1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Slow speed vibe... Maybe front brakes maybe not.

Discussion in 'Suspension' started by zgraphic, Jul 19, 2009.

  1. Jul 19, 2009 at 7:29 AM
    #1
    zgraphic

    zgraphic [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Member:
    #19860
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Texas
    Vehicle:
    05 tacoma DC TX
    Under cover tonneau cover, 2006 OEM 16 inch Wheels, Yokohama geolander HTS tires, German shepherd mix guard dog
    Anyone had this vibration before?
    Hello all, new to the forum here.

    I am scratching my head over the Washboard like ride I get at very low speed (stopping and starting), 5-10 mph.

    Truck is at 60000 miles just did dif service, will be doing propeller shaft today. I did change the wheels from the stock 20 inch chrome godawfulness it came with to some nice unobtrusive Toyota Stock 16 inch rims from a 2006 Taco. At the same time changed tires to Yokohama hts geolanders.

    So far I have completed the following diagnostic work:

    Shudder occurs in drive and neutral brakes no brakes

    Removed rear drums and checked for warpage none found, replaced retension springs on both sides

    Had tire dealership install stock dunlops to rule out some of the posts I have read about Yokohama tires. And still had vibe

    That about covers it...


    Any advice would be appreciated. thanks and howdy,
     
  2. Jul 19, 2009 at 11:43 AM
    #2
    zgraphic

    zgraphic [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Member:
    #19860
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Texas
    Vehicle:
    05 tacoma DC TX
    Under cover tonneau cover, 2006 OEM 16 inch Wheels, Yokohama geolander HTS tires, German shepherd mix guard dog
    OK so a quick Update and Another question.

    Took a look at the Carrier Bearing assymblw and it looks fine. But the more I think about the change in wheels the more I wonder about this as a culprit.
    Also took it up on the highway and have a noticeable hum between 55-65 mph.

    Can someone explain the geometry of the two different wheels. I think I have my head wrapped around it but would love some input...
     
  3. Jul 19, 2009 at 1:20 PM
    #3
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    13,623
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2007 4.0L 4x4 TRD Sport Access Cab A
    Advantage Torza top (tri-fold), Husky floor mats, RuffTuff seat covers, C2C hood struts, Homelink mirror, USA Spec PA15-Toy (120gig Classic & 8gig nano), Garmin Nuvi 660, Protecta Bed mat, Pop-n-lock, TSB Springs, Scangauge II, Heated drivers seat, Fumoto drain valve, Aries pushbar, PIAA 540 fog lights, Hood scoop grahics, Flowmaster 50 series dual catback exhaust, RainX Latitude windshield wipers, Husky rear floor liner (ontop of folded down seats). Console Vault.
    Rotate the tires around - see if the vibration changes location/intensity.

    Wheels out of balance or warped/bent wheel?

    When did this vibration just occur? Did you install anything? Did you change anything? Did you perform any other maintenance just prior to the vibes occuring?

    Do you feel the vibration in the steering wheel?
     
  4. Jul 19, 2009 at 4:34 PM
    #4
    zgraphic

    zgraphic [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Member:
    #19860
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Texas
    Vehicle:
    05 tacoma DC TX
    Under cover tonneau cover, 2006 OEM 16 inch Wheels, Yokohama geolander HTS tires, German shepherd mix guard dog
    Spent the day with the tire shop rotating the tires around and even changing out the new tires for stock dunlops with no change. Definitely not in the steering wheel.

    Others have suggested that it may be the carrier bearing.
     
  5. Jul 23, 2009 at 7:49 PM
    #5
    zgraphic

    zgraphic [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Member:
    #19860
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Texas
    Vehicle:
    05 tacoma DC TX
    Under cover tonneau cover, 2006 OEM 16 inch Wheels, Yokohama geolander HTS tires, German shepherd mix guard dog
    Turns out it was Front U joint but there is also a TSB on the slow speed vibe/ TSB 0132-08. Transmission mount(s) should be covered under drivetrtain warranty.
     
  6. Jul 23, 2009 at 7:57 PM
    #6
    THXEY

    THXEY Panda Jerk

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Member:
    #11614
    Messages:
    13,394
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jacob
    San Diego
    Vehicle:
    2013 Subaru WRX
    STi Short Shifter.OEM floor illumination kit. Rally Armor Mud Flaps. BC BR Coilovers. Invidia N1 Exhaust
    i have this same problem im taking my truck to the stalership tomorrow
     
To Top