1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Shudder on accel only after lift kit

Discussion in 'Suspension' started by dandyman, Nov 11, 2008.

  1. Nov 11, 2008 at 11:21 AM
    #1
    dandyman

    dandyman [OP] New Member

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10661
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    08 TRD
    TRD CAI, Toytec lift
    Hello all and thank you in advance for any help..
    08 Tacoma Auto TRD w/ Factory Billstien 5100
    Installed the 884 new front coils and spacers, the rear AAL and the 3* shims (Toytec kit)..since the install i have a shudder on any degree of acceleration from about 5-15mph..i have since tried to shim the carrier bearing and removed the spacers..if no change with/without shims and/or CB changes perhaps the one piece driveshaft is next?? just wanted to be sure im not missing other possible issues..the shudder is minor but once noticed it of course gets to be quite annoying..seems there are a lot of unique issues regarding vibs after lifts but i havent seen this one.
    ALSO, whats the difference between factory Billstiens and non factory?
    Again, thanks for any help and sorry if this is yet another vibration issue that has been resolved and i couldnt find it in the forums.
     
  2. Nov 11, 2008 at 2:12 PM
    #2
    jhodge83

    jhodge83 Any dog under 50# is a cat and cats are useless... Staff Member

    Joined:
    Apr 27, 2007
    Member:
    #1432
    Messages:
    27,142
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Moncks Corner, SC
    Vehicle:
    09 Timberland Mica DC 4WD Sport
    wat?
    there is currently no taco, besides the ivan stewart edition that has adjustable/5100's from the factory. if u have the stock yellow shocks on there after the lift, they are not 5100s...just the hd bilsteins.
     
  3. Nov 11, 2008 at 2:19 PM
    #3
    dandyman

    dandyman [OP] New Member

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10661
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    08 TRD
    TRD CAI, Toytec lift
    thanks jhodge..the shocks are blue although they dont appear adjustable (assuming id see some marks on the shock housing)..if they were would front and rear be adjustable?
     
  4. Nov 11, 2008 at 2:23 PM
    #4
    jhodge83

    jhodge83 Any dog under 50# is a cat and cats are useless... Staff Member

    Joined:
    Apr 27, 2007
    Member:
    #1432
    Messages:
    27,142
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Moncks Corner, SC
    Vehicle:
    09 Timberland Mica DC 4WD Sport
    wat?
    the adjustable bilsteins have a silver shaft...the stock ones are yellow w/ a blue boot. the adjustable part is multiple rings where the bottom of the spring can change positions on the shock shaft. the fronts are the only ones that are adjustable. the 5100s in the rear are for 0-2" of lift,but dont lift themselves
     
  5. Nov 11, 2008 at 3:14 PM
    #5
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,125
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    3* is alot. Try going down to a 2 or 1.5* shim.
     
  6. Jan 27, 2010 at 4:42 PM
    #6
    dunkhi

    dunkhi CSULB socal

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Member:
    #12257
    Messages:
    1,174
    Gender:
    Male
    First Name:
    Craig Sirois
    Southern California. Fountain Valley
    Vehicle:
    09 Ivan Stewart
    Toytec Coilover kit. Bilstein's 5100. Alcoa Wheels. General Tires. Magnaflow Cat-back. BLHM. Yellow fogs. 13TW5 jl sub. Stewart Decals.
    i have this problem. my truck came with the billys and was wonder how this could be fixed. my billys are set at 0. but i have the toytec coilovers at 3.5, never happened until a couple weeks ago.
     
  7. Jan 27, 2010 at 5:43 PM
    #7
    jhodge83

    jhodge83 Any dog under 50# is a cat and cats are useless... Staff Member

    Joined:
    Apr 27, 2007
    Member:
    #1432
    Messages:
    27,142
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Moncks Corner, SC
    Vehicle:
    09 Timberland Mica DC 4WD Sport
    wat?
    there is the issue....u have the the ULK maxed out. that'll happen to any CO that is topped as far as it'll go
     
  8. Oct 3, 2012 at 7:24 PM
    #8
    TRDBeast

    TRDBeast Boogie Man Kryptonite

    Joined:
    Jan 2, 2012
    Member:
    #69838
    Messages:
    740
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Coconut Creek, FL
    Vehicle:
    08 Tacoma Crew Cab TRD
    Brute Force front armor with 30" rigid and dual 4" quad rigid fogs OME suspension 3" lift with Dakar leaf pack and ToyTec body lift for total 4.25 LR UCA's 9000 sport Nitro Charger shocks 885X Coils AFE Pro Dry CAI 18" Rockstars Alpine DDIN systemw/Nav, Bluetooth and DVD 2 12's Infinity Kappa's in doors and Alpine 6.5 X 9 in front and back and 2 Alpine Zeus amps rear 2 Rockford Fosgate amps front NFab running boards Dyno tuned FXRs w/ 3" Projectors and Halos retrofit w/ Apollo shrouds and 5000k HID 55W Debadged Wet Okole skins HomerTaco Satoshi grill Elusive Elements light support with 2 Hella 500ff's behind grill Powder coated tool box TRD gear shift Andres Devil Horns TREX eyelids Body Armor rear bumper 15% Tint "ZOMBIE" light switches Custom gun concealer in dash One-piece aluminum drive shaft LED interior light swap
    I have this same problem and my shop tried 3 degree shims.... they said they measured and thats what it was but its still there. They said to come back tomorrow and they would try the 4 degree shim?
     
To Top