1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4wd light flashing

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by FreidTaco, Feb 15, 2013.

  1. Feb 15, 2013 at 5:00 PM
    #21
    jshsltr

    jshsltr Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2012
    Member:
    #86120
    Messages:
    514
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    St Louis

    How many miles does your truck have on it? Just something to consider. Would you put a used transfer case in your truck that has over 40-87k miles on it instead of putting a brand new actuator in?
     
  2. Feb 15, 2013 at 5:02 PM
    #22
    jshsltr

    jshsltr Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2012
    Member:
    #86120
    Messages:
    514
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    St Louis

    Good Stuff
     
  3. Feb 15, 2013 at 5:04 PM
    #23
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    Interesting.....

    I have 75xxx on it
     
  4. Feb 15, 2013 at 5:06 PM
    #24
    jshsltr

    jshsltr Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2012
    Member:
    #86120
    Messages:
    514
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    St Louis
    Would be nice if its a $.10 fix :cool:
     
  5. Feb 15, 2013 at 5:13 PM
    #25
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,871
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    I found and attached the 4x4 factory troubleshoot guide which I used:
    4x4 troubleshoot guide.pdf
     
  6. Feb 15, 2013 at 5:15 PM
    #26
    jshsltr

    jshsltr Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2012
    Member:
    #86120
    Messages:
    514
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    St Louis

    You have fairly low miles. Just my .02, but if the actuator turns out to be bad, I would be more inclined to replace it with a new actuator rather than a transfer case with almost as many miles as the one i have. Even if i have to pay a couple hundred more. Now if the difference was greater say 500 more, I may take my chances with the used one.
     
  7. Feb 15, 2013 at 5:21 PM
    #27
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    Did you test all resistance values?
     
  8. Feb 15, 2013 at 5:22 PM
    #28
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,871
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    Yes. I went down every step. I located the error at the resistance test.
     
  9. Feb 15, 2013 at 5:26 PM
    #29
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    Well in that case, i am at step one cause it does not stop blinking.
    I guess i will pull it inside and get after it.
     
  10. Feb 15, 2013 at 5:27 PM
    #30
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,871
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    do the ohm test anyways
     
  11. Feb 15, 2013 at 5:35 PM
    #31
    Foihdzas

    Foihdzas What is hummingbird?

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Member:
    #43276
    Messages:
    991
    Gender:
    Male
    First Name:
    Danny
    B.C Canada
    Vehicle:
    2010 Dbl Cab 5' Box
    Extra fog lights behind grill, Pro Form rubberized undercoat, Fog lights on w/ high beams mod, Lighted 4wd switch, Husky Liners, 12v always on, Yellow wire mod, DEVIL HORNS BABY!! OME 885's Nitrochargers w/ 1.5" AAL with 1" lift block, Redline hood struts, front/rear winch wiring, Blue Sea systems Fuse Block, Spidertrax spacers, Wet Okle seat covers, ECGS front diff Bering Replacement

    +1 for helping a guy out
     
  12. Feb 15, 2013 at 6:26 PM
    #32
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    Okay so on step 5 everything checked out good so the switch is good.

    On step 6 I am assuming it was telling me to check the plug side that goes into the switch....
    part A supposed to be .3 to 100 i got 1230

    Part B supposed to be more than .5M
    terminal 1 to ground i got 1230
    terminal 2 to ground i got 0.6
     
  13. Feb 15, 2013 at 6:38 PM
    #33
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    Wait, what i did does not make sense. I am an idiot. Those wires have to go to the computer.
    I think i need to inspect the actual actuator. DUH!!
     
  14. Feb 15, 2013 at 6:55 PM
    #34
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    Okay, here are my real results.
    Part A 1.3 right where it needs to be
    Part B not a damn thing. I cant even get a flicker on multimeter
     
  15. Feb 15, 2013 at 8:18 PM
    #35
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,871
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    No continuity on motor side or plug means circuit is broken somewhere. Same problem I had. Check the motor prongs.
     
  16. Feb 15, 2013 at 8:44 PM
    #36
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    well i checked the front actuator and there was no continuity there either. between prongs 1&2 or grounded.
     
  17. Feb 15, 2013 at 11:11 PM
    #37
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,871
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    same thing with mine. prongs 1 and 2 no connectivity. I tested it on my buddy's 4x4 and there was connectivity. Pulled the actuator out (6 screws IIRC) and the prongs werent touching).

    Easy and free fix, definitely worth trying.
     
  18. Feb 16, 2013 at 12:33 AM
    #38
    DoorDing

    DoorDing Thank you, Nancy Roman

    Joined:
    Sep 7, 2012
    Member:
    #86445
    Messages:
    24,986
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 DCSB Off-Road 4WD
    If blackhawke's excellent assist falls through, I'd suggest visiting a transmission shop for an estimate before having the work done at a dealership. They specialize in this kind of repair, and may be able to do the job for less. If you need an actuator, they may also be able to find you a better deal than the dealership.

    Blackhawke, keep the help coming. Even if it ultimately fails to help the OP, I'm sure someone else will make use of it.
     
  19. Feb 16, 2013 at 1:52 PM
    #39
    FreidTaco

    FreidTaco [OP] 'merica

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Member:
    #63918
    Messages:
    1,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    null
    Wy
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD OffRoad SR5
    Billys 5100 all four corners, fronts set at 0 with 886x coils, 2" AAL, Betterbuilt toolbox, 1.25" spidertrax, 3" Flowmaster 50 series delta flow, own fog light mod, mounted Streamlight rechargeable stinger, toolbox light, ScanGuage Oh... and URD Stage 3 SC
    THANK YOU!!!!!!!!!! I FREAKING LOVE YOU MAN!!!!
     
  20. Feb 16, 2013 at 2:18 PM
    #40
    DoorDing

    DoorDing Thank you, Nancy Roman

    Joined:
    Sep 7, 2012
    Member:
    #86445
    Messages:
    24,986
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 DCSB Off-Road 4WD
To Top