1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

(RESOLVED, T-SB-0148-16) Uninitiated trip meters reset

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016+)' started by swimmer, Nov 6, 2015.

  1. Nov 6, 2015 at 11:31 AM
    #1
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    EDIT: T-SB-0148-16 was released 10/16 to address this issue.

    EDIT 3/25/16:
    My truck has been repaired. As of now Toyota does not know the exact component that is causing the problem but their solution is to replace the combo meter. I assume this also means that they don't know for 100% certainty the replacement part is faultless but I guess the odds are in their favor. Since as of this date there have been at least two trucks that have had this procedure done, those experiencing this problem should be able to take their vehicles in for service and when the dealership contacts Toyota they should be advised on the repair needed. The repair involves dropping the truck off at the dealership, having them record the odometer reading and then they order the replacement part which has to have the same odometer reading. The vehicle must remain at the dealership while awaiting for the new part to arrive to ensure no more miles are put on the truck to maintain odometer accuracy. This takes a couple of days. Considering the expense and somewhat difficult troubleshooting I am satisfied Toyota's response.

    EDIT: For anyone having this problem please see post #106.

    Took a short drive somewhere, parked for about 90 minutes. Started truck and my trip meters were both showing zero. I noticed it right away because my tank mpg was at zero instead of 22.8 where it was when I shut the truck off. Trip A had about 120 miles and trip B just a few short of the odometer which is close to 1200 miles.

    Anyone have a good explanation of how this could have occurred without me pushing in that little meter selection stem?
     
    Last edited: Jan 16, 2017 at 8:28 AM
    mancub1 and Scottyd like this.
  2. Nov 6, 2015 at 1:08 PM
    #2
    Wraith600

    Wraith600 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 24, 2015
    Member:
    #167577
    Messages:
    413
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 AC TRD OR Quicksand
    I haven't tried it yet, but I see a clear / reset trip data option in the eco app. Could be related if you were playing around in there.
     
  3. Nov 6, 2015 at 1:43 PM
    #3
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    Nope, just got in, started the engine and noticed my tank avg. mpg was 0. I called Toyota just to open a case file in the event others start having a similar issue.
     
  4. Nov 6, 2015 at 1:54 PM
    #4
    Wraith600

    Wraith600 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 24, 2015
    Member:
    #167577
    Messages:
    413
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 AC TRD OR Quicksand
    Ok good to know as well.
     
  5. Nov 6, 2015 at 5:12 PM
    #5
    3dBdown

    3dBdown Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2015
    Member:
    #164574
    Messages:
    688
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 DCLB BBP 4x4 Sport
    I had this happen once. No idea. Was just driving along, but I was playing with the display options of the small screen (moving the arrows around), so I chalked it up to having pushed some kind of reset sequence.
     
    Mr. Race likes this.
  6. Nov 6, 2015 at 8:22 PM
    #6
    Psycho2

    Psycho2 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 30, 2011
    Member:
    #60846
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    AZ
    Vehicle:
    '16 DC TRD Sport Barcelona
    I have had this happen twice now.
    The first time I didn't notice until I realized I had gone more than 4 miles on my current tank; was parked for maybe 10 minutes.
    The second time, I noticed an odd jump in the needles, then the ODO/Trip option was showing the ODO when I almost always keep the Trip A displayed. This time I was parked for about 35 minutes.

    Annoying when you actually want to use the Trip meters for something. I installed my Ultraguage now as a backup trip meter :)
     
  7. Nov 6, 2015 at 8:37 PM
    #7
    nevadabugle

    nevadabugle Desert Rat

    Joined:
    Jul 25, 2014
    Member:
    #134701
    Messages:
    2,678
    Gender:
    Male
    Elko, NV
    Vehicle:
    2016 DCSB TRDOR manual in quicksand
    Totally unrelated but I have a 2005 Duramax that resets the engine hours every hundred or so. I have 140k on the odometer and 90 hours on the motor...
     
  8. Nov 6, 2015 at 9:41 PM
    #8
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    I use trip A all the time.
    If you wouldn't mind could you call Toyota and start a case file so that know this is happening to people? So maybe it can get some attention.
    1-800-331-4331
     
    Suxdsmdmr likes this.
  9. Nov 7, 2015 at 8:57 AM
    #9
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    Mine did it again this morning. Same deal. Drove about 7 miles. Truck was parked for about 90 minutes. Restart and trips and tank avg. MPG are at 0.
     
  10. Nov 7, 2015 at 9:03 AM
    #10
    nevadabugle

    nevadabugle Desert Rat

    Joined:
    Jul 25, 2014
    Member:
    #134701
    Messages:
    2,678
    Gender:
    Male
    Elko, NV
    Vehicle:
    2016 DCSB TRDOR manual in quicksand
    Take it to the dealer. Something is going on with the computer.
     
  11. Nov 7, 2015 at 12:35 PM
    #11
    TayTay Ankles

    TayTay Ankles Active Member

    Joined:
    Sep 17, 2015
    Member:
    #164461
    Messages:
    44
    Mine did the same thing yesterday fir the first time.
     
  12. Nov 7, 2015 at 1:32 PM
    #12
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    Again, please let Toyota and your dealer know. I am dropping my truck off Monday at the dealership though I suspect they won't have a fix yet. They need to know so they can start working on a solution.
     
  13. Nov 10, 2015 at 4:54 PM
    #13
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    My truck spent the day at the dealer today. As expected they couldn't find any issues. The service writer guy seemed to take an interest in the problem and didn't just dismiss me or my concerns as being something in my own mind. I told him at pick up I expected they wouldn't find anything but just wanted to get this in front of them and Toyota in case more cases start popping up. They opened a case file with Toyota (in addition to my own case file). I bought this truck at a different dealer but they they treated me well none the less.

    Hopefully this thread dies and no one else (including me) has this problem (again).
     
  14. Nov 10, 2015 at 8:15 PM
    #14
    Ma-Taco

    Ma-Taco Well-Known Member

    Joined:
    Nov 5, 2015
    Member:
    #168782
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chaz
    Denver, CO
    Vehicle:
    2016 Tacoma TRD Off Road
    Had the truck for 10 days and this happened twice to me too. Good to know im not the only one.
     
  15. Nov 11, 2015 at 3:51 AM
    #15
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    Please report it to Toyota and your dealer.
     
  16. Nov 16, 2015 at 8:14 PM
    #16
    Haikin

    Haikin Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2014
    Member:
    #128889
    Messages:
    592
    Gender:
    Male
    Albuquerque, NM
    Vehicle:
    16' DCSB OR 4X4
    Icon Stage 1, BFG KO2s 275/70r17 TRD Pro SEMA Wheels BAMF Raptor Grill Color Matched Fenders
    OP were you able to get your trip odometer resetting issue resolved? Please update.
     
  17. Nov 17, 2015 at 7:57 AM
    #17
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    As I stated in post #13 the dealer was not able to find any problem, as expected. After the two consecutive days that I had the problem (once each day) the problem has not occurred again.
     
  18. Nov 17, 2015 at 11:59 AM
    #18
    Ma-Taco

    Ma-Taco Well-Known Member

    Joined:
    Nov 5, 2015
    Member:
    #168782
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chaz
    Denver, CO
    Vehicle:
    2016 Tacoma TRD Off Road
    Same Here. I wondering if that has to do with the update hmmm
     
  19. Nov 17, 2015 at 12:06 PM
    #19
    swimmer

    swimmer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Member:
    #153626
    Messages:
    2,160
    Gender:
    Male
    Tucson
    Vehicle:
    2016 TRDORAC4WD
    It could be something like that, where after some period an update or resetting takes place but, I would thing Toyota would be able to tell the dealership techs that when they call and ask WTF is going on?
     
  20. Nov 18, 2015 at 10:08 AM
    #20
    Wraith600

    Wraith600 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 24, 2015
    Member:
    #167577
    Messages:
    413
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 AC TRD OR Quicksand
    I just had a thought. What if the button was slightly sticking or basically on the tolerance of it being "on" / depressed. So after some use it basically breaks in from being so new and no further issues are found. I have experienced that myself before.
     
To Top