1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Weird No Start Thing....

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Bryan07sport, Oct 28, 2009.

  1. Oct 28, 2009 at 12:30 PM
    #1
    Bryan07sport

    Bryan07sport [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Member:
    #23363
    Messages:
    360
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    Newark, Delaware
    Vehicle:
    07 TRD Sport Access 6spd
    Hardwire GPS, 110v power outlet in cab, foglights anytime, mudflaps removed, pa-15 ipod interface, rear leaf tsb, URD short shift, integrated third brake/cargo light, ABS disable switch, BHLM, Dynomax super turbo muffler, Nitto Terra Grapplers 265/70/17, Front Bilstein 5100's at 1.75, Weathertech floormats, sockmonkey bedsides, bestop supertop, spidertrax
    truck's got 28k miles TRD sport, MT. Let me start by saying that i'm used to my 4runner which had the feature where you bump the key to start and let go, and it will automatically keep turning the motor over till it starts.... so with that said, i've maybe done this half a dozen times w the taco, particularly when going back and forth between vehicles. Twice now, after bumping it, but it not starting, and then turning and holding the key, it just turns and turns. Doesn't sputter, hickup. Nothing. Give it a minute, try again, nothing.. 2 minutes try again still just turning... Now both times i've just gone inside and given in 20 mins or so, and it started right up like nothing was wrong. Please lend me some of that sweet TW wisdom and shed some light on my little issue here.
     
  2. Oct 28, 2009 at 1:08 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,969
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Turn the key, and hold it until it starts. 'bout the only thing I can tell ya.
     
  3. Oct 28, 2009 at 1:11 PM
    #3
    Afwrestler1986

    Afwrestler1986 Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2008
    Member:
    #6768
    Messages:
    3,661
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Johnstown, NY
    Vehicle:
    01 trd 4X4 ex cab manual
    Gray wire, Some lights in the bed area, and some character marks throughout.
    Probably dumb question, but you are using the master key right? and not a copy made at like lowes or something?
     
  4. Oct 28, 2009 at 1:13 PM
    #4
    Coreyjon

    Coreyjon Northern Alliance: Airlift Div

    Joined:
    Mar 21, 2008
    Member:
    #5434
    Messages:
    453
    Gender:
    Male
    Upstate, Ny
    Vehicle:
    08 DCab 4X4 SR5 TRD Sport
    iPod Adapter, Bilstein 5100's @ 1.75" front, Wheelers 3-leaf 1.5" + overload rear (2"), custom carrier bearing drop spacers.
    can anybody but the dealer even make a copy? I didnt think they could due to the immobilizer?
     
  5. Oct 28, 2009 at 1:29 PM
    #5
    Afwrestler1986

    Afwrestler1986 Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2008
    Member:
    #6768
    Messages:
    3,661
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Johnstown, NY
    Vehicle:
    01 trd 4X4 ex cab manual
    Gray wire, Some lights in the bed area, and some character marks throughout.
    They (lowes or other) can make a door key, but it won't turn the motor over. Another thing is my parents had a camry and a t-100 and both keys turned the ignition, they both cranked, but would not start either motor.
     
  6. Oct 28, 2009 at 1:30 PM
    #6
    Coreyjon

    Coreyjon Northern Alliance: Airlift Div

    Joined:
    Mar 21, 2008
    Member:
    #5434
    Messages:
    453
    Gender:
    Male
    Upstate, Ny
    Vehicle:
    08 DCab 4X4 SR5 TRD Sport
    iPod Adapter, Bilstein 5100's @ 1.75" front, Wheelers 3-leaf 1.5" + overload rear (2"), custom carrier bearing drop spacers.
    good to know. thnx.
     
  7. Oct 28, 2009 at 1:33 PM
    #7
    wmflyfisher

    wmflyfisher Well-Known Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Member:
    #18590
    Messages:
    868
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wes
    PCB, FL
    Vehicle:
    2010 Sport 4x4
    I have the 6spd as well and mine does something similar at times. I turn the key and it just keeps turning over and over. Never starts. I release the key, hit it again and it fires right up. I keep thinking that I don't have my foot pressed all the way to the floor with the clutch. I don't think that's the problem though. Not really sure what it is...
     
  8. Oct 28, 2009 at 1:51 PM
    #8
    Amo-cat3

    Amo-cat3 Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    410
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    I think there was a TSB out for 05+ tacoma's that had a starter problem, something with the fuel pump/fuel delivery. Not exactly sure where i saw this, but i think it was an independent auto site i found when looking at used car/truck prices.
     
  9. Oct 28, 2009 at 2:53 PM
    #9
    Bryan07sport

    Bryan07sport [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Member:
    #23363
    Messages:
    360
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    Newark, Delaware
    Vehicle:
    07 TRD Sport Access 6spd
    Hardwire GPS, 110v power outlet in cab, foglights anytime, mudflaps removed, pa-15 ipod interface, rear leaf tsb, URD short shift, integrated third brake/cargo light, ABS disable switch, BHLM, Dynomax super turbo muffler, Nitto Terra Grapplers 265/70/17, Front Bilstein 5100's at 1.75, Weathertech floormats, sockmonkey bedsides, bestop supertop, spidertrax
    Thanks everyone for your input. Yes I use the same key every time, motor wont turn at all without the clutch switch engaged, and hold it till it fires up would burn up the starter.... I held it for a lot longer than i though the starter should prolly crank.... and even gave it a min and tried again. Its like something in the ECU or other computer stuff is shutting off fuel or ignition for some reason..... and after it sits for 20 mins something resets and fires right up.... Anybody else have any ideas??
     
  10. Oct 28, 2009 at 2:56 PM
    #10
    Bryan07sport

    Bryan07sport [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Member:
    #23363
    Messages:
    360
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    Newark, Delaware
    Vehicle:
    07 TRD Sport Access 6spd
    Hardwire GPS, 110v power outlet in cab, foglights anytime, mudflaps removed, pa-15 ipod interface, rear leaf tsb, URD short shift, integrated third brake/cargo light, ABS disable switch, BHLM, Dynomax super turbo muffler, Nitto Terra Grapplers 265/70/17, Front Bilstein 5100's at 1.75, Weathertech floormats, sockmonkey bedsides, bestop supertop, spidertrax
    I'm assuming that whatever you're experiencing is the same thing.... My truck always fires right up after just a couple rotations. Except for these times when nothing... my only problem is when it has happened, letting go of the key and trying again yeilds no results... i have to let it sit for awhile. hmmmm......
     
  11. Oct 28, 2009 at 3:13 PM
    #11
    Afwrestler1986

    Afwrestler1986 Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2008
    Member:
    #6768
    Messages:
    3,661
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Johnstown, NY
    Vehicle:
    01 trd 4X4 ex cab manual
    Gray wire, Some lights in the bed area, and some character marks throughout.
    Oh, one more thing to maybe check is the pressure switch where the clutch pedal comes down on. Sometimes the floor mat rides up and i can't push the pedal far enough,and once the switch actually came loose from the back of it's bracket.:confused:
     
  12. Oct 28, 2009 at 3:25 PM
    #12
    Bryan07sport

    Bryan07sport [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Member:
    #23363
    Messages:
    360
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    Newark, Delaware
    Vehicle:
    07 TRD Sport Access 6spd
    Hardwire GPS, 110v power outlet in cab, foglights anytime, mudflaps removed, pa-15 ipod interface, rear leaf tsb, URD short shift, integrated third brake/cargo light, ABS disable switch, BHLM, Dynomax super turbo muffler, Nitto Terra Grapplers 265/70/17, Front Bilstein 5100's at 1.75, Weathertech floormats, sockmonkey bedsides, bestop supertop, spidertrax
    thanks, but the motor wont turn over at all unless the switch is engaged.....
     
  13. Oct 28, 2009 at 3:32 PM
    #13
    Afwrestler1986

    Afwrestler1986 Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2008
    Member:
    #6768
    Messages:
    3,661
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Johnstown, NY
    Vehicle:
    01 trd 4X4 ex cab manual
    Gray wire, Some lights in the bed area, and some character marks throughout.
    Hmmmmmmmmm:notsure: I got nothing then. Good luck guys
     
  14. Oct 28, 2009 at 3:38 PM
    #14
    memario1214

    memario1214 Vivid Illumination Vendor

    Joined:
    Oct 1, 2009
    Member:
    #23628
    Messages:
    13,025
    Gender:
    Male
    First Name:
    Colton
    MT recently relocated to Willmar, MN
    Vehicle:
    05 Dub Cab TRD Sport 4x4
    TRD Cold Air Intake, rear cat delete with Aero Turbine 2525, Maglite mount mod, white LED's all around, white gauges w/blue needles, Tinted Tails, Morimoto 32" XBAR LED Bar, Truxedo Lo-Pro QT Tonneau, Pioneer AVIC X-920 BT touchscreen, FX-R Retrofit, LR UCAs, OME 3" Lift w/ Dakar leafs, DTLT Headers, Walbro 255 fuel pump, TRD S/C, Hankook Dynapro ATM tires
    I have an auto 05 DC and I experience the same problem occasionally. I just have to let off, try again, and it starts right up! No idea what this is... Mostly because it doesn't happen every time, just once in a while.
     
  15. Oct 28, 2009 at 5:22 PM
    #15
    decrowe

    decrowe Member

    Joined:
    Oct 3, 2009
    Member:
    #23701
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    First Name:
    dcinwyo
    casper, wy
    Vehicle:
    2007 tacoma dblcab long box
    air bags on the rear
    I have a 07 dpuble cab, v6, i have the same problem. It is usually after I have driven it, let it sit for 10-40 minutes. turn the key and it turns over but wont start. I may have to try a time or 2 but it starts right up then.
     
To Top