1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Strange After Market Tach Readings

Discussion in 'Technical Chat' started by bparham, Aug 12, 2009.

  1. Aug 12, 2009 at 7:25 PM
    #1
    bparham

    bparham [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Member:
    #20775
    Messages:
    35
    Gender:
    Male
    SoCal
    Vehicle:
    03 Non-Pre
    3" spindle lift, power bass extreme speakers and tweeters, pioneer deck, kicker sub, 2000 W speaker amp, 3600 W sub amp, weather gaurds, DT headers, Gibson exhaust, URD short shifter, URD CAI, URD/Volcom/Electric/Sexy_Eyes Decals, window tint, Viper Alarm system
    I have a 2003 non pre 2wd taco that is a manual. It doesn't have an internal tach so i installed a sunpro II tach. The only thing is that I think the tach wire is messed up or I may have hit the wrong wire.

    When the car is idling it idles at 500 rpm.
    However when I drive the tach peaks at about 1.5 and listening to the engine i shift around 1000. Its an 8000 max tach with a 6000 red line all with equal increments. I looked up written and drawn schematics of the wire and it is described as light green with a black stripe. which is what it is connected to.

    And if the wire was the wrong one then the tach wouldnt pick up a reading at all. So it must be something electrical right?

    Well im baffled and am looking for some guidance.
     
  2. Aug 12, 2009 at 7:57 PM
    #2
    EnolaGaia

    EnolaGaia Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Member:
    #9
    Messages:
    1,129
    Gender:
    Male
    Midwest USA
    Vehicle:
    '01 & '04 S-Runners
    01 SR: Double Cab conversion, S/C, lowered.
    The tachometer is not configured for your 4-cylinder engine.

    I don't know which model SunPro tach you have, but ... Many of them have an adjustment on the back where you set the tach for the number of cylinders you have. The most likely explanation is that yours is set for either 6 or 8 cylinders. This is why it seems to be reading abnormally low.
     
  3. Aug 12, 2009 at 8:22 PM
    #3
    bparham

    bparham [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Member:
    #20775
    Messages:
    35
    Gender:
    Male
    SoCal
    Vehicle:
    03 Non-Pre
    3" spindle lift, power bass extreme speakers and tweeters, pioneer deck, kicker sub, 2000 W speaker amp, 3600 W sub amp, weather gaurds, DT headers, Gibson exhaust, URD short shifter, URD CAI, URD/Volcom/Electric/Sexy_Eyes Decals, window tint, Viper Alarm system
    So simple yet I was so blind haha. Thank you soo much, your solution worked perfectly@!

    :)
     
To Top