1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Truck won't start. Rapid clicking noise.

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by JBF, Sep 7, 2010.

  1. Sep 7, 2010 at 8:31 PM
    #1
    JBF

    JBF [OP] Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Member:
    #42873
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2003 PRERUNNER SR5
    Hey all,

    I've got a 2003 Tacoma PreRunner SR5. Has just under 100k miles on it. Never had any problems with it until now. What is happening is that when I try to start it I just hear a loud rapid succession of clicks. The engine doesn't turn at all. As far as I can tell the battery is fine. The lights are dimming when I'm cranking it. Is this definitely the starter or solenoid?

    Hoping to get this figured out! Thanks!
     
  2. Sep 7, 2010 at 8:33 PM
    #2
    HondaGM

    HondaGM Roll Tide

    Joined:
    Oct 28, 2009
    Member:
    #25056
    Messages:
    5,774
    Gender:
    Male
    First Name:
    James
    South-Pole
    Vehicle:
    09 DC 4x4 Blown Honda VTEC V8
    trd exhaust,step bars,vent visors,bed lights,tailgate mod
    check the battery.
     
  3. Sep 7, 2010 at 8:33 PM
    #3
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,424
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    low battery
     
  4. Sep 7, 2010 at 8:34 PM
    #4
    CopDoctor

    CopDoctor Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Member:
    #30474
    Messages:
    1,874
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Colorado Springs, CO
    Vehicle:
    08 335i
    BMS Intake, JB4 chip, Plastidip everywhere
    yep. not enough juice to crank the beast. jump it.
     
  5. Sep 7, 2010 at 8:34 PM
    #5
    pm321

    pm321 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Member:
    #22469
    Messages:
    206
    Gender:
    Male
    X2 ^
     
  6. Sep 7, 2010 at 8:36 PM
    #6
    Black Taco

    Black Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Member:
    #29356
    Messages:
    1,127
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    WPB,FL
    Vehicle:
    2005 Black Tacoma DC 4x4 4.0L TRD Off-Road
    Not stock.
    Sounds like the starter solenoid is bad. I haven't looked at a Toyota starter in some time, but the last I knew that the solenoid is attached to the starter. You can remove the starter and have it checked. If it's bad, I would replace the whole unit for the warranty and peace of mind. Confirm it's not the battery first. Good luck.
     
  7. Sep 7, 2010 at 8:42 PM
    #7
    dexterdog

    dexterdog My pee parts itch

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19571
    Messages:
    3,666
    Gender:
    Male
    Oly WA
    Vehicle:
    '07 FJ
    Test the battery.
     
  8. Sep 7, 2010 at 8:44 PM
    #8
    98_Mud_bug

    98_Mud_bug 98_mud_bug

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Member:
    #8431
    Messages:
    3,201
    Gender:
    Male
    lucedale Ms.
    Vehicle:
    98 tacoma sr5/ 06 x-runner
    3 inch suspension lift, night shades corner and blinkers projector headlights with halos and 3 led's 18 inch kmc xd rockstar wheels,275/65/18 kelly safari tsr's, bush whacker fender flares 7 inch touch screen, 2 kenwood 12's, Magnaflow exaust single in dual out,
    yea the battery is dead, if the lights are gettin dim when you turn the key and it wont crank then that is def. the battery.
     
  9. Sep 7, 2010 at 8:45 PM
    #9
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,102
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Did anyone mention the battery yet?
     
  10. Sep 7, 2010 at 8:45 PM
    #10
    JBF

    JBF [OP] Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Member:
    #42873
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2003 PRERUNNER SR5
    Okay I'll check the batter and get back to you guys. Thanks for the fast responses!
     
  11. Sep 7, 2010 at 8:48 PM
    #11
    98_Mud_bug

    98_Mud_bug 98_mud_bug

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Member:
    #8431
    Messages:
    3,201
    Gender:
    Male
    lucedale Ms.
    Vehicle:
    98 tacoma sr5/ 06 x-runner
    3 inch suspension lift, night shades corner and blinkers projector headlights with halos and 3 led's 18 inch kmc xd rockstar wheels,275/65/18 kelly safari tsr's, bush whacker fender flares 7 inch touch screen, 2 kenwood 12's, Magnaflow exaust single in dual out,
    im not sure.. bump for a response?
     
  12. Sep 7, 2010 at 9:11 PM
    #12
    JBF

    JBF [OP] Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Member:
    #42873
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2003 PRERUNNER SR5
    Just tried jumping it. No dice. When I said the lights dimmed I mean just in the normal way that they dim for a second when you start any car. Someone else told me to check for this, though I don't know why. That's why I mentioned it. The headlights shine brightly on their own.

    So where do I go from here, ya'll?
     
  13. Sep 7, 2010 at 9:11 PM
    #13
    98_Mud_bug

    98_Mud_bug 98_mud_bug

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Member:
    #8431
    Messages:
    3,201
    Gender:
    Male
    lucedale Ms.
    Vehicle:
    98 tacoma sr5/ 06 x-runner
    3 inch suspension lift, night shades corner and blinkers projector headlights with halos and 3 led's 18 inch kmc xd rockstar wheels,275/65/18 kelly safari tsr's, bush whacker fender flares 7 inch touch screen, 2 kenwood 12's, Magnaflow exaust single in dual out,
    smack the starter with something. hammer or a wrench or somethin
     
  14. Sep 7, 2010 at 9:12 PM
    #14
    Jigzor

    Jigzor Well-Known Member

    Joined:
    May 19, 2009
    Member:
    #17413
    Messages:
    3,064
    Gender:
    Male
    Pennsylvania
    Vehicle:
    14 GMC Terrain AWD
    Get the starter tested.
     
  15. Sep 7, 2010 at 9:16 PM
    #15
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,978
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk
    x2 its not a joke
     
  16. Sep 7, 2010 at 9:19 PM
    #16
    Rucas

    Rucas 1st gen > 2nd gen

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Member:
    #27040
    Messages:
    4,032
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Northern Colorado
    Vehicle:
    1st gen. 4x4 MANual
    sparkles, fairys, and happy things.
    battery?...lol
     
  17. Sep 7, 2010 at 9:21 PM
    #17
    JBF

    JBF [OP] Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Member:
    #42873
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2003 PRERUNNER SR5
    Okay where exactly do I find the starter (or where can I find out where it is)? And can I do this by myself or do I need to be turning the key while someone else bangs on it?
     
  18. Sep 7, 2010 at 9:31 PM
    #18
    98_Mud_bug

    98_Mud_bug 98_mud_bug

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Member:
    #8431
    Messages:
    3,201
    Gender:
    Male
    lucedale Ms.
    Vehicle:
    98 tacoma sr5/ 06 x-runner
    3 inch suspension lift, night shades corner and blinkers projector headlights with halos and 3 led's 18 inch kmc xd rockstar wheels,275/65/18 kelly safari tsr's, bush whacker fender flares 7 inch touch screen, 2 kenwood 12's, Magnaflow exaust single in dual out,
    lay under the truck and look bolted to the side of your transmission. it looks like a coke can with a little thing hanging on the side of it. ill try to find a picture.

    [​IMG] it will look kinda like this
     
  19. Sep 7, 2010 at 9:42 PM
    #19
    JBF

    JBF [OP] Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Member:
    #42873
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2003 PRERUNNER SR5
    Okay thanks I'll give it a try.
     
  20. Sep 7, 2010 at 9:53 PM
    #20
    dexterdog

    dexterdog My pee parts itch

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19571
    Messages:
    3,666
    Gender:
    Male
    Oly WA
    Vehicle:
    '07 FJ
    Test the battery. Sometimes it can be too far gone. If it tests out fine then move to the starter.
     
To Top