1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Strange clanking noise when I brake

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by kube815, Feb 20, 2012.

  1. Feb 20, 2012 at 4:12 PM
    #1
    kube815

    kube815 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Member:
    #64024
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    meridian ms.
    Vehicle:
    08 PreRunner sport
    I have recently started noticing a noise when I brake. Usually only when I let loose of the brake that first time after puting it in gear. have looked at everything and see nothing out of the ordinary. Any I deas?
     
  2. Feb 20, 2012 at 4:18 PM
    #2
    jtgroce

    jtgroce Got R Did

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Member:
    #72490
    Messages:
    794
    Gender:
    Male
    In the Foothills, NC
    Vehicle:
    '12 Taco MGM TRD Off Road
    K&N Air Filter Husky Floor Liners Weathertech Vent Visors LED Map/Dome Light Mod Chrome Door Handles AVS Bugshield Bed Mat Fog Light Anytime Mod DTRL LED's Flowmaster Super 40
    I believe it is the spring on the transmission shifter......mine does it too but not as loud as the '05 i had
     
  3. Feb 20, 2012 at 4:19 PM
    #3
    Burgman

    Burgman I KEEEEEL YOU

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Member:
    #16072
    Messages:
    26,682
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stephen
    Ric VA
    Vehicle:
    08 PreRunner TRD sport Silver
    K&N intake, Boston Acoustic SL 60 6.5 components up front, Rockford Power T16 6.5 in rear, Pioneer P4100 HU, Soon to be Pioneer Prs 4200f
    How muh lift do you have on the rear if you have any? When i added blocks to my 3" leafs i pulled my carrier bearing apart and the first symptom i had was a weird feeling when braking.

    Gl
     
  4. Feb 20, 2012 at 4:24 PM
    #4
    kube815

    kube815 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Member:
    #64024
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    meridian ms.
    Vehicle:
    08 PreRunner sport
    I am all stock no lift and if it is that spring do I need to worry about it?
     
  5. Feb 20, 2012 at 4:25 PM
    #5
    Burgman

    Burgman I KEEEEEL YOU

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Member:
    #16072
    Messages:
    26,682
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stephen
    Ric VA
    Vehicle:
    08 PreRunner TRD sport Silver
    K&N intake, Boston Acoustic SL 60 6.5 components up front, Rockford Power T16 6.5 in rear, Pioneer P4100 HU, Soon to be Pioneer Prs 4200f
    If your stock dont worry.
     
  6. Feb 20, 2012 at 4:27 PM
    #6
    jtgroce

    jtgroce Got R Did

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Member:
    #72490
    Messages:
    794
    Gender:
    Male
    In the Foothills, NC
    Vehicle:
    '12 Taco MGM TRD Off Road
    K&N Air Filter Husky Floor Liners Weathertech Vent Visors LED Map/Dome Light Mod Chrome Door Handles AVS Bugshield Bed Mat Fog Light Anytime Mod DTRL LED's Flowmaster Super 40
    I've owned 3 Tacoma's '05, '08 and the one I have now 2012. They've all done it but never had any problems with it
     
  7. Feb 20, 2012 at 4:33 PM
    #7
    kube815

    kube815 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Member:
    #64024
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    meridian ms.
    Vehicle:
    08 PreRunner sport
    Ok that's good thanks for the help
     
  8. Feb 20, 2012 at 4:34 PM
    #8
    jtgroce

    jtgroce Got R Did

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Member:
    #72490
    Messages:
    794
    Gender:
    Male
    In the Foothills, NC
    Vehicle:
    '12 Taco MGM TRD Off Road
    K&N Air Filter Husky Floor Liners Weathertech Vent Visors LED Map/Dome Light Mod Chrome Door Handles AVS Bugshield Bed Mat Fog Light Anytime Mod DTRL LED's Flowmaster Super 40
    no prob :D
     
  9. Mar 3, 2012 at 10:46 AM
    #9
    watacomaguy

    watacomaguy Active Member

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Member:
    #74061
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    Washington
    Vehicle:
    2012 4x4
    My brand spanking new 2012 also has a brake clunk noise. I think it's normal. The brakes work great though!
     
  10. Mar 3, 2012 at 10:52 AM
    #10
    Tylerm5000

    Tylerm5000 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 30, 2011
    Member:
    #55840
    Messages:
    316
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Oregon
    Vehicle:
    1995.5 2.7l reg cab 4x4 5-speed red pearl
    Alcan stock height 4-leaf springs, greaseable main eye bolts, OME greaseable shackles, all energy suspension bushings, 2-row extra deep radiator, KYB gas-a-just shocks. ALL LED exterior and interior lighting including custom tail lights and blinkers.
    My first gen had a clanking noise due to the wheel bearing going out. On the first gens, the wheel bearings don't show any play when they fail. They just start to make clanky noises over a period of several thousand miles. I think it would clank for at least 50-75k before it ever totally failed. Mine was that was for at least 30k before I figured it out/went crazy. :)
     
To Top