1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Still Hard Steering Problem

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Waverly, Oct 13, 2011.

  1. Oct 13, 2011 at 7:02 PM
    #1
    Waverly

    Waverly [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39257
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    West Virginia
    Vehicle:
    TRD Off Road
    Hood protector Running boards Tonnuea cover
    Guy's, having some hard steering issues. The dealer replaced the power steering pump little over a week ago. I thought at first I could tell a difference in the steering but do not think it helped much. I check the air pressure in the tires and adjusted it from 31psi to 35psi. Took it out for a drive after that and thought, boy this was it. Again thought that helped,for a while but nope. Buddy of mine has a 2011 v6 DC. He let me take it for a spin and I could tell a difference between his and mine. I am going to call the dealer tomorrow. But do any of you guys have any idea what the devil is going on? Think it's probably the steering rack ? This is driving me half nuts.
    My truck is a 2010 v6 DC with only 13k miles on it.
    Thanks so much.
     
  2. Oct 13, 2011 at 7:05 PM
    #2
    McJosh

    McJosh avidoffroad.com

    Joined:
    Jun 18, 2009
    Member:
    #18621
    Messages:
    3,432
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Chandler
    Vehicle:
    2005 Reg. Cab 5 lug Tacoma
    Pioneer AVH-p2300DVD, 12" Memphis sub and Alpine MRP-M650 amp, 32" BFG AT tires and KMC wheels, tinted windows, satoshi grille w/ stainless steel mesh, Avid front & rear tube bumpers, Cobra wx75 CB with 3' firestik, GaragePro bucket seats, FlowMaster 40 series, aFe CAI, Black head lights, LoJack and Autopage alarm installed, Avid sliders.
    My steering rack was replaced somewhere around 60k-70k but I couldn't tell too much of a difference. The steering was smooth before and after. Actually I hate it now because it squeals.
     
  3. Oct 13, 2011 at 9:28 PM
    #3
    BUZZCUT

    BUZZCUT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Member:
    #52417
    Messages:
    613
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    2007 AC TRD OFFROAD
    Does it have this problem first thing in the morning and then go away after the truck is warmed up?
     
  4. Oct 13, 2011 at 9:33 PM
    #4
    S.B.

    S.B. Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Member:
    #18838
    Messages:
    3,558
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    SD, CA Now in Colorado Springs, CO
    Vehicle:
    08 Taco 4x4 TRD OffRoad Rugged Trail
    SAW 2.0s, Wheeler's 3-leaf AAL, On Board Air, 255/85/16 Cooper Discover S/T, CBI Sliders, Built right UCAs, 6" Harbor Freight Lights (converted to HIDs), KC Slim Lights.
    tell the dealer about it. there might be air in the system.
     
  5. Oct 14, 2011 at 5:10 AM
    #5
    Waverly

    Waverly [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39257
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    West Virginia
    Vehicle:
    TRD Off Road
    Hood protector Running boards Tonnuea cover
    It doesn't seem that bad when you first start out. On turns, its smooth. It's funny, after I drove it from the dealer after they replaced the pump,I though hot dog it's fixed. But...........calling the dealer today. Sure hope it can be resolved. ....
     
  6. Oct 19, 2011 at 6:02 AM
    #6
    Mr.Tacoma

    Mr.Tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Member:
    #45225
    Messages:
    154
    Gender:
    Male
    toronto
    Vehicle:
    DoubleCab4x4
    TRD Exhaust, Side step bar & ARE cap
    Mine is 2005 V6 DC, problem started when i changed the alternator, it starts losing power on turns..very erratic. I got new tensioner put by mechanic and problem was gone when i was coming home..Next day again same problem. It drives me nuts too...:confused:
     
  7. Apr 25, 2014 at 12:23 AM
    #7
    Forca Barca

    Forca Barca New Member

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Member:
    #119773
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Pensacola FL
    Vehicle:
    TRD 4X4
    Sounds like I am experiencing the exact hard steering problem with my 2013 TRD 4X4 Tacoma (word for word). Did you ever find a fix?
     
  8. Apr 25, 2014 at 5:08 AM
    #8
    OCNutty

    OCNutty Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2012
    Member:
    #73744
    Messages:
    399
    Gender:
    Male
    Northern, Va.
    Vehicle:
    Silver Prerunner DC v6 SR5 Tow
    any chance you have a weak tensioner, causing the serpentine belt to slip? Steering activity causes more load on the belt and may slip without squealing....Would be worse when warm.
     
To Top