1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Starting Problems

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Timicha, Jul 1, 2009.

  1. Jul 1, 2009 at 11:57 PM
    #1
    Timicha

    Timicha [OP] Timicha

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11854
    Messages:
    2,722
    Gender:
    Male
    First Name:
    TIM
    Tillamook / Portland , Oregon
    Vehicle:
    04 White Tacoma
    Fabtech 4 inch lift, tinted windows, diff drop, 33 inch MTZ tires on Raceline Raptor wheels, ELITE OFF-ROAD bumpers and sliders
    So lately when I start my truck it has been taking forever to start. i have to crank it for around 10 seconds and it either will start or i have to repeat the 10 second crankings untill it does. once it starts it runs perfect though, im not sure whats going on. and it usually only does it after i have drove it for a while. if its cold it starts up everytime. if it doesn't start for me and i wait for it to cool down then it starts, but this is a real pain in the ass when im sitting at a gas station cranking my truck forever! so if anyone has some sugestions it would be awesome :D
     
  2. Jul 2, 2009 at 12:56 PM
    #2
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    maybe try cleaning the iac valve and see if that makes a difference. you will need to remove the tb to get to it, so you'll need a iac valve gasket and a tb gasket. other than that....have you had your battery or alternator checked?
     
  3. Jul 2, 2009 at 12:59 PM
    #3
    Timicha

    Timicha [OP] Timicha

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11854
    Messages:
    2,722
    Gender:
    Male
    First Name:
    TIM
    Tillamook / Portland , Oregon
    Vehicle:
    04 White Tacoma
    Fabtech 4 inch lift, tinted windows, diff drop, 33 inch MTZ tires on Raceline Raptor wheels, ELITE OFF-ROAD bumpers and sliders
    my scan guage says my battery is being charged to 14 volts when running so i dont think its the alternator and i just got a new battery about a month ago
     
  4. Jul 2, 2009 at 1:04 PM
    #4
    jfr02

    jfr02 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Member:
    #15567
    Messages:
    233
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 dcsb 6spd sport
    sounds alot like a fuel pressure regulator.it's easy to check find you fpr remove vacum hose if there is fuel in it than it needs replaced or seals replaced.it will be located on your fuel rail somewhere.and this will need to be checked under conditions when you get your long crank.hope this helped good luck
     
  5. Jul 2, 2009 at 1:04 PM
    #5
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    ok then........i'd try cleaning the iac valve...and the tb too while you are at it. see what that does for ya.
     
  6. Jul 2, 2009 at 2:24 PM
    #6
    crazyasu45

    crazyasu45 Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2009
    Member:
    #17241
    Messages:
    707
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Canada
    Vehicle:
    2013 MGM DCLB 4X4 TRD SPORT
    3" SUSPENSION LIFT
    Things associated with Engine hard to start when hot:

    A) Dirty Air Filter
    B) Fuel Injectors
    C) Bad Engine Ground Connection
    D) Defective Pick-up Coil in Distributor
    E) Fault with the Fuel Injection or Engine Management System
     
  7. Jul 2, 2009 at 3:39 PM
    #7
    Timicha

    Timicha [OP] Timicha

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11854
    Messages:
    2,722
    Gender:
    Male
    First Name:
    TIM
    Tillamook / Portland , Oregon
    Vehicle:
    04 White Tacoma
    Fabtech 4 inch lift, tinted windows, diff drop, 33 inch MTZ tires on Raceline Raptor wheels, ELITE OFF-ROAD bumpers and sliders
    alrighty ill check that out. thanks!
     
To Top