1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

truck just dies

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by SchrammMan74, Oct 8, 2007.

  1. Oct 8, 2007 at 4:50 AM
    #1
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    hey everyone
    I can't figure out why it does it but the truck will be running fine and then i will either come to a stop or just be idling and the truck will shut off, it will not start unless you take the key out and let is sit for ten mins then put the key in and it starts like nothing happend, the only thing i can think of is the air bags are dissconected, would that do it or am i missing something. also the diverside seat belt is also disconected, it was this way when i bought it. (the truck was rolled when i bought it)
     
  2. Oct 8, 2007 at 5:23 AM
    #2
    007Tacoma

    007Tacoma I dub thee malicious!

    Joined:
    Jan 4, 2007
    Member:
    #643
    Messages:
    6,705
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    San Antonio, TX
    Vehicle:
    2003 4Runner SE 4WD
    No, the restraint systems (although incorporated with annoying alarms) cannot disable the vehicle. This sounds more like an ECU, Coil, or Injection issue. What happens when you try to restart it?
     
  3. Oct 8, 2007 at 5:31 AM
    #3
    jrallan26

    jrallan26 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Member:
    #32
    Messages:
    147
    Gender:
    Male
    Is your truck throwing a "check engine light"?

    Fuel Pump relay?
     
  4. Oct 8, 2007 at 5:52 AM
    #4
    TheMaster

    TheMaster Born to Ride Staff Member

    Joined:
    Oct 22, 2006
    Member:
    #112
    Messages:
    3,889
    Gender:
    Female
    First Name:
    Chicky Baby
    NY
    Vehicle:
    2007 DC TRD Sport
    Bug shield, window visors, skid plate, rust proofing, tonneau cover, paint & upholstery protection, side step bars, navigation system.
    Me too. I suspect the issue is fuel related such as injection, flow or pump issues. Have you replaced or checked all fuel filters, if any? When your engine shuts off, does your ignition lights stay on? How may miles on your truck and what's your oil level like? Does it crank when you attempt a restart?
     
  5. Oct 8, 2007 at 1:21 PM
    #5
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    it does crank over. i have been collecting more info from the ppl i bought it from and have found out that the truck has been sitting and not started very much for about 6 to 8 months I have sense changed the oil and the truck seems to be running a lot stronger, there are 101236 miles on the truck now. I just filled the truck up with new fuel and am thinking about a addative, what would you recomend?
    thanks guys i will keep you posted if i see any other changes
     
  6. Oct 9, 2007 at 8:01 PM
    #6
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    It did it again it is getting worse. ii seems that it does it more so when the truck is at running tempeture. HELP i can't figure this out. I will check the fillters but i don't think this is it. what are some other idea's it runs great and then shut of. just like if you where to turn the key off.
     
  7. Oct 9, 2007 at 8:11 PM
    #7
    jrallan26

    jrallan26 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Member:
    #32
    Messages:
    147
    Gender:
    Male
    sounds like fuel pump relay, fuel pump...
     
  8. Oct 9, 2007 at 8:23 PM
    #8
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    where is the relay located?
     
  9. Oct 10, 2007 at 6:36 AM
    #9
    2003greenbean

    2003greenbean Carolina Alliance Costal Div

    Joined:
    Jan 7, 2007
    Member:
    #672
    Messages:
    912
    socaste,sc
    Vehicle:
    03 trd
    cold air intake, step bars, custom grill, 3in lift,12 in audiobahn sub, 285/75/16 procomp tires, 20% tint,
    do the dash light stay on or does it just die
     
  10. Oct 10, 2007 at 10:17 AM
    #10
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    it shuts off just like if you where to turn the key off. lights all still on, ignition lights come on. what else do you want to know. i will try to explain it the best i can just let me know what else to look for
     
  11. Oct 10, 2007 at 3:03 PM
    #11
    2003greenbean

    2003greenbean Carolina Alliance Costal Div

    Joined:
    Jan 7, 2007
    Member:
    #672
    Messages:
    912
    socaste,sc
    Vehicle:
    03 trd
    cold air intake, step bars, custom grill, 3in lift,12 in audiobahn sub, 285/75/16 procomp tires, 20% tint,
    i am stuck with no answer sorry
     
  12. Oct 10, 2007 at 7:16 PM
    #12
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    well it has now gotton worse. i start it, it runs for about a min then shuts off.
     
  13. Oct 11, 2007 at 1:55 AM
    #13
    toco389

    toco389 New Member

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Member:
    #2922
    Messages:
    3
    Vehicle:
    99 TOCOMA SR5 V6
    AFE COLD AIR BORLA HEADER BACK TRD SUPERCHARGER.BBK, LIFTED 3 INCHES ON 33'S. LOCKRITE IN THE DIFF.
    it sounds like ignition.a motor runs on 3 things air,fuel and spark. check what these guys have been telling you. fuel ralay, filters,etc
     
  14. Oct 11, 2007 at 3:37 AM
    #14
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    i checked the relay, and the filter mounted to the frame is there another fuel filter some where? I think that it is fuel, because i was told that it has been sitting.
     
  15. Oct 11, 2007 at 5:05 AM
    #15
    2003greenbean

    2003greenbean Carolina Alliance Costal Div

    Joined:
    Jan 7, 2007
    Member:
    #672
    Messages:
    912
    socaste,sc
    Vehicle:
    03 trd
    cold air intake, step bars, custom grill, 3in lift,12 in audiobahn sub, 285/75/16 procomp tires, 20% tint,
    drain the fuel change the fuel filter and try again
     
  16. Oct 11, 2007 at 5:40 AM
    #16
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    k I will let you know what i find out, it has a new tank of fuel in it should i still drain it all?
     
  17. Oct 11, 2007 at 7:42 PM
    #17
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    ok guys i changed the fuel filter and while i had it apart i hooked a hose to the line coming from the tank to make sure the fuel pump is pump it was pumping a lot of fuel. so i put it all back togeother and it did it again. now my question is has anyone seen where a fuel pump gets hot and then just stops the truck for saftey? i can not figure this out for the life of me.
     
  18. Oct 22, 2007 at 12:27 PM
    #18
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    well i had a little time before work today and checked two thing's.
    once the truck does die, with out turning the key off i took the spark plug out and turned it over, I DO HAVE SPARK. i reinstalled the spark plug turned the key off and then restarted the truck and listened for the fuel pump, once the truck died the pump will keep running for just a few seconds. I didn't have any more time to check into things till tomorrow. just wanted to see what you guys think i should do next? Also the truck dies really steady again runs for maybe 1 or 2 mins then dies.
    one more thing I can't locate the stator valve on the fuel rail to hook a pressure gauge to does any one have a picture?

    thanks
    Rusty
     
  19. Oct 23, 2007 at 7:44 AM
    #19
    thenrie

    thenrie Well-Known Member

    Joined:
    Sep 1, 2007
    Member:
    #2582
    Messages:
    257
    Gender:
    Male
    Stafford, VA
    Vehicle:
    2000 Tacoma, SR5, TRD, 2.7L (LEV), 4wd, 5sp m
    Magnaflow cat and cat-back exhaust, AFE Stage 2 cold-air intake system, 2.5" lift via Skyjacker leaf packs, Bilstein 5100s.
    You said you have checked the fuel filter. Have you changed it? My experience as an old shade-tree mechanic says you start with the cheapest things first. Clean the MAF and intake with carb cleaner, then put a can of good injector cleaner in the gas tank. Change the fuel filter. If it doesn't start and keep running after the first several tries, you may have something blocking the fuel line in the gas tank like mud, rust, etc. My guess is that it is not an electrical problem, since it will start up after a short while. Not likely to be bad gas, since bad gasoline doesn't get better after a few minutes of rest. Not likely a fuel pump, since they either pump or they don't, seldom intermittent. Electrical problems are seldom intermitent, unless you have wire that is shorting against the frame or something , but fuel system problems are often that way. A filter gets clogged and the engine shuts down, then the pressure behind the filter from the pump causes the gas to trickle past the clog, then the engine starts after a few minutes because enough gas has trickled past the clog to start it, but shuts down again when it runs out, start the cycle over again. Often gets worse as time goes on, because the clog gets more solid and less gas passes through. Good luck.
     
  20. Oct 23, 2007 at 7:08 PM
    #20
    SchrammMan74

    SchrammMan74 [OP] Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Member:
    #2840
    Messages:
    36
    Vehicle:
    2000 bought rolled, turning it into a road/trail veichle
    6" Fabtech and soon to be 35" tires
    I have changed the fuel filter.
    I think i am going to pull the tank? and check it out
     
To Top