1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Rattle at start up plus 1st and 2nd gear

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by crashnrondo, Oct 19, 2011.

  1. Oct 19, 2011 at 6:05 AM
    #1
    crashnrondo

    crashnrondo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Member:
    #32788
    Messages:
    74
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ron
    Wisconsin
    Vehicle:
    2010 2.7 4x4 AC
    This just started yesterday, kinda sounds like a heat shield that is loose or something. It makes the same sound when starting off from a stop just as I accelerate in 1st and 2nd gear. I also noticed I have a vib at 72mph that has gotten a little worse but goes away at 77mph but that is probably unrelated. I did just change the oil and filter plus rotate the tires.
    Thanks for any help/ideas.
     
  2. Oct 19, 2011 at 6:30 AM
    #2
    Who Dat Popcorn

    Who Dat Popcorn Dafuq

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4992
    Messages:
    1,459
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ricky
    Richmond, VA
    Vehicle:
    Sold :/
    SOLD
    Peoples definition of a rattle are hard to understand. Our cats make some weird noises when we accelerate if you are talking about that.

    See what the dealer says.
     
  3. Oct 19, 2011 at 6:41 AM
    #3
    poynter

    poynter Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Member:
    #49454
    Messages:
    205
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony
    Somerset, KY
    Vehicle:
    05 Taco 4x4 SR5 TRD AC
    Ive heard something recently that sounded the same, like a heat shield or something thin metal rattling. I have an automatic though. Mine sounds like its coming mostly from the drivers side engine bay.
     
  4. Oct 19, 2011 at 7:11 AM
    #4
    Defined

    Defined Well-Known Member

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Member:
    #61235
    Messages:
    303
    Gender:
    Male
    First Name:
    mike
    southern california
    could you have possibly damaged/bent the brake dust shield when rotating the tires ? that would be the first possibility since you just rotated your tires before it happened.

    ive had the heatshield on one of the secondary cats rattle around every now and then . i just removed them .

    i have also had the bracket bolts that attach the exhaust mani to the bottom of the block come loose a few times and rattle around . i have started using lots of red locktight and more torque than recommended to get them to stay
     
  5. Oct 19, 2011 at 9:14 AM
    #5
    crashnrondo

    crashnrondo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Member:
    #32788
    Messages:
    74
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ron
    Wisconsin
    Vehicle:
    2010 2.7 4x4 AC
    Thanks for the ideas, I'll crawl under and have a look. The oil change and rotate was about a week ago before this started, I think the vibs at speed are just the crappy Dunlop tires. The rattle sounds like a bunch of rocks in a coffee can but not engine knocking, it's much faster
     
  6. Oct 20, 2011 at 6:17 PM
    #6
    crashnrondo

    crashnrondo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Member:
    #32788
    Messages:
    74
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ron
    Wisconsin
    Vehicle:
    2010 2.7 4x4 AC
    Well its the front catalytic converter for sure, and I don't think its any of the heat shields because I can't make it stop by applying pressure with a wooden broom stick. With only 15K on the truck is it possible it went bad on the inside? I have never run any chemicals in my gas either. The other thing I have noticed is that I lost 2 MPG's on my fill up today, related?
    Thanks,
    Ron
     
  7. Nov 20, 2011 at 10:54 AM
    #7
    crashnrondo

    crashnrondo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Member:
    #32788
    Messages:
    74
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ron
    Wisconsin
    Vehicle:
    2010 2.7 4x4 AC
    Just an update, last Friday the dealer replaced my entire mid-pipe. Something let loose inside, glad its fixed the rattle was driving me nuts.
     
To Top