1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Transmission question

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by slickyd, Jun 30, 2012.

  1. Jun 30, 2012 at 12:39 PM
    #1
    slickyd

    slickyd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18130
    Messages:
    305
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Alex City, AL
    Vehicle:
    03 PreRunner SR5
    I have searched and I cant find anything that sounds like what is happening to mine. I'll be driving down the road and it will sort of feel like the engine revs without the truck speeding up. And sometimes leaving from a stop it revs and slowly rolls or does nothing. It doesnt lasy long when it revs maybe a second or two just enough to notice it. My truck is a 2003 prerunner v6 auto with about 175,xxx on it. I dont really know that much about transmissions so I need some help as to what it might be and how much it might cost to fix.
     
  2. Jun 30, 2012 at 1:15 PM
    #2
    Supra TT

    Supra TT Solid Axle FTMFW!!

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Member:
    #48645
    Messages:
    5,438
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Lafayette, Indiana
    Vehicle:
    2000 SAS D44/Ford 9"
    SAS.. Need I say more.
    Sounds like to me the clutch plates are slipping... Usually never a good thing. I'm not sure if transmission additive for worn clutch plates will help, but I'd continue to drive it till it dies.
     
  3. Jun 30, 2012 at 1:23 PM
    #3
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    Check the FLUID-!!!!!!!!!!
    From my experience--never put in an additive. Have it the fluid changed if it is at the correct level.
    If it smells "burnt" -you may have a problem--if its red it should not be too bad.
    Burnt automatic tranny fluid is BROWNISH.
    First--check the level.
    If its MILKY--water has gotten in. change it.
     
  4. Jun 30, 2012 at 1:25 PM
    #4
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    Is there a "throttle position sensor". If so, reset it.
     
  5. Jun 30, 2012 at 1:30 PM
    #5
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
  6. Jun 30, 2012 at 1:32 PM
    #6
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    did not see a position sensor in the manual---FLUID LEVEL--FIRST.
     
  7. Jun 30, 2012 at 1:38 PM
    #7
    slickyd

    slickyd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18130
    Messages:
    305
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Alex City, AL
    Vehicle:
    03 PreRunner SR5
    Ok looks like im going to need to change the fluid. Its right below the low notch and I think its starting to turn brown. Im a little color blind so its hard to tell. Anything else I should know?
     
  8. Jun 30, 2012 at 1:41 PM
    #8
    slickyd

    slickyd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18130
    Messages:
    305
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Alex City, AL
    Vehicle:
    03 PreRunner SR5
    I tried the links but its saying it can't be found
     
  9. Jun 30, 2012 at 1:49 PM
    #9
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
  10. Jun 30, 2012 at 2:10 PM
    #10
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    If it was my truck--change the fluid or have someone do it for you.
    You can see if the sympoms go away if you get the fluid to the proper level.
    I am not familiar toyota w/auto trannys. Other trucks have "adjustments" and "filters" that need to be changed periodically.
    Ever changed the fluid?-175K miles--past due!
    Keep me posted--
     
  11. Jun 30, 2012 at 7:27 PM
    #11
    slickyd

    slickyd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18130
    Messages:
    305
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Alex City, AL
    Vehicle:
    03 PreRunner SR5
    Im going to try and change the fluid tomorrow if the heat isnt to bad. Thank you for your help.
     
  12. Jun 30, 2012 at 7:34 PM
    #12
    Supra TT

    Supra TT Solid Axle FTMFW!!

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Member:
    #48645
    Messages:
    5,438
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Lafayette, Indiana
    Vehicle:
    2000 SAS D44/Ford 9"
    SAS.. Need I say more.
    Did you check your fluid when your truck was running?
     
  13. Jul 1, 2012 at 7:49 AM
    #13
    slickyd

    slickyd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18130
    Messages:
    305
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Alex City, AL
    Vehicle:
    03 PreRunner SR5
    Yes I did check it with it running
     
To Top