1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Tacoma dash camera v/s remote locking

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016+)' started by Timbertoy, Dec 1, 2019.

  1. Dec 2, 2019 at 5:21 PM
    #21
    Timbertoy

    Timbertoy [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Member:
    #303382
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Vehicle:
    2019 Red Tacoma
    No I only unplugged from dash cam. The dash cam is wired to the beige wire ( positive ) by mirror. This wire is hot only with vehicle running. The blue wire is always hot, not touched. The white is negative. The dash cam works great......... there is a power reducer - 12v ( by mirror ) to drop down of 5v that I double sided tape installed to black plastic behind mirror. The install is professional yet unprofessional results LOL.

    Will cut the wires ( have some extra to re-splice back ) and remove step down power supply.
     
    stealthmode likes this.
  2. Dec 2, 2019 at 5:27 PM
    #22
    TacoTruck808

    TacoTruck808 Well-Known Member

    Joined:
    May 15, 2017
    Member:
    #219102
    Messages:
    1,615
    Gender:
    Male
    Oahu in the Aloha State!
    Vehicle:
    2016 Tacoma TRD Sport DCSB, Prem & Tech Pkg, MGM
    Anything else added? LED lights? Some have had issues when installing certain brand of LED replacement bulbs. Its hard to troubleshoot unless going back to stock, but that can be a pain in the ass.
     
  3. Dec 2, 2019 at 5:28 PM
    #23
    Cudgel

    Cudgel “Tonka”

    Joined:
    Mar 28, 2017
    Member:
    #214640
    Messages:
    2,643
    Gender:
    Male
    Live in: An Ocean of Plastic Trash
    Vehicle:
    2017 OR DCLB
    ICON8 Lift -285s on FUEL Recoils -KCs on bars (+).
    Sounds like possible RF interference. Dash cams are notorious for generating it and they slap the FCC Part 15 stickers on them like candy. You may have luck with a ferrite choke.
    Disconnect the dash cam and wait for it to power off completely (often 1 minute). Then try your fob. If it works you know it’s the camera. Technically the manufacturer has to solve a radio interference issue, but these are all ripped off IP made China junk so good luck with that.
    Curious. Will the fob unlock the truck some time later?
     
  4. Dec 2, 2019 at 5:42 PM
    #24
    Timbertoy

    Timbertoy [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Member:
    #303382
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Vehicle:
    2019 Red Tacoma
    The dash cam is wired so it has no power when Tacoma is shut off yet just unplugged power supply to unit, waited and still no remote lock.

    With no power to step down or cam, I don’t see interference a factor.

    This darn project not worth the effort.

    Thanking all again.
     
  5. Dec 2, 2019 at 5:52 PM
    #25
    TacoTruck808

    TacoTruck808 Well-Known Member

    Joined:
    May 15, 2017
    Member:
    #219102
    Messages:
    1,615
    Gender:
    Male
    Oahu in the Aloha State!
    Vehicle:
    2016 Tacoma TRD Sport DCSB, Prem & Tech Pkg, MGM
    It can get frustrating trying to figure this stuff out. Took me a couple months of trial and error before I figured out what was causing my issues. At first, i thought it was cheap LED’s causing the issues, but then found it was my rear dash cam. Good luck. Maybe it is an actual problem with the keyfob receiver. Did you do the install yourself or third party? They may have disconnected a connector and forgot to reconnect. I read someone else had a problem like that and the dealer found an unplugged connector.
     
    Last edited: Dec 2, 2019
  6. Dec 2, 2019 at 6:04 PM
    #26
    Timbertoy

    Timbertoy [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Member:
    #303382
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Vehicle:
    2019 Red Tacoma
    I did install myself. I have done many installs on vehicles in the past. This one is a PIA.........was so happy with install everything went well. The last thing to do was lock truck and walk away, DOUGH!

    And yes I have installed led lights in various locations. Was not till dash cam installed and working that problem started.

    Best,
     
  7. Dec 3, 2019 at 3:37 AM
    #27
    Timbertoy

    Timbertoy [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Member:
    #303382
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Vehicle:
    2019 Red Tacoma
    Well this AM I took the complete dash cam out with power reducer and same results no locking or unlocking. I did research dash cameras in vehicles and there is stories related to electromagnetic fields being generated by these cameras.

    I am out of ideas. Will bring to dealer and see. I will post results. Thanking everyone for great ideas and possibilities.
     
  8. Dec 3, 2019 at 4:36 AM
    #28
    Riotfunk

    Riotfunk Well-Known Member

    Joined:
    Aug 9, 2018
    Member:
    #262195
    Messages:
    649
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    Taco TRD off road
    I have no issues with my dash cam or locking etc. I didn’t tap into stuff in the headliner panel, I ran the power down the a pillar under the carpet and to the powered socket in the center console. Haven’t had any issues
     
    Wengel21 and Chew like this.
  9. Dec 3, 2019 at 3:27 PM
    #29
    Timbertoy

    Timbertoy [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Member:
    #303382
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Vehicle:
    2019 Red Tacoma
    Lol why me.........just hope others don’t have same issue.

    love my Tacoma.
     
    TacoTruck808 likes this.
  10. Dec 3, 2019 at 6:02 PM
    #30
    TacoTruck808

    TacoTruck808 Well-Known Member

    Joined:
    May 15, 2017
    Member:
    #219102
    Messages:
    1,615
    Gender:
    Male
    Oahu in the Aloha State!
    Vehicle:
    2016 Tacoma TRD Sport DCSB, Prem & Tech Pkg, MGM
    I was trying to find the thread where the sensor got unplugged but cant seem to find it. Like i had mentioned previously, maybe you do indeed have a faulty sensor so it isn’t receiving any of the keyfob commands. Does your door handle work when you touch it to lock/unlock?
     
  11. Dec 4, 2019 at 2:27 AM
    #31
    Timbertoy

    Timbertoy [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Member:
    #303382
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Vehicle:
    2019 Red Tacoma
    I have a manual transmission so no door touch unlock. The interior lock / unlock works which the key has to be on to function. Just the key lock / unlock is inoperative.

    Have appointment with dealer. If this issue happened at exact time as my dash cam install I will be disappointed. Normally if something goes wrong it’s something you did.

    Thank you so much!
     
    Last edited: Dec 4, 2019
  12. Dec 4, 2019 at 8:25 AM
    #32
    TacoTruck808

    TacoTruck808 Well-Known Member

    Joined:
    May 15, 2017
    Member:
    #219102
    Messages:
    1,615
    Gender:
    Male
    Oahu in the Aloha State!
    Vehicle:
    2016 Tacoma TRD Sport DCSB, Prem & Tech Pkg, MGM
    Good luck. I hope the dealer can sort it all out. Let us know what they find.
     
  13. Dec 4, 2019 at 9:34 AM
    #33
    Wengel21

    Wengel21 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 6, 2017
    Member:
    #220898
    Messages:
    335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    SoCal
    Vehicle:
    2017 DC LB TRD OR
    I did the same thing and did an add a fuse off of the ignition dashcam has been working great
     
  14. Dec 7, 2019 at 2:22 PM
    #34
    Timbertoy

    Timbertoy [OP] Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2019
    Member:
    #303382
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wayne
    Vehicle:
    2019 Red Tacoma
    Well had appointment with dealer to fix locking / unlocking issue. Took dash cam totally out prior. The problem as per the dealer is inside dash cluster. They said did you see when starting Tacoma all the safety lights are not illuminated? I said no. They need to order part and replace. They informed they have seen this prior.

    So this issue started the exact time I completed dash cam install. When done I will post final when working. Thank you everyone for your thoughts and insight. Merry Christmas
     
To Top