1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

stupid questions

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by GreenMeanie, Jun 9, 2008.

  1. GreenMeanie

    GreenMeanie [OP] Member

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Member:
    #7186
    Messages:
    6
    PHX
    Vehicle:
    05 with black tires
    will list later.. still testing
    Hey all, just signed up today here, so far its lookin pretty cool... so I have a couple questions....

    my drive belt, it started makin noise the other day, so I figured I'd tighten it up a bit... but where do I tighten it? I didn't notice any adjusters when i glanced under the hood.. any help would be appreciated...

    2nd question, does a 2005 have a MAP sensor? Manifold Air Pressure sensor?

    thanks in advance...

    KD:D

    and this thing is pingin too, even with 91oct... maybe I need new plugs er something. its got 62k miles... ??? bought it used at 30k.. probably still the originals... ??:eek::eek:
     
  2. mjp2

    mjp2 The Lost Mod of Akalabeth Staff Member

    Joined:
    Feb 16, 2007
    Member:
    #924
    Messages:
    17,278
    Gender:
    Male
    First Name:
    Milton Juevos Portimous II
    NJ
    Vehicle:
    '06 TRD Access Cab, v6, 6-speed
    Scaffolding and a painted grill
    1. Serpentine belts are auto-tensioned. If it's slipping, replace it. New ones are cheap and it'll take 5 minutes.

    2. Most likely. Get yourself a ScanGauge and you'll be able to see all kinds of neat stuff coming from the truck's computer.

    3. Pinging or ticking? The ticking (you'll even hear it at idle) is expected on the 05+ v6 engines. Don't sweat it.

    Welcome to the site!
     
  3. GreenMeanie

    GreenMeanie [OP] Member

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Member:
    #7186
    Messages:
    6
    PHX
    Vehicle:
    05 with black tires
    will list later.. still testing
    thanks for info!! i'll get a new belt asap...

    its definately pinging.. :(
     
  4. squad314

    squad314 Thinks he's Steve McQueen

    Joined:
    Dec 1, 2007
    Member:
    #3665
    Messages:
    2,572
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Into the mystic....(foggy Saint John, NB)
    Vehicle:
    TRD Sport+Leather 4x4
    Front 5100's @2.5", Rear 5125's with AAL. Light Racing UCA's, Factory hood deflector, Sirius Sportster 5, TRD air filter, Weathertech's f&r, "Hello Kitty" steering wheel cover.
    Welcome Meanie....My thoughts as well,replace the belt and you've got the "Tacoma tick"....It's what they do.:)
     
  5. Roland

    Roland My other ride has sails

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4149
    Messages:
    2,408
    Gender:
    Male
    Rhode Island
    Vehicle:
    06 Impulse Red I4 2WD Access Cab
    UnderCover Tonneau, Bed mat, Bug Deflector, aFe Pro Dry S, Secondary Air Filter removed, Synthetic 5W-30 oil, Scanguage II with blendmount, WeatherTech floorliners, Toyota seat covers, Installed OEM intermittent wipers, TacomaWorld sticker, Defrost without AC mod, Hidden Hitch
    There is a MAP sensor in the intake (Be CAREFUL if you get a K&N filter) but as far as I know the information from it is invisible to the scangauge.
     
  6. GreenMeanie

    GreenMeanie [OP] Member

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Member:
    #7186
    Messages:
    6
    PHX
    Vehicle:
    05 with black tires
    will list later.. still testing
    I was looking in the Repair Manual, and can't find anything on the MAP sensor, I am trying to find it so I can tap into the wiring... any ideas?
     
  7. mjp2

    mjp2 The Lost Mod of Akalabeth Staff Member

    Joined:
    Feb 16, 2007
    Member:
    #924
    Messages:
    17,278
    Gender:
    Male
    First Name:
    Milton Juevos Portimous II
    NJ
    Vehicle:
    '06 TRD Access Cab, v6, 6-speed
    Scaffolding and a painted grill
    Since this is a "stupid questions" thread I figure I'll blend right in. :p

    I thought what's on the intake is the MAF (Mass Air Flow) sensor. That's not the same as the MAP (Manifold Absolute Pressure) sensor, right?
     
  8. Roland

    Roland My other ride has sails

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4149
    Messages:
    2,408
    Gender:
    Male
    Rhode Island
    Vehicle:
    06 Impulse Red I4 2WD Access Cab
    UnderCover Tonneau, Bed mat, Bug Deflector, aFe Pro Dry S, Secondary Air Filter removed, Synthetic 5W-30 oil, Scanguage II with blendmount, WeatherTech floorliners, Toyota seat covers, Installed OEM intermittent wipers, TacomaWorld sticker, Defrost without AC mod, Hidden Hitch
    Doh!
    I stand corrected. !@#$ acronyms.


    Sorry about that :eek:
     
  9. GreenMeanie

    GreenMeanie [OP] Member

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Member:
    #7186
    Messages:
    6
    PHX
    Vehicle:
    05 with black tires
    will list later.. still testing
    :D ok.. got it.. I found the MAF.. and have figured out how to tap it.. I was hoping there wasn't another MAP sensor too... Thanks!!

    later

    KD
     
To Top