 2010 at 11:02 AM
    #8
    Crom

    Crom Outside...

    Joined:
    Jun 22, 2009
    Member:
    #18782
    Messages:
    8,331
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2009 4x4 DCSB Overland Build
    Millions
  9. Feb 17, 2010 at 11:17 AM
    #9
    619Tacoma

    619Tacoma [OP] Baja bound

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10382
    Messages:
    998
    Gender:
    Male
    First Name:
    Call me Rocco
    San Diego, CA
    Vehicle:
    07 PreRunner SR5, Sport, 4dr
    - Billstein 5100's all around with OME 885 coil springs. - K&N Air Filter - HID Headlights & Fogs - Kenwood Stereo & Infinity Speakers - CB Radio, - Fog On Anytime mod - Anti Tailgate theft mod. More comming...
    HaHa. He hasn't used it much since he bought it. It maybe just needs a good ol' shakin' caused by the desert to have everything fall into place.
     
  10. Feb 17, 2010 at 12:42 PM
    #10
    Fortech

    Fortech Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Member:
    #5636
    Messages:
    878
    Gender:
    Male
    CANADA
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma TRD OR
    Bilstein 5100's, rear TSB, Firestone bags
    Its probably the 4wd ECU malfunctioning. Take it in, its not normal.
     
  11. Feb 17, 2010 at 12:46 PM
    #11
    619Tacoma

    619Tacoma [OP] Baja bound

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10382
    Messages:
    998
    Gender:
    Male
    First Name:
    Call me Rocco
    San Diego, CA
    Vehicle:
    07 PreRunner SR5, Sport, 4dr
    - Billstein 5100's all around with OME 885 coil springs. - K&N Air Filter - HID Headlights & Fogs - Kenwood Stereo & Infinity Speakers - CB Radio, - Fog On Anytime mod - Anti Tailgate theft mod. More comming...
    Thanks. Will do
     
  12. Feb 17, 2010 at 12:50 PM
    #12
    cheehab

    cheehab I bleed Black and Gold

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Member:
    #9192
    Messages:
    400
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Winter Park, CO
    Vehicle:
    2015 Tundra TRD Pro CrewMax
    Mine's done it when its wicked cold out (like -20) once or twice, and 4wd just won't engage.
     
  13. Feb 17, 2010 at 1:05 PM
    #13
    85yote09taco

    85yote09taco Well-Known Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Member:
    #30665
    Messages:
    373
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    York, PA
    Vehicle:
    Tacoma TRD OR
    3'' OME lift, TRD CAI, Built Right UCAs, 285 Goodyear DURATRACS, black steelies, Fog light anytime, DTRL, Alternating turn signal, Diff breather relocated, Carrier bearing drop, Weathertechs, Bestop, Extended SS brake lines, CBI Sliders w/kickout, Cab mount chop, Total Chaos LCA skids, All Pro skids, Satoshi(HomerTaco), Bruteforcefab ''HC'' rear bumper, Bruteforce Hybrid front bumper
    I'm not sure if you mentioned this but if the truck is a manual try pushing in the clutch and take the truck out of gear before trying to put it in 4wd.
     
  14. Feb 17, 2010 at 1:32 PM
    #14
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    9,321
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    This is the second thread I have read here lately on the flashing 4WD indicator.

    Mine did that around 16k. The truck would not go into or out of 4 hi or lo and all I got was a flashing light all the time. The dealership replaced the actuator under warranty. It has worked great since then now at 40k. I have read a couple of others here say theirs went out too after warranty on their dime. The part is around $350 :eek:

    This is the post I am talking about fwiw.
    http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/75741-4x4-light-flashing-any-thoughts.html
     
  15. Feb 17, 2010 at 1:39 PM
    #15
    dog tired

    dog tired Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Member:
    #29750
    Messages:
    465
    Gender:
    Male
    NE Ohio
    If blinking he needs to turn the wheel back and forth a couple times it will lock in

    if not it needs fixed
     
  16. Feb 17, 2010 at 1:40 PM
    #16
    619Tacoma

    619Tacoma [OP] Baja bound

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10382
    Messages:
    998
    Gender:
    Male
    First Name:
    Call me Rocco
    San Diego, CA
    Vehicle:
    07 PreRunner SR5, Sport, 4dr
    - Billstein 5100's all around with OME 885 coil springs. - K&N Air Filter - HID Headlights & Fogs - Kenwood Stereo & Infinity Speakers - CB Radio, - Fog On Anytime mod - Anti Tailgate theft mod. More comming...
    Judy,

    Thank you! Seems like the guy in that thread didn't get many answers. haha
     
  17. Feb 17, 2010 at 2:48 PM
    #17
    PA452

    PA452 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2007
    Member:
    #1445
    Messages:
    665
    Gender:
    Male
    Western PA
    Vehicle:
    15 Access TRD Offroad, V6, 5spd Auto, 4x4
    Nope. Never had or heard of that problem.
     
  18. Feb 17, 2010 at 2:55 PM
    #18
    MountainEarth

    MountainEarth Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Member:
    #30519
    Messages:
    2,487
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    CO
    Vehicle:
    2010 TRD OR Access
    Leer 100XR Shell, BedRug mat - comfy sleeping, GT Covers microfiber seat covers, BFG All Terrains 265/70r16, Dashmat, Antennax 13" shorty antenna, Weathertech liners, Ultra Gauge, Avid Light Bar, PIAA 520 ATPs, one old dog
    Not all the time, especially with 4hi it usually engages pretty quickly, though as others have mentioned, if you're giving it lots of gas or turning it may not engage right away. You also didn't mention if it's a manual or automatic. Either way there are instructions for both in the manual, and he should read it if he hasn't already.

    Especially if his truck is new, the 4lo is a different matter as you HAVE to basically stop and shift into neutral (in an auto) or engage the clutch (in a manual) to get it into 4lo. The wheels should be straight, and even then he may have to rock back and forth a bit. If it buzzes, then turn it back to 4hi and try again. He may have to try several times, again especially if it's new.

    I know the differential locker on my 2010 doesn't like to engage very easily and for a bit I wondered if it was faulty, but then I read on these forums and others that it just takes some time to break in. The 4hi and lo system is the same. But if he has any questions at all, and if it's under warranty especially, go down to a dealer and ask them to explain how it works to you. Then if they find a problem, they can fix it.
     
  19. Feb 18, 2010 at 2:50 PM
    #19
    619Tacoma

    619Tacoma [OP] Baja bound

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10382
    Messages:
    998
    Gender:
    Male
    First Name:
    Call me Rocco
    San Diego, CA
    Vehicle:
    07 PreRunner SR5, Sport, 4dr
    - Billstein 5100's all around with OME 885 coil springs. - K&N Air Filter - HID Headlights & Fogs - Kenwood Stereo & Infinity Speakers - CB Radio, - Fog On Anytime mod - Anti Tailgate theft mod. More comming...
    Thanks for the replies guys & gals!

    My buddy lives about 2 hrs away so I won't see him or his truck until about 3 weeks from now. I'll see if we can get that light to stop blinking with the tips you all gave. I just spoke with him on the phone and he says that he can hear the 4x4 engaging. He said he can hear a sort of "clunk" but the light doesn't stop flashing. He says that his 4x4 IS engaging. But i'm starting to get the feeling that it's not even engaging. The truck's got 60K+ miles so no longer under warranty (05, trd off road, auto)

    I'll update when he resolves his issue. That way if there are other people who experience something similar, there will be a thread about it..
     
To Top