1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

ATF Temperature

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Sunset Point, Mar 10, 2012.

  1. Mar 10, 2012 at 5:19 PM
    #1
    Sunset Point

    Sunset Point [OP] Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Member:
    #74191
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    Dallas
    Vehicle:
    2009 PreRunner V6
    Has anyone figured out the process for determining ATF temperature on a 2WD 2nd gen Tacoma? Also, what and where is the "combination meter"?

    Any help would be appreciated.

    Thanks.
     
  2. Mar 10, 2012 at 5:27 PM
    #2
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,404
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    The "Combination Meter" is what the manufacturers use to refer to the instrument cluster in wiring diagrams.
    They don't generally break down the actual detail wiring within the cluster... they just show the gauges and lamps with two wires going to the mysterious gray box called "combination meter"
     
  3. Mar 12, 2012 at 11:06 AM
    #3
    Sunset Point

    Sunset Point [OP] Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Member:
    #74191
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    Dallas
    Vehicle:
    2009 PreRunner V6
    How about the 2009? I have got the manual for the A750E - Automatic Transmission Fluid, but the 2WD does not look the same. There is no "AT TEMP" light on the instrument cluster. Any ideas on where to go next?

    Thanks.
     
  4. Mar 12, 2012 at 4:00 PM
    #4
    Sunset Point

    Sunset Point [OP] Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Member:
    #74191
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    Dallas
    Vehicle:
    2009 PreRunner V6
    Manual says that the AT TEMP light is not on the 2WD. I guess I need to go to a dealer and see if they will tell me how they do it.
     
  5. Mar 12, 2012 at 6:50 PM
    #5
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,404
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
  6. Mar 14, 2012 at 2:32 PM
    #6
    Sunset Point

    Sunset Point [OP] Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Member:
    #74191
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    Dallas
    Vehicle:
    2009 PreRunner V6
    Spoke to service guys at dealer. The V6 2WD's do not have the AT TEMP light installed.
     
  7. Mar 14, 2012 at 6:10 PM
    #7
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,404
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    Do you or do you not have a dipstick?

    The service guys at the dealer will tell the owner of a 2.7 reg cab that it is impossible to install the factory cruise control without a new ECU, and that installation of intermittent wipers will require a new control board and motor.

    I did both to my truck after work this week.
    Each mod took a total of 15 minutes, total cost for parts was $250 shipped. I did both mods sitting in the driver's seat with nothing more than a Gerber multi-tool.


    Just follow the diagnostic procedure outlined in the other thread for the 5spd V6... I'll bet you $10 that it works.
     
  8. Mar 15, 2012 at 4:23 PM
    #8
    Sunset Point

    Sunset Point [OP] Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Member:
    #74191
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    Dallas
    Vehicle:
    2009 PreRunner V6
    You would lose the $10, I have attempted several times. However, Scanguage II with version 4.0 and higher reads the transmission fluid temperature for 2nd Gen Tacomas (and other Toyota models, generally built after 2005). Use the XGauge feature and the codes on their website and it works.

    Thanks for the help.
     
  9. Mar 18, 2012 at 3:30 PM
    #9
    Fortech

    Fortech Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Member:
    #5636
    Messages:
    878
    Gender:
    Male
    CANADA
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma TRD OR
    Bilstein 5100's, rear TSB, Firestone bags
    According to some Pre Runner owners, the procedure will still work if performed correctly.
     
  10. Jun 4, 2012 at 3:24 PM
    #10
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    6,592
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2012 Prerunner SR5
    This ( bolded ) seems odd to me as I have a 2012 PreRunner SR5, 2.7L engine, 4 speed automatic and I have the AT Temp LED in the dash and a transmission dipstick.
     
  11. Jun 4, 2012 at 6:30 PM
    #11
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,404
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    Has the temp light ever come on?

    The clusters are all the same. Pretty sure mine has the space for the AT Temp light, but it's never come on and does not come on during the "bootup" lamp check period.
     
  12. Jun 4, 2012 at 7:37 PM
    #12
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    6,592
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2012 Prerunner SR5
    Yes. When I turn on the ignition ( before starting the engine ) it comes on with all the other indicator lights " bootup". I checked it again when I was heading off to work. Other than that it has never come on. I also have a dipstick for checking the fluid level and adding if needed.
     
  13. Jun 4, 2012 at 7:39 PM
    #13
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,404
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    Must be a change for 2012.
     
  14. Oct 18, 2012 at 3:57 PM
    #14
    BTO

    BTO Well-Known Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Member:
    #25836
    Messages:
    393
    Gender:
    Male
    California
    Vehicle:
    '07 Silver PR DC AT SR5 TP LSD
    Defroster mod, Bilstein 5100s front, Adjustable Ranchos rear.
    My '07 PR AT V6 does NOT have an AT temp light. This is odd as it seems it's hit and miss. Could it be the Towing package vehicles don't have it?
     
To Top