1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Speed-o off??

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by longbow, Aug 31, 2008.

  1. Aug 31, 2008 at 1:00 PM
    #1
    longbow

    longbow [OP] I see you now..................

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Member:
    #7586
    Messages:
    4,048
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Indiana
    Vehicle:
    05 Tacoma Silver Mica TRD 4 Door
    Toy-tec Coil over lift, Eibach 700 lb springs, Sway bar relocate, Total Chaos UCA's, Moto metal wheels, BFG mudterrians, HID, custom 3 piece grill, Highlift jack w/custom mount, Highlift jack cover, bed matt, de-badged 100%, storage box lock mod, using defrost w/o AC mod, short antenna mod, horn re-locate, Tire Gate flat spare tire mount, engine cover painted, bed light (1) mod, wreck bar carrier, Blue Sea 5026 fuse block, center console outlet, flash light mod, Blue Sea inline fuse, Shrockworks sliders, All-Pro front bumper, Piaa 510 driving lights, Warn shackles front, Kennesaw rear bumper, "Tag Boltz" plate lights, Warn shackles rear, Warn M8000 winch, devil horns, BHLM, weathech liners front and rear.....T.W. sticker of course. Custom Sock bed decal for Michele
    On my trip yesterday I noticed that maybe my speed-o may be off. Now I am going by my GPS with also has the MPH on it. Would the lift I did, plus wheels etc, etc change it by 5 MPH over? :confused:

    Need to make adjustments if need by.....if you know what I mean.
     
  2. Aug 31, 2008 at 1:23 PM
    #2
    WilsonTheDog

    WilsonTheDog Kylie's dad

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Member:
    #3496
    Messages:
    4,841
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Myrtle Beach SC
    Vehicle:
    07 Prerunner SR5 DC/SB V6
    Magnaflow 12576 muffler & chrome tip, Westin step bars, 27% tint, Pop N Lock, AFE ProdryS, bed mat, Husky liners, D-rings added, Access Literider tonneau, Pioneer 4-ways all around, GY Wrangler Duratracs 265/75/16, 5100's @ 1.75", 1.5" AAL
    Not so much the lift but the larger wheels and tires, yes. Usually, though, the speedo is under by 3+ mph. Mine was reading 57 at 60mph and with the 265/75/16's I have now it's dead on. Mine has been verified via GPS and police radar (buddy is a cop).
     
  3. Aug 31, 2008 at 3:02 PM
    #3
    Ridingontrd

    Ridingontrd Well-Known Member

    Joined:
    May 7, 2008
    Member:
    #6459
    Messages:
    7,967
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Laughlin,N.V
    Vehicle:
    trd sport 4x4 w/towpkg
    aFe prodry,Dynomax ultra flo ss,Scangauge2,Demello front bumper,BudBuilt skids,sliders(local)AllPro rear bumper,Wet O's cobalt blu,w/halfpiping,TRD logo in gold,R/L hood struts,5150's@10"aal 3 pack,T/C uca,Light racing c/o,1"diff.drop,de-badged,
    Stock was 265/65-17. Now their 265/70-17. Speedo was +3mph.Now it's +1mph.Per my scan guage. :)
     
  4. Aug 31, 2008 at 4:18 PM
    #4
    JTDTacoma

    JTDTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Member:
    #4382
    Messages:
    282
    Vehicle:
    08 4X4 Double Cab TRD Sport
    I went up a tire size and now my speedo is exactly the same as my GPS.
     
  5. Aug 31, 2008 at 4:24 PM
    #5
    longbow

    longbow [OP] I see you now..................

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Member:
    #7586
    Messages:
    4,048
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Indiana
    Vehicle:
    05 Tacoma Silver Mica TRD 4 Door
    Toy-tec Coil over lift, Eibach 700 lb springs, Sway bar relocate, Total Chaos UCA's, Moto metal wheels, BFG mudterrians, HID, custom 3 piece grill, Highlift jack w/custom mount, Highlift jack cover, bed matt, de-badged 100%, storage box lock mod, using defrost w/o AC mod, short antenna mod, horn re-locate, Tire Gate flat spare tire mount, engine cover painted, bed light (1) mod, wreck bar carrier, Blue Sea 5026 fuse block, center console outlet, flash light mod, Blue Sea inline fuse, Shrockworks sliders, All-Pro front bumper, Piaa 510 driving lights, Warn shackles front, Kennesaw rear bumper, "Tag Boltz" plate lights, Warn shackles rear, Warn M8000 winch, devil horns, BHLM, weathech liners front and rear.....T.W. sticker of course. Custom Sock bed decal for Michele
    I am running 285's so I don't know if this would matter. If I am running 65 on the speed-o, GPS states 69.
    I will have to get a couple of readings of a few pace cars to see what it really is.
     
  6. Aug 31, 2008 at 5:38 PM
    #6
    zero niner

    zero niner romeo oscar bravo

    Joined:
    Aug 21, 2008
    Member:
    #8681
    Messages:
    527
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    Pacific Northwest
    Vehicle:
    09 DC SB Prerunner
    All Pro front plate bumper, 5100 1.75" Bilstein up front, 1" block and TSB in rear, UWS lowpro tool box, Toyota Side Steps
    Yeah my 09 tacoma shows 60 when my GPS shows 57... I was hoping I was opposite so when I do get bigger tires, it will even out. But I posted the exact same thread and was told (and tested it too) that the ODO is dead on, and I can say with accuracy (at least from my GPS) that this is true. Hope that helps.

    Rob
     
  7. Aug 31, 2008 at 6:33 PM
    #7
    tdm156

    tdm156 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 24, 2008
    Member:
    #6166
    Messages:
    590
    Gender:
    Male
    San Antonio, TX
    Vehicle:
    2009 DC 4x4 SR5**Sold
    My 09 is about 2-3 mph off as well....shows 75-76 and scan gauge and GPS show 72-73 today on my trip. I figure when I replace tires I will go with 265's and even it out but thats down the road a bit.
     
  8. Aug 31, 2008 at 7:50 PM
    #8
    zero niner

    zero niner romeo oscar bravo

    Joined:
    Aug 21, 2008
    Member:
    #8681
    Messages:
    527
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    Pacific Northwest
    Vehicle:
    09 DC SB Prerunner
    All Pro front plate bumper, 5100 1.75" Bilstein up front, 1" block and TSB in rear, UWS lowpro tool box, Toyota Side Steps
    Anyone using a speedo correction when going with bigger tires?
     
  9. Aug 31, 2008 at 7:53 PM
    #9
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,120
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Im calculating a 3.3% error (according to my GPS). Uh, you probably meant a signal corection device. my bad. :eek:
     
  10. Aug 31, 2008 at 7:57 PM
    #10
    NumNutz

    NumNutz One of the original 7928

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Member:
    #7928
    Messages:
    4,777
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Meridian, MS
    Vehicle:
    Big Pimpin
    Lots.
    Friend of mine did it for his ford. He went from 33's to 44's so I think he was 12mph off or something. The shop charged like $30 or something. It wasn't that bad considering the speeding ticket he got the day before for doing 85 in a 55 was like $120. He thought he was going 71:rolleyes:
     
To Top