1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Valves rattling?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by Mr.Schertz, Feb 23, 2013.

  1. Feb 23, 2013 at 9:38 PM
    #1
    Mr.Schertz

    Mr.Schertz [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 24, 2012
    Member:
    #79447
    Messages:
    140
    Gender:
    Male
    TEXAS
    Vehicle:
    08 single cab 4banger
    tint,removed badges,custom letter chop and rephrase
    I have a 2008 4cyl with about 55k miles. Ive had the vehicle about a year now but I just recently noticed(because I had the radio off) that it sounds like I am getting a valve rattling sound. This sound I hear only occurs when I am going between 40-50 miles mph and with the rpms around 1200? It seems to be more prevalent when there seems to be a load on the engine. For example crusing at about 45mph,lower rpms,then start on an gradual incline on the road. this scenario is when the noise(very faint) is heard. Is this coming from my valves or other engine parts?
     
  2. Feb 23, 2013 at 9:50 PM
    #2
    RenoTacoma

    RenoTacoma Petrol head

    Joined:
    Jun 1, 2010
    Member:
    #38185
    Messages:
    869
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sloan
    Reno, nevada
    Vehicle:
    09 Base 4x4 Tacoma
    Mid-travel soon
    I would imagine its something else rattling, I would have some one hold the engine at the Rpm you hear it and go poking around for where the sound is coming from.
    If it were valves making noise that would have to be out of adjustment of not getting oil could be a few more scenarios, but this a Yota. I bet its just something loose.
     
  3. Feb 23, 2013 at 11:43 PM
    #3
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    3,435
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    Prerunner SR5
    Try a higher octane gasoline. The key indicators have been bolded in your post above. I would guess it is an engine pinging from the extra load and low octane gas. Pinging will sound like something "rattling" when it is mild.

    Run some Techron Fuel additive through the a full tank of gasoline 93 octane or better. I believe it will go away.
     
To Top