1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

random popping noise

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by newskooler, Jan 4, 2012.

  1. Jan 4, 2012 at 11:07 PM
    #1
    newskooler

    newskooler [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2010
    Member:
    #43989
    Messages:
    227
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Lake Shastina,ca
    Vehicle:
    03 Tacoma x-cab TRD SR5
    881/5100 front, 5100 rear, AAL, K&N intake, Diff breather, grey wire mod, tg Low pro and sliders, Custom tube bumper, pinch weld mod, and more... smoked taillights, fabtech tire carrier, sony headunit, 12v always power mod, #70 unhappy clutch spring mod,
    hey guys ive recently been getting a popping noise from what sounds like passenger front.

    i have recently replaced the cv on that side. alsoi replaced the worn steering rack bushings, and had my 5100s with 881s adjusted to the second setting to compensate for the added wieght of my bumper and winch not to long ago.

    it usually happens over speed bumps and sometimes just driving down the road:confused:. my alignment guy thought it was the steering rack bushings but no dice. though it was time to be replaced anyways.

    any thought?
     
  2. Jan 4, 2012 at 11:09 PM
    #2
    Blackdawg

    Blackdawg Dr. Frankenstein

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48500
    Messages:
    57,075
    Gender:
    Male
    First Name:
    Monte
    Wyoming/St. Louis
    Vehicle:
    96.5 FrankenTaco & 03 Stock dbl cab
    BFG KM2 33x12.5 tires, Wheelers Type B rims, Allpro 1.5'' Wheel spacers w/extended thread lug nuts 2 Alpine 10'' Type Xs 2 Kicker 6X9s 4 Sony 5 1/4s Pioneer 4100 HU Sway bar removed 4 Hella 500 HIDs Frankenstein Leaf packs 1'' lift shackles Eibach coils 5100s front 10'' 5150s rear BAMF BPV bracket Deckplate mod Elite Front bumper Magnaflow 14'' muffler Elite Off Road Rear bumper with Tire gate with jerry can and fold down table, BAMF sliders, Custom Homemade Bed, rack/roof rack, CVT Mt. Shasta Roof Top Tent, 20lb CO2 tank, BAMF diff skid custom front skid, GM CS144 140 amp alternator Blitzpro 21s HAWK side LEDs Blitzpro Custom made side mirror lights, LightForce 240 Blitz llights, Piaa 510 ION fogs, XRC8 Winch w/in cab controls,
    hmmmm what do you CV angles look like? 881s with the Billys set at 1.5'' should be over 3'' of lift...thats usually a no go in which case its the cv poping..
     
  3. Jan 5, 2012 at 6:33 PM
    #3
    lonzorizo

    lonzorizo Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Member:
    #42784
    Messages:
    1,251
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lonnie
    Hoopa, Ca
    Vehicle:
    2016 TRD OR Tacoma
    You running a sway bar? Maybe one side popped off or is loose.
     
  4. Jan 5, 2012 at 11:44 PM
    #4
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,834
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    Stock UCA's? Your upper BJ's are taking a beating.

    Thats a lot of lift if they are stock, and a lot even if you had aftermarket UCA's.

    Check out all your ball joints and tie rod ends.
     
  5. Jan 8, 2012 at 2:55 PM
    #5
    newskooler

    newskooler [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2010
    Member:
    #43989
    Messages:
    227
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Lake Shastina,ca
    Vehicle:
    03 Tacoma x-cab TRD SR5
    881/5100 front, 5100 rear, AAL, K&N intake, Diff breather, grey wire mod, tg Low pro and sliders, Custom tube bumper, pinch weld mod, and more... smoked taillights, fabtech tire carrier, sony headunit, 12v always power mod, #70 unhappy clutch spring mod,
    hey guys sorry it took so long to get an update out. i restarted medic school wednesday, and had ride alongs on saturday so i didnt have a chance to check anything out till this morning...

    lonnies the winner, the sway bar nut was loose on the lower stud. so i decided to just take them off. thats the last time i have someone else tighten things down for me with out rechecking it.

    retorqued all the bolts for the bj/steering rack/tie rod end and replaced the cotter pin. no more popping noise
    thanks for ideas guys
     
  6. Jan 8, 2012 at 4:13 PM
    #6
    Snowman

    Snowman I have a problem for your solutionÂ…

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Member:
    #42917
    Messages:
    2,909
    First Name:
    Craig
    Somewhere in Canada
    Vehicle:
    Check out my build
    Its gives about 3", slightly less after settling. (1.75-2" from the 881s, 1.25" from the billys)
     
To Top