1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Rear wheels lock up

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Chipskip, Sep 16, 2011.

  1. Sep 16, 2011 at 11:36 AM
    #1
    Chipskip

    Chipskip [OP] N7MCS

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Member:
    #42519
    Messages:
    8,748
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chip
    Phoenix / Payson, AZ
    Vehicle:
    98 Tacoma Limited
    Deck Plate, '17 rims, Tundra Brake Upgrade, All-Pro Expo Leaf Packs, 01-04 Center Console, Ultragauge, LED interior lights, HO alternator...
    I have a 98 Ext cab, 4x4, ABS, non locker.

    Recently when I been having my real wheels "locked" when I start driving. The truck will go in reverse without issue but when I put it in 1st (or 2nd) and try moving forward the rear wheels are locked until I give it a little gas and it "breaks free".

    A couple of buddies suggested that the parking break was sticking, but then reverse would have the same problem, right?. It doesn't do it from a stop (traffic light, stop sign, etc.). Usually after it has been parked for the night.

    I plan to pull the wheels off and check the brakes soon, I just haven't had the time. Any suggestions? anyone else had this problem?
     
  2. Sep 16, 2011 at 11:38 AM
    #2
    Konaborne

    Konaborne Pineapples on pizza Hawaiian does not it make.

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Member:
    #46536
    Messages:
    31,748
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cody
    Kealakekua, Hawaii
    Vehicle:
    Lifted 00 TRD Off-Road
    fox extended travel remote resivoir coilovers, 14" eibach 600lb coils, All Pro tubular chromoly 1" uniball upper control arms, All Pro expedition leaf packs, 10" bilstein 5150 piggyback reservoir shocks 265/75r16 Goodyear wrangler MT/R kevlars wrapped around 16" Helo 791 gloss black, Mini H1 retrofits with 6000k bulbs, 18" magnaflow w/custom exhaust reroute various decals, Sockmonkey retro hood stripes
    ^^^
    Beat me again. :pout:
    Sounds like your brakes are sticking
     
  3. Sep 16, 2011 at 11:40 AM
    #3
    DEEVON911

    DEEVON911 Semi-Pro

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Member:
    #35030
    Messages:
    14,937
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Bethel Park, PA. Burb of da Burgh.
    Vehicle:
    2010 MGM Mostly Stock Off-Road 4x4
    TRD Cat-back Exhaust. Semi-Debadged. Trimmed down stock Antenna. Weathertech vent visors. TRD FJ Cruiser Center Cap Wheel Mod. 265/75/16 Firestone Destination A/T,s . Inverter tapped into for outlet in cab. Tacomaworld sticker which adds 5 hp.
    X2. Try parking it one night without the e-brake if you can. See what happens in the morning.
     
  4. Sep 16, 2011 at 11:41 AM
    #4
    Shiftin2Sixth

    Shiftin2Sixth I'm crackin eggs of wisdom

    Joined:
    Oct 31, 2007
    Member:
    #3316
    Messages:
    503
    Gender:
    Male
    First Name:
    Curt (kûrt)
    Rialto, Ca
    Vehicle:
    07 4Runner Sport V8 BLK 4WD
    X2

    Happened on my 98 with around 80,000
     
  5. Sep 16, 2011 at 12:06 PM
    #5
    MapleMoose

    MapleMoose Drunk Canadian

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Member:
    #51211
    Messages:
    8,589
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ian
    West Kootenays
    Vehicle:
    1996 Tacoma SR5
    3" Eibach Coils, 3" AP Springs, AP 6" Shackles Toytec Diff drop, BAMF Sliders, Deck plate mod,Volt meter, Highbeam mod, PIAA fogs, 18" Magnaflow, LED dash swap, Color matched Satoshi Grille, Custom Rear Plate Bumper
    Im having the same issues, but only once and a while. They seem to only be noticable on gravel.
     
To Top