1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Trouble codes: P0300, P0171, P0174

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Wood, Nov 24, 2011.

  1. Nov 24, 2011 at 2:47 PM
    #1
    Wood

    Wood [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 6, 2008
    Member:
    #6443
    Messages:
    61
    Getting all three and engine is idling/running rough. P0300 is misfire on cylinders and the other two are engine is lean. Any ideas? Thanks.
     
  2. Nov 24, 2011 at 3:02 PM
    #2
    nobody4343

    nobody4343 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Member:
    #53823
    Messages:
    1,037
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Carlsbad, NM
    Vehicle:
    06 Trd offroad sr5
    hid headlights, black spyder jdm headlight housings, black jdm led spyder taillights, full led bulb swap, hid foglights, 3 inch pro comp lift, black out emblems, two 4 inch hid lights mounted behind the satoshi, wade vent visors, black westin nerf bars, black stubby antenna, k and n cold air intake, flowmaster delta 50 dual exhaust custom black tips, color matched satoshi grill with custom emblem
    Could be faulty mass air flow sensor or maybe a tear or massive air leak in the intake housing
     
  3. Nov 24, 2011 at 3:13 PM
    #3
    jbrewster

    jbrewster Member

    Joined:
    Nov 1, 2011
    Member:
    #66258
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    06 Reg. Cab 4x4 SR5
    0300 is multiple-cyl misfires right? I might be thinking clogged fuel filter.
     
  4. Nov 24, 2011 at 3:36 PM
    #4
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey Rotted frame = New Truck!

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    1,120
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2015 TRD Off Road Crew Cab
    new truck... No mods yet!
    First, can you remove and clean your mass airflow sensor? If you clean your MAF then you may resolve for free. After that, check lines after the MAF for leaks. P0300 is random misfire, whereas p0301 would be cylinder 1. Also, check your air filter, I have seen mouse nests and have seen mice earth through the filter to have debris hit and damage the MAF. let us know how this resolves!
     
  5. Nov 24, 2011 at 4:00 PM
    #5
    Toyota Tech31

    Toyota Tech31 Sometimes when I close my eyes, I can't see.

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Member:
    #62769
    Messages:
    10,378
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Debary, Florida
    Vehicle:
    '08 SWB Bad ass SPORT
    Air Raid air intake, 40 Series Flowmaster Muffler, Front Turn Signals Now Turn And Park, KENWOOD HEAD UNIT W/ ALL KENWOOD SPEAKER UPGRADES AND 2-10" KENWOOD SUBS BEHIND BACK SEAT, Bilstein 5125'S In Rear W/ 1.5 AAL'S, Bilstein 5100 W/ Eibachs Up Front, LR Upper control arms, NFAB steps, Bruteforce Fab Hybrid front bumper, LP10000 SuperWinch, 2 Rigid Industries SRM-2's, OKLedlightbars 6 CREE LED lights as fogs, AVID RBG, 2 4" red ring HIDs mounted behind the grille.
    i would check the MAF sensor, but first i would check for a vacuum leak. The fact that you have both P0171 (Bank 1) & P0174 (Bank 2) tells me there is most likey a pretty big vacuum leak somewhere near the intake. Thats the first thing i would check, then the MAF sensor, but thats just me, let us know what you find.
     
  6. Nov 24, 2011 at 7:21 PM
    #6
    KenpachiZaraki

    KenpachiZaraki Its Wicked Flow BITCHES!!

    Joined:
    May 24, 2009
    Member:
    #17581
    Messages:
    3,817
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex •﹏•
    Lubbock
    Vehicle:
    05 TRD OffRoad Poser ψ(`∇´)ψ
    ALL POSER- Afe Pro Dry S drop in filter, 3" AP leaf pack, Eibach w/5100's up front, 5100's rear, Fog Light Mod, ABS off mod, Dash Light MOD, Doug Thorley Long Tube Headers, Wicked Flow Bitches MAX Muffler, 4" floods, 20", 43" light bars, 265/75/16 Hankook Dynapro ATm, oil catch can, rear diff breather relocate, Custome Sliders, SOS concepts Front bumper, Demon Eye Mod, backlit TRD emblem on bumper, Morimoto D2S projectors,
    O2 sensors or maf sensor
     
  7. Nov 25, 2011 at 7:46 AM
    #7
    Wood

    Wood [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 6, 2008
    Member:
    #6443
    Messages:
    61
    I pulled/cleaned the MAF and there were no obvious deposits on it or anywhere in the intake. Still throwing the same codes after the cleaning and resetting.

    It is the P0300 code which is for random cylinder misfire.

    Both banks showing a lean condition (P0171/P0174), to me, would eliminate the 02 sensors....can't see them both going south at the same time.

    I'll check for leaks and report back. Is there any way to 'test' the MAF sensor to see if it's faulty? Would a faulty MAF cause cylinder misfires or is this a seaparate issue?

    Thanks for all the help/advice, much appreciated!:thumbsup:
     
  8. Nov 25, 2011 at 7:54 AM
    #8
    Toyota Tech31

    Toyota Tech31 Sometimes when I close my eyes, I can't see.

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Member:
    #62769
    Messages:
    10,378
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Debary, Florida
    Vehicle:
    '08 SWB Bad ass SPORT
    Air Raid air intake, 40 Series Flowmaster Muffler, Front Turn Signals Now Turn And Park, KENWOOD HEAD UNIT W/ ALL KENWOOD SPEAKER UPGRADES AND 2-10" KENWOOD SUBS BEHIND BACK SEAT, Bilstein 5125'S In Rear W/ 1.5 AAL'S, Bilstein 5100 W/ Eibachs Up Front, LR Upper control arms, NFAB steps, Bruteforce Fab Hybrid front bumper, LP10000 SuperWinch, 2 Rigid Industries SRM-2's, OKLedlightbars 6 CREE LED lights as fogs, AVID RBG, 2 4" red ring HIDs mounted behind the grille.
    Havent seen multiple O2 sensors fail at same time before, again, without being there, the first thing i would be checking for is a pretty big vacuum leak, if it is setting a lean code on both banks at the same time, as a tech, the first thing i would do is pop the hood and make sure all vacuum lines are connected and there are no other obvious leaks.
     
  9. Nov 25, 2011 at 8:29 AM
    #9
    nobody4343

    nobody4343 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Member:
    #53823
    Messages:
    1,037
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Carlsbad, NM
    Vehicle:
    06 Trd offroad sr5
    hid headlights, black spyder jdm headlight housings, black jdm led spyder taillights, full led bulb swap, hid foglights, 3 inch pro comp lift, black out emblems, two 4 inch hid lights mounted behind the satoshi, wade vent visors, black westin nerf bars, black stubby antenna, k and n cold air intake, flowmaster delta 50 dual exhaust custom black tips, color matched satoshi grill with custom emblem
    How's it running if it's spitting an sputtering like it's choking out its a bad maf more then likely and I'd say about 90% sure
     
  10. Nov 25, 2011 at 8:30 AM
    #10
    nobody4343

    nobody4343 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Member:
    #53823
    Messages:
    1,037
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Carlsbad, NM
    Vehicle:
    06 Trd offroad sr5
    hid headlights, black spyder jdm headlight housings, black jdm led spyder taillights, full led bulb swap, hid foglights, 3 inch pro comp lift, black out emblems, two 4 inch hid lights mounted behind the satoshi, wade vent visors, black westin nerf bars, black stubby antenna, k and n cold air intake, flowmaster delta 50 dual exhaust custom black tips, color matched satoshi grill with custom emblem
    Another way would b just unplug the maf and see if it changes any with and with out the sensor
     
  11. Nov 25, 2011 at 8:33 AM
    #11
    05tacoma33

    05tacoma33 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Member:
    #52232
    Messages:
    166
    Gender:
    Male
    Mesa,AZ
    Vehicle:
    2005 Prerunner Longbed
    injector seal
     
  12. Nov 25, 2011 at 9:07 AM
    #12
    Toyota Tech31

    Toyota Tech31 Sometimes when I close my eyes, I can't see.

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Member:
    #62769
    Messages:
    10,378
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Debary, Florida
    Vehicle:
    '08 SWB Bad ass SPORT
    Air Raid air intake, 40 Series Flowmaster Muffler, Front Turn Signals Now Turn And Park, KENWOOD HEAD UNIT W/ ALL KENWOOD SPEAKER UPGRADES AND 2-10" KENWOOD SUBS BEHIND BACK SEAT, Bilstein 5125'S In Rear W/ 1.5 AAL'S, Bilstein 5100 W/ Eibachs Up Front, LR Upper control arms, NFAB steps, Bruteforce Fab Hybrid front bumper, LP10000 SuperWinch, 2 Rigid Industries SRM-2's, OKLedlightbars 6 CREE LED lights as fogs, AVID RBG, 2 4" red ring HIDs mounted behind the grille.
    Unplugged MAF sensor= Engine no run!

    Just to make sure, i ran outside to my truck and tried it, when you unplug a MAF sensor on a toyota, the engine will die instantly.
     
  13. Nov 27, 2011 at 4:38 PM
    #13
    Wood

    Wood [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 6, 2008
    Member:
    #6443
    Messages:
    61
    It was the TRD intake flange...the one closest to the TB was rotted and completely severed. Not good. Been running the truck like this for porbably 5K miles. Hopefully I didn't do much damage.

    Thanks for all the help/suggestions.
     
  14. Nov 27, 2011 at 5:19 PM
    #14
    Tacoma Mike

    Tacoma Mike 42 Year Toyota Master/ASE Master Tech.

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Member:
    #61230
    Messages:
    6,167
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Southern Maine
    Vehicle:
    2011 Double Cab V6
    Large Storage Box, 02610 intermittent switch swap, "Hot Wire" Power Outlets, DRL Shut Off, Disable Fob Beep, Disable Seat Belt Buzzers, Parking Light Mod, Battery Tender, 4 Leaf Spring Pack, Rear Headrest Removal, Custom Ultragauge Mount, Factory Tow Package (7 Pin) Rear Diff Mod, Taco Lean Mod
    Score for Toyota Tech................
     
  15. Nov 27, 2011 at 5:30 PM
    #15
    Toyota Tech31

    Toyota Tech31 Sometimes when I close my eyes, I can't see.

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Member:
    #62769
    Messages:
    10,378
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Debary, Florida
    Vehicle:
    '08 SWB Bad ass SPORT
    Air Raid air intake, 40 Series Flowmaster Muffler, Front Turn Signals Now Turn And Park, KENWOOD HEAD UNIT W/ ALL KENWOOD SPEAKER UPGRADES AND 2-10" KENWOOD SUBS BEHIND BACK SEAT, Bilstein 5125'S In Rear W/ 1.5 AAL'S, Bilstein 5100 W/ Eibachs Up Front, LR Upper control arms, NFAB steps, Bruteforce Fab Hybrid front bumper, LP10000 SuperWinch, 2 Rigid Industries SRM-2's, OKLedlightbars 6 CREE LED lights as fogs, AVID RBG, 2 4" red ring HIDs mounted behind the grille.
    thanks for letting us know, glad to see i wasnt crazy, too many people too stuck on replacing MAF sensors, i would have done the same thing about 4 years ago before it sank in what would be wrong.
    :taco::oldglory::yay::humble::woot::thumbsup: Thanks Mike!
     
To Top