1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

trailer light fuses on 04 prerunner v6 xtracab

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by uncajohnny, May 16, 2018.

  1. May 16, 2018 at 3:14 PM
    #1
    uncajohnny

    uncajohnny [OP] New Member

    Joined:
    May 16, 2018
    Member:
    #253670
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    04 tacoma prerunner xtracab
    nothing major YET
    Hi everybody.. i joined just a moment ago. Found the site when i searched the above topic online..i bought a trailer to do side jobs, all the truck lights work fine.. trailer lights do not. It has a factory installed tow package. im assuming its the power fuse for the trailer, but i just dont know wtf it is.. can anyone help? even if ya cant help and just wanna bust my balls, thats fine too.. but id prefer the help. :)
     
  2. May 16, 2018 at 3:42 PM
    #2
    jbrandt

    jbrandt ......LOADING

    Joined:
    Feb 12, 2011
    Member:
    #51038
    Messages:
    15,140
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    '04 TRD Tacoma 4x4 DC
    Kings, J59's Total Chaos UCAs Custom skids Sticker mod
    Are you sure it's a factory "tow package"? Do you have a 4 pin or a 7 pin connector?

    As far as I'm aware, the first gen tacomas never came with a factory 7 pin tow package. Some came with a bigger fan/radiator, and a hitch, iirc. Imo, a "tow package should have a brake controller, and power, too). Most of the "tow packages" I've seen are basically just a hitch and a 4 pin connector.

    Are you talking about the trailer's running/side marker lights? Those are powered by the truck's running lights, and aren't independently fused. The only thing that's fused independently is the power wire on a 7 pin connector.
     
  3. May 16, 2018 at 3:46 PM
    #3
    uncajohnny

    uncajohnny [OP] New Member

    Joined:
    May 16, 2018
    Member:
    #253670
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    04 tacoma prerunner xtracab
    nothing major YET
    Hitch and 4 pin connector.. none of the trailer lights come on. At all. First time I’ve tried to use it, tbh. If I have to run the wiring, fine, but it just seems odd that I would have to.
     
  4. May 16, 2018 at 3:50 PM
    #4
    koditten

    koditten Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2013
    Member:
    #112077
    Messages:
    14,659
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Central Michigan
    Vehicle:
    04 trd x-cab 4 x 4 3.4l
    Reserected from the dead.
    I'm betting the converter box is bad. Pretty common issue.
     
  5. May 16, 2018 at 4:00 PM
    #5
    jbrandt

    jbrandt ......LOADING

    Joined:
    Feb 12, 2011
    Member:
    #51038
    Messages:
    15,140
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    '04 TRD Tacoma 4x4 DC
    Kings, J59's Total Chaos UCAs Custom skids Sticker mod
    Are you getting voltage at the plug pins? If not, trace the wires until you do get voltage. If you have voltage at the plug, you probably just have a dirty plug/bad connection. Clean it and put some dielectric lube in there. You might also have a bad ground either on the plug harness or the trailer itself.

    This is basically what I have, so if all else fails, this is a super easy install...

    https://www.etrailer.com/Custom-Fit...Tacoma/2004/118379.html?vehicleid=20041176458

    This might even be what you have now.
     

Products Discussed in

To Top