1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

speedometer malfunction and check engine indicator

Discussion in 'Technical Chat' started by jb22384, Jul 16, 2010.

  1. Jul 16, 2010 at 11:14 PM
    #1
    jb22384

    jb22384 [OP] Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Member:
    #35009
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    97 4WD V6 Ext. Cab
    Today my speedometer and odometer suddenly quit working. Shortly after that, the check engine light came on. I am in the middle of a cross country trip (I am from Georgia and just got a job in Montana). The check engine light came on and I'm in Sioux City, Iowa, so I've still got about 1,000 miles to drive before I get to my job in Montana. I'm not sure what to do about it. Also, I'm supposed to start my job tomorrow or Sunday, so I'm basically panicking. Does anyone know what has caused this all of a sudden or have any suggestions? I am really in a bind here, so I would really appreciate any help.

    I found a post from another user that seems to be about the same problem, but they didn't post a reply about how they fixed it.
     
  2. Jul 16, 2010 at 11:20 PM
    #2
    tacobo670

    tacobo670 if you have to ask, u can't afford it

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Member:
    #29864
    Messages:
    1,881
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ray
    Las Vegas
    Vehicle:
    Tacoma Sport 4x4 AC 6spd
    Super cherry n some champion stuff on the side
    its prob ur speed sensor, or the cluster itself. most likely its in the cluster. i have replaced a few that have gone bad. its not a big deal. just drive it around, u save on miles!!! lol. remember for every 1K rpm u driving its the mph in relation.
     
  3. Jul 16, 2010 at 11:22 PM
    #3
    jb22384

    jb22384 [OP] Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Member:
    #35009
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    97 4WD V6 Ext. Cab
    so is the check engine light an issue or what?
     
  4. Jul 16, 2010 at 11:25 PM
    #4
    tacobo670

    tacobo670 if you have to ask, u can't afford it

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Member:
    #29864
    Messages:
    1,881
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ray
    Las Vegas
    Vehicle:
    Tacoma Sport 4x4 AC 6spd
    Super cherry n some champion stuff on the side
    if the speedo doesnt work it prob for P0500 Speed sensor circuit malf. for the MIL.
     
  5. Jul 16, 2010 at 11:28 PM
    #5
    jb22384

    jb22384 [OP] Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Member:
    #35009
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    97 4WD V6 Ext. Cab
    I don't know what that means. I'm sorry i dont know much about technical stuff w/ cars.
     
To Top