1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

some advice...

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by zigzagg321, Mar 24, 2009.

  1. Mar 24, 2009 at 9:04 PM
    #1
    zigzagg321

    zigzagg321 [OP] T100

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Member:
    #15115
    Messages:
    116
    Gender:
    Male
    Ohio
    Vehicle:
    96 T100 SR5
    sliding rear window
    I honestly tried to use the search function on this forum... I got no where with it... its kinda hit or miss...

    so hope this question hasnt been asked a million times but...

    I have a 96 4x4 2.7L 5spd with 168k on it... unknown service history..

    check engine light is on, fault for oxygen sensor heating... guess it needs an o2 sensor??

    do I have r12 a/c or r134a?

    what maintenance should I do now that is or was due around 168k?

    Thanks for the help.
     
  2. Mar 24, 2009 at 9:13 PM
    #2
    tarheelfan_08

    tarheelfan_08 Carolina Alliance

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Member:
    #4098
    Messages:
    2,946
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    North Carolina
    Vehicle:
    2010 White 4x4 Double Cab Tacoma Short Bed
    Chrome Grill, Chrome accessories(door handles and mirror covers), LEER Super White Cover, Mirrors with Turn Signals, Window Vent Visors, Step Rails, WeatherTech Digital Floor Mats, Mini Maglight Holder, Chrome Bull Bar
    change oil and spark plugs, engine cleaning, under body cleaning, tire pressure check and rotation! And maybe even seafoam it!
     
  3. Mar 24, 2009 at 9:39 PM
    #3
    SC4333

    SC4333 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 9, 2008
    Member:
    #11412
    Messages:
    2,190
    Gender:
    Male
    First Name:
    Grant
    San Antonio, TX
    Vehicle:
    2016 TRD Off-Road 4x4 DCSB - Super White
    SOLD!
    Your A/C uses R-134a. R-12 was banned around '94 or so.

    If you don't have a service history, it wouldn't be a bad idea to take a good look at all of your wearable parts. Check the belt for cracks, inspect your ball joints, check your plug wires & pull a spark plug or two so you can have an idea of how recently they were changed and if they need to be replaced. It also wouldn't hurt anything to change your front and rear differential oil with that many miles on your truck.
     
  4. Mar 28, 2009 at 9:11 PM
    #4
    zigzagg321

    zigzagg321 [OP] T100

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Member:
    #15115
    Messages:
    116
    Gender:
    Male
    Ohio
    Vehicle:
    96 T100 SR5
    sliding rear window
    cleared the fault, next day, same fault again. I replaced the coolant temp sensor. seems to have fixed the issue.
     
  5. Mar 28, 2009 at 9:38 PM
    #5
    humanoid

    humanoid bite me

    Joined:
    Jun 27, 2007
    Member:
    #1932
    Messages:
    2,744
    Gender:
    Male
    Sunny SoCal
    Vehicle:
    I had a '99 Xtra Cab PreRunner SR5 V6
    What was the exact code?
     
  6. Mar 29, 2009 at 5:19 AM
    #6
    Ry1984

    Ry1984 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 1, 2008
    Member:
    #11203
    Messages:
    825
    Gender:
    Male
    From Texas, Now Miami FL
    Vehicle:
    01' ExtCab SR5 2.7 4x4
    K&N FIPK, Billy 5100 all around, 881's in the front, Toytec AAL
    as far as maintenance, i would definitely change out every fluid, and spark plugs. switch your gear case to mobil 1 if its not in there already to, expensive but def worth it IMO
     
  7. Mar 29, 2009 at 7:03 AM
    #7
    zigzagg321

    zigzagg321 [OP] T100

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Member:
    #15115
    Messages:
    116
    Gender:
    Male
    Ohio
    Vehicle:
    96 T100 SR5
    sliding rear window
    just yesterday, I did trans fluid and rear diff fluid, use valvoline synthetic 75-90. I also put new cap, rotor, plugs and plug wires on. I did both o2 sensors the day before that.

    My transfer case fill plug head is rounded, and I didnt have an 12mm allen socket to do the front diff.
     
  8. Mar 29, 2009 at 7:08 AM
    #8
    zigzagg321

    zigzagg321 [OP] T100

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Member:
    #15115
    Messages:
    116
    Gender:
    Male
    Ohio
    Vehicle:
    96 T100 SR5
    sliding rear window
    p0125
     
  9. Mar 29, 2009 at 8:49 AM
    #9
    humanoid

    humanoid bite me

    Joined:
    Jun 27, 2007
    Member:
    #1932
    Messages:
    2,744
    Gender:
    Male
    Sunny SoCal
    Vehicle:
    I had a '99 Xtra Cab PreRunner SR5 V6
  10. Mar 29, 2009 at 8:59 AM
    #10
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    14,254
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2016 GMC Canyon SLT w/ LineX and....
    It's unlikely you'd have problems with the timing chain, but I'd have someone look at it. Chains stretch over time and can get sloppy and loose. Sometimes the extra slop can cause other problems.
     
  11. Mar 29, 2009 at 10:32 AM
    #11
    zigzagg321

    zigzagg321 [OP] T100

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Member:
    #15115
    Messages:
    116
    Gender:
    Male
    Ohio
    Vehicle:
    96 T100 SR5
    sliding rear window
    I replaced the coolant temp sensor, and the check engine light has not come back, and the truck is running better, aka...entering closed loop mode.
     
To Top