1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Slipping transmission 2013 tacoma

Discussion in 'Technical Chat' started by CaptK2, Jan 25, 2014.

  1. Jan 25, 2014 at 4:29 PM
    #1
    CaptK2

    CaptK2 [OP] Member

    Joined:
    Jan 25, 2014
    Member:
    #121461
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Rhode island
    Vehicle:
    13 toyota tacoma 4 door 4x4
    Snow plow, cap , KN air filter
    My tacoma has 40k , it's a 2013 , for the past few months I've had a slipping issue at slow speeds , usually within the first hour . Sometimes it does it once , than some times five times in a row . But it does not happen all the time . I've kept a log of time , temp outside , engine temp , weather it's wet or dry out side ... The dealer says they can't get it to happen when they drive it ...does any one have any ideas ?
     
  2. Jan 25, 2014 at 4:30 PM
    #2
    TrdSurgie

    TrdSurgie revised

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Member:
    #73132
    Messages:
    3,077
    Gender:
    Male
    SoCal
    Rear leaf spring tsb 5000 miles, w ac fan 26k miles, windshield creaking 28k miles- not warranty. Bad upper idler pulleys 32k miles- not warranty, Toyota Quality!
    Take it to a trasmission shop for diagnosis?
     
  3. Jan 25, 2014 at 4:33 PM
    #3
    CaptK2

    CaptK2 [OP] Member

    Joined:
    Jan 25, 2014
    Member:
    #121461
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Rhode island
    Vehicle:
    13 toyota tacoma 4 door 4x4
    Snow plow, cap , KN air filter
    I'm meeting with the Gm , service manager and the Master Mech. On Monday at toyota . I just wanted some feedback...
     
  4. Jan 25, 2014 at 4:34 PM
    #4
    File IFR

    File IFR "... Intercepting The Localizer"

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Member:
    #74145
    Messages:
    2,891
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Central MA
    Vehicle:
    2012 MGM 4X4 DC-LB TRD Sport
    Have them keep it overnight and they can try it in the morning.

    I've read that some Tacomas have left the factory with as much as 2-3 quarts low on the sealed system. Ask them to check the level of the fluid.
     
  5. Jan 25, 2014 at 4:34 PM
    #5
    OZ-T

    OZ-T All of those moments....will be lost.....in time

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    22,063
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    Dealer

    again
     
  6. Jan 25, 2014 at 4:37 PM
    #6
    CaptK2

    CaptK2 [OP] Member

    Joined:
    Jan 25, 2014
    Member:
    #121461
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Rhode island
    Vehicle:
    13 toyota tacoma 4 door 4x4
    Snow plow, cap , KN air filter
    So let's say the fluid is low , judging by how much junk is loaded on the magnet when they pull the plug , cai I demand new innards ? Under warranty still
     
  7. Jan 25, 2014 at 4:46 PM
    #7
    OZ-T

    OZ-T All of those moments....will be lost.....in time

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    22,063
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi

    Why don't you take it to the dealer and make them deal with it ?
     
  8. Jan 25, 2014 at 4:49 PM
    #8
    CaptK2

    CaptK2 [OP] Member

    Joined:
    Jan 25, 2014
    Member:
    #121461
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Rhode island
    Vehicle:
    13 toyota tacoma 4 door 4x4
    Snow plow, cap , KN air filter
    It goes to the dealer on Monday , I just wanted to see if there were any ideas from the crowd !
     
  9. Jan 26, 2014 at 7:47 AM
    #9
    33yrsoftoys

    33yrsoftoys Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2013
    Member:
    #119566
    Messages:
    273
    Gender:
    Male
    First Name:
    joel
    mid Michigan
    Vehicle:
    2013 dc sport 4.0 6 speed manual
    Bilstein 5100's, front at 1.75", procomp 1" block rear, Lund ventvisors, Lund black pearl trifold tonneau, weathertech digital mats, yellow wire mod. Bfg at ta ko's 275/70r17.
    Ask the dealer to watch when they first check the fluid level, and after they've topped it off. If it was low MAKE them document it in case you have any trouble later. Hope this helps.
     
  10. Feb 25, 2014 at 8:35 AM
    #10
    cdn kayaker

    cdn kayaker Active Member

    Joined:
    Jul 18, 2013
    Member:
    #108525
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    Eastern Canada
    Vehicle:
    SR5 with Tow Pkg
    I have a 2013 V6 DC LB AT

    My driveway is steep but not stupidly steep.

    10, 219km (+/- 6k miles). 1st service completed at 8269km.

    Pulled head long into my driveway an hour ago, put it in park, opened door, took my foot off the brake and then it rolled back about 4 feet.

    I stopped the truck from rolling further by jumping back in and hitting the brake. Checked that it was indeed in park.

    Anyone else experience this? I will call the dealerhship shortly.
     
To Top