1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Should New OEM fender flare seal have a gap?

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016+)' started by xr280xr, Nov 16, 2018.

  1. Nov 16, 2018 at 12:00 PM
    #1
    xr280xr

    xr280xr [OP] New Member

    Joined:
    Nov 3, 2015
    Member:
    #168534
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Dallas
    Hey,

    I just took my 2018 Tacoma in because the front, passenger fender flare was pulling away from the body. The clips were fine but the double sided tape that seals it was unsticking. So they ordered and painted a new part for it and installed it. It looks good except now there's a new gap in the seal towards the top front of the flare. It's about a 6" length with no seal. They told me they didn't know why but it's OEM & that was how it was sent to them (with the seal pre-attached to the flare). But it's bugging me that it doesn't match the original condition or the driver side. Are they being honest, should it have a gap, and will the gap make it start to pull away again as it weathers? Thanks.

    IMG_8741.jpg
     
    Last edited: Nov 16, 2018
  2. Nov 16, 2018 at 2:10 PM
    #2
    douglas_ngo

    douglas_ngo Well-Known Member

    Joined:
    Oct 8, 2018
    Member:
    #268711
    Messages:
    199
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2018 Tacoma TRD 4x4 6MT
    I have a small gap on one of my rear fender flares on my 2018. I was wondering if the dealership would fix it or not. I can see the gap get worst over time. The only reason I haven't done anything to it as I have a set of painted fender flares that I am planning to install when I have some free time. Current one is unpainted as my truck is 4x4 OR model.
     
  3. Nov 16, 2018 at 4:49 PM
    #3
    Camtaco

    Camtaco Member

    Joined:
    Jun 10, 2018
    Member:
    #255984
    Messages:
    18
    Mine separated & the dealer retaped it. It came apart in less than a week. The dealer then epoxied it & that seemed to be the fix for it...
     
  4. Nov 16, 2018 at 5:56 PM
    #4
    Vlady

    Vlady Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2017
    Member:
    #238986
    Messages:
    958
    Gender:
    Male
    Issy, WA
    Vehicle:
    2017 White SR5 DCSB V6 4x4
    The seal comes off due to clips not being set all the way. Gotta press the flare really hard to hear a click.
    Most likely the clips were stripped by pulling the flare.
    Seal should be all the way.
    Take it back or do it yourself.
    I did repair rear one on mine after a body shop. Bought 1/4" 3M double sided tape and clips on Amazon and fixed.
     
  5. Nov 16, 2018 at 7:20 PM
    #5
    Pittrider

    Pittrider Pitty, those needing correction.

    Joined:
    Nov 3, 2015
    Member:
    #168558
    Messages:
    3,890
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    B.C.
    Vehicle:
    2016 MGM LTD LB
    Do you need to know, or care?
    Had a similar problem, it was the clips.

    https://www.tacomaworld.com/threads/fender-flare-separating-from-body.418048/
     
  6. Nov 16, 2018 at 7:59 PM
    #6
    Amanelot

    Amanelot Well-Known Member

    Joined:
    Jul 29, 2018
    Member:
    #260931
    Messages:
    1,645
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    2016 MGM TRD Sport DCSB
    I would also like to point out that the doubled sides foam stuff between the fenders and the body doesnt run the full length of the fenders
     
  7. Dec 25, 2018 at 3:40 PM
    #7
    hunter.tom

    hunter.tom Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2016
    Member:
    #197767
    Messages:
    122
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 tacoma trd off-road
    My flares are separating bc I removed them to sell. Long story short I decided to keep and reinstall. Used some new clips and some old. Used 3m double sided thick tape. They eventually separated. If you don't mind me asking what clips did you buy off Amazon? None seem to say they work with 3rd gen. Also what adhesive did you use?
     
  8. Dec 25, 2018 at 4:03 PM
    #8
    Vlady

    Vlady Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2017
    Member:
    #238986
    Messages:
    958
    Gender:
    Male
    Issy, WA
    Vehicle:
    2017 White SR5 DCSB V6 4x4
    hunter.tom and 2017SilverTRD like this.
  9. Dec 25, 2018 at 7:21 PM
    #9
    Jay1313g

    Jay1313g Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2017
    Member:
    #223609
    Messages:
    75
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Arlington, TN
    Vehicle:
    2018 SR5 DblCab 2WD
    Didn't have that on my 2017 TRD OR.
     

Products Discussed in

To Top