1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

tranny question (5 speed)

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by danteisme, Oct 20, 2009.

  1. Oct 20, 2009 at 9:34 AM
    #1
    danteisme

    danteisme [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Member:
    #4248
    Messages:
    1,378
    Gender:
    Male
    Vandergrift, PA
    Vehicle:
    06 DCSB Sport, 96 Integra GSR
    so i bought my truck used, no idea who the previous owner was or how it was driven etc..etc.. its an 05 4x4 reg cab with 48K on it now. i bought it at 41K, the first thing i did was change all the driveline fluids. changed them all with 75-90 mobil one synthetic. the tranny was kinda notchy before i changed the fluids, afterwards it seemed a bit smoother. now that its gettin colder outside, until the truck(and tranny fluid i'm sure) warm up, its way harder than it should be to put in any gear. after i drive about 15 min or so, it does become a bit easier but is still harder than it was in the summer. 1st to 2nd is miserable, if i'm at a stop sign or something, 2nd to 1st is damn near impossible even if i'm stopped. 2nd to 3rd isnt much better than 1st to 2nd, after that its much easier. i also noticed that when its cold, in the first few min i drive the truck (like the first few times i times i start out from a stop) the truck shudders no matter how i feather the clutch in. i dunno if this is another cold weather issue or if the previous owner beat the shitout of the clutch. is this typical shifting for these trannies in colder weather, or do i have another issue i should have looked at before i hit my 60K mile marker?
     
  2. Oct 20, 2009 at 9:51 AM
    #2
    Tacoyota

    Tacoyota senile member

    Joined:
    Jul 22, 2009
    Member:
    #20028
    Messages:
    2,960
    Gender:
    Male
    North of Cali, South of Canada
    Vehicle:
    08 4wd
    4.56 gears, rear trutrac,DT header, 235/85r16 Duratracs, 2nd filter pulled, inter.wipers, Cruise control, Factory alum. whls/winter tires(2nd set), Afe pro Dry-S , Dumbo eared flaps cut down.
    2-1 shift is real tough until you get to 2 mph, my 08 is that way, it can be notchy too.
    Try geting r.p.m.s near 3000, not fast, but steady, then try shifting, mine prefers that.
    The shudder I'm not sure on. Mine, from 0mph, has a small lurch as I let the clutch out and I'm blaming me until I figure it out. Your shudder could be a beat clutch or plate.
     
  3. Oct 20, 2009 at 10:41 AM
    #3
    danteisme

    danteisme [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Member:
    #4248
    Messages:
    1,378
    Gender:
    Male
    Vandergrift, PA
    Vehicle:
    06 DCSB Sport, 96 Integra GSR
    yeah thats what i'm worried about. i just went to lunch now, and its warmed up to about 60 from the 30 or whatever it was this morning. on my drive to lunch, everything operated as it should
     
  4. Oct 20, 2009 at 10:45 AM
    #4
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,897
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Try switching to dyno oil in the tranny. I would suggest Rotella 75-90. Save the mobil since you haven't used it much. Everything you mentioned indicates a fluid issue.
     
To Top