1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

rumble strip feeling when going 30-40 mph

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by JessicaJ, Jul 16, 2015.

  1. Jul 16, 2015 at 1:15 PM
    #1
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    Hi there! I have a 2007 Toyota Tacoma. I have put a 3 inch leveling kit and 265/75/16 tires on it when I purchased it 2 years ago. Just recently I have started getting a rumble strip feeling when going 30-40 mph. If I let of the gas or goes away. It only happens in drive, of I run it in 4 it doesn't happen. I have replaced the u joints, center bearing, wheel bearings, rotors, calipers and brake pads. I also replaced the center leaf spring on each side. It still does the rumble! This is getting super expensive! Aside from this, i haven't had any issues. I live this truck! Anyone have any ideas as to what it could be? Please help! Thanks in advance!
     
  2. Jul 16, 2015 at 1:17 PM
    #2
    T4RFTMFW

    T4RFTMFW 10% OFF

    Joined:
    Jul 23, 2014
    Member:
    #134525
    Messages:
    66,786
    Did all of those need replacing???
     
  3. Jul 16, 2015 at 1:23 PM
    #3
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    The leaf springs definitely. The mechanic said the others did as well, but it didn't fix the problem so I'm not completely sure. There are 148000 miles on it, so I wouldn't be surprised if they all did.
     
  4. Jul 16, 2015 at 1:30 PM
    #4
    Fitz235

    Fitz235 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 17, 2015
    Member:
    #151142
    Messages:
    1,801
    Gender:
    Male
    New Hampshire
    Vehicle:
    Black '05 AC TRD Offroad 4WD
    - Bilstein 5100's Set to 1.75" - Wheeler's 2" AAL - Toytec 1/4" Driver's Side Spacer - ECGS Bushing - Powdercoated Tundra Wheels - 265/70/17 Toyo Open Country 2's - TRD Catback Exhaust - Access Lorado Tonneau - Factory Tube Steps - Jumper's Interior LED Map/Dome Lights - Pioneer AVIC 5100 NEX - Sony Speakers - Depo Black Tail Lights - Kleerz Third Brake Light - HomerTaco Satoshi Grill
  5. Jul 16, 2015 at 1:37 PM
    #5
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    Thank you so much! I will get it back in the shop next week sometime and that'll be the next and hopefully last thing I fix! You guys rock!! I hope you're right!
     
  6. Jul 16, 2015 at 2:57 PM
    #6
    Fitz235

    Fitz235 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 17, 2015
    Member:
    #151142
    Messages:
    1,801
    Gender:
    Male
    New Hampshire
    Vehicle:
    Black '05 AC TRD Offroad 4WD
    - Bilstein 5100's Set to 1.75" - Wheeler's 2" AAL - Toytec 1/4" Driver's Side Spacer - ECGS Bushing - Powdercoated Tundra Wheels - 265/70/17 Toyo Open Country 2's - TRD Catback Exhaust - Access Lorado Tonneau - Factory Tube Steps - Jumper's Interior LED Map/Dome Lights - Pioneer AVIC 5100 NEX - Sony Speakers - Depo Black Tail Lights - Kleerz Third Brake Light - HomerTaco Satoshi Grill
  7. Jul 16, 2015 at 4:13 PM
    #7
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    I mean fourth gear, not four wheel drive, my bad. I have tried it in 4wd while in drive and it still rumbles. It's only when I run it in fourth gear that it doesn't rumble. Sorry about that. Also the lift was put in about 2 years ago. No problems until now...
     
    Last edited: Jul 17, 2015
  8. Jul 16, 2015 at 4:30 PM
    #8
    MikeyMcFly

    MikeyMcFly This is heavy, Doc.

    Joined:
    Aug 11, 2012
    Member:
    #84551
    Messages:
    3,751
    Gender:
    Male
    I'm a Masshole
    Vehicle:
    2016 TRD Off-Road 6MT / 1999 Corvette 6MT
    Building a Broja
    I wonder if it's a bad CV joint. I don't want to mislead and throw out random suggestions, but with my old Honda Accord, I had a noticeable vibration in 2nd gear during acceleration. I couldn't replicate it in 1st or 3rd at the same engine speed and/or throttle position. I noticed it most after I had the axle replaced. I replaced it again (myself this time), and it went completely away.

    I don't have a great way to test the issue though, since you can't pull the axle out without spilling fluid everywhere.
     
    DustStorm4x4 and JessicaJ [OP] like this.
  9. Jul 17, 2015 at 2:22 AM
    #9
    Fitz235

    Fitz235 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 17, 2015
    Member:
    #151142
    Messages:
    1,801
    Gender:
    Male
    New Hampshire
    Vehicle:
    Black '05 AC TRD Offroad 4WD
    - Bilstein 5100's Set to 1.75" - Wheeler's 2" AAL - Toytec 1/4" Driver's Side Spacer - ECGS Bushing - Powdercoated Tundra Wheels - 265/70/17 Toyo Open Country 2's - TRD Catback Exhaust - Access Lorado Tonneau - Factory Tube Steps - Jumper's Interior LED Map/Dome Lights - Pioneer AVIC 5100 NEX - Sony Speakers - Depo Black Tail Lights - Kleerz Third Brake Light - HomerTaco Satoshi Grill
    It sounds likely that it's a different issue then.
     
  10. Jul 17, 2015 at 5:15 AM
    #10
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    Any ideas as to what? I'm hoping it's not a transmission issue! I've heard people had similar problems, and a flush of the transmission corrected it..... I'm just about at my wits end! I want my baby running strong again!
     
  11. Jul 17, 2015 at 6:14 AM
    #11
    chunt5

    chunt5 Senior Citizen Member

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Member:
    #83210
    Messages:
    203
    Gender:
    Male
    First Name:
    chuck
    Cumming, Georgia
    Vehicle:
    2015 DCSB, Prerunner, SR5, 4.0
  12. Jul 17, 2015 at 7:12 AM
    #12
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    Oh boy, that sounds like it alright! Thank you all so much, I will get it in the shop next week sometime and see what happens I guess. This site is amazing and I appreciate all the input
     
  13. Jul 23, 2015 at 7:36 AM
    #13
    Krazie Sj

    Krazie Sj Resident Jackass

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9849
    Messages:
    13,790
    Gender:
    Male
    First Name:
    Power Serge
    LV-426 (Acheron)
    Vehicle:
    07 TRD Off Road 4x4
    Borla Catback Exhaust, Snorkel, 33s on either 16's or 18's, ARB Bumper, All Pro LT w/Walker Evan Shocks front and back, All Pro expedition leaf pack, 10,000lb Superwinch, Intake Manifold Spacer, Bed Rack with ARB RTT, Rotopack and Hi Lift mounted, Husky Liner mats and an air freshener from 1995.
    I'm having this same issue right now. 2007. Driving down the highway fine. Stopped at the Ex's house to pick up the kids and on the drive back I have this rumble strip feeling. I have the ECGS installed years ago, so it's not that. Just in case I did try putting it in 4WD to see if it was the issue. Nada.
    Drive shaft is fine. Cardons are solid and lubed, no extra play visible in the Drive shaft support bearing. Did a fluid change on the transfercase, oil looked good. Still golden, just a little dark from the new stuff.
    Only happens on acceleration and when engine braking. If I'm coasting it's not there. And it's not RPM dependent, so I don't think it's the Tranny. Going to troubleshoot the Front CVs next.
     
  14. Jul 23, 2015 at 9:21 AM
    #14
    OZ-T

    OZ-T You chose ... poorly

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    44,925
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    Torque convertor ?
     
  15. Jul 23, 2015 at 5:30 PM
    #15
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    I am getting the tranny flushed sometime soon because I've heard that has taken care of the problem in the past... Just waiting for my mechanic to get the tool to do the job. I'll let you guys know if that helps at all. This is becoming such a hard problem to solve! Thanks for all the input though!
     
  16. Jul 23, 2015 at 7:51 PM
    #16
    balljoint

    balljoint Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Member:
    #148680
    Messages:
    1,179
    First Name:
    Dave
    Ontario
    Vehicle:
    '18 DCLB
    It's not the ABS kicking in is it? I had an S-10 with a speed sensor failure that would trigger the ABS after it got hot enough. Scary on the highway.

    That said...


    The fact that its happening with the gas pedal pushed in makes me think U-Joints.

    How many u-joints were replaced? Who did the work? Is it possible that someone made an error, missed a joint, didn't lube the new ones, bent a yoke ear or, very easily, reassembled the shaft 180 degrees out of alignment because they forgot to mark the shaft halves or rubbed the chalk off during handling?
     
  17. Jul 24, 2015 at 9:16 AM
    #17
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    All u joints were replaced, and my mechanic is my 2nd cousin and has been a mechanic for 30+ years, so I trust him completely. I will have him check all the things mentioned and let you know! Thank you all for the feedback!
     
  18. Jul 24, 2015 at 11:26 AM
    #18
    White Shadow

    White Shadow Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2010
    Member:
    #33063
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    San Diego
    Vehicle:
    05 PreRunner
    Stock as it gets
    This happening to me too but my truck is 05 with 142k miles.
    After I replaced everything you did and didn't fix the problem, I brought it to my brother's mechanic shop. He said he would've done the same thing I did by replacing all the basic stuff first because of the miles on the truck.
    So he finally lifted the rear until the tires were in the air, secured the front wheels and had his assistant put it on drive and step on the gas. He went slow from 0 to 50 mph and we both saw the rear (long shaft) get off balance at speeds 30-40mph. He suggested to have the shaft re-balanced or if I can find another used one for sale at a good price, to buy it.

    Tell your mechanic to do this before you start replacing other parts that are not necessary. Hope this helps and good luck.
     
    JessicaJ [OP] likes this.
  19. Jul 24, 2015 at 11:39 AM
    #19
    JessicaJ

    JessicaJ [OP] Member

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Member:
    #159593
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jessica
    Maine
    Vehicle:
    2007 Toyota Tacoma trd v6
    3 inch leveling kit, 265/75/16 tires, off road lights in grill.
    I will definitely do that! Thank you so much!
     
  20. Jul 24, 2015 at 1:17 PM
    #20
    balljoint

    balljoint Well-Known Member

    Joined:
    Feb 14, 2015
    Member:
    #148680
    Messages:
    1,179
    First Name:
    Dave
    Ontario
    Vehicle:
    '18 DCLB
    The two halves of the shaft are balanced together. That's why I asked if it had been reassembled out 180 degrees.
     

Products Discussed in

To Top