1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Radio Volume button don't work

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by txusa03, May 21, 2009.

  1. May 21, 2009 at 7:22 AM
    #1
    txusa03

    txusa03 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2009
    Member:
    #12279
    Messages:
    112
    Gender:
    Male
    just recently I discovered a freaky behavior with my radio volume button. No matter what direction you turn the volume button get no responses.

    Normally when you turn the volume button clockwise, a volume number in the LCD screen increases and counter clockwise the number in the LCD screen decreases. In my case that one time that afternoon, no number show up on the screen and the volume just remain the same.

    I got to Lowes, went inside and bought something and came back out and everything was fine. I have an 09 4cyl regular cab. Anyone experienced something similar with their radio volume button. I believe I was 100% sober that afternoon as well and the weather was not hot and was very comfortable. I think it is some sort of minor glitch and I will just brush it under the rug for the time being but just curious if others had any issue with their.
     
  2. May 21, 2009 at 7:24 AM
    #2
    Joe B

    Joe B Well-Known Member

    Joined:
    Oct 27, 2008
    Member:
    #10290
    Messages:
    806
    Very common problem that happens mostly on the single CD unit.
    I had the same problem.
     
  3. May 21, 2009 at 7:26 AM
    #3
    Jester243

    Jester243 mod status????

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7552
    Messages:
    10,000
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Spokane, WA
    Vehicle:
    2016 Trail Premium 4Runner w/ KDSS
    contact your dealer, I believe this is a known issue on the 2009's
     
  4. May 21, 2009 at 7:31 AM
    #4
    jspadaro

    jspadaro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Member:
    #12342
    Messages:
    2,994
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    Knoxville, TN
    Vehicle:
    Former Tacoma Owner
    Blue Oval Mod
    Yup, all correct. I literally just got mine replaced under warranty about an hour ago. They actually just replace the entire head unit for you rather than trying to fix the button, but you shouldn't have trouble getting them to replace it.
    The good news is that the steering wheel control still works if you've got it, in the interim.
     
  5. May 21, 2009 at 7:32 AM
    #5
    Kyouto42

    Kyouto42 Iron Beard

    Joined:
    Aug 18, 2008
    Member:
    #8614
    Messages:
    9,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Ahwatukee, AZ
    Vehicle:
    BSP '10 4x4 TRD Off-Road DC
    See build thread in signature
    Man Toyota is slipping. That's something I'd expect of bose, not Toyota.
     
  6. May 21, 2009 at 7:54 AM
    #6
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,780
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Toyota probably didn't manufacture the radio. It would have been subcontracted out. The problem is Toyota takes the hit for someone else's F-up, just like the frames.
     
  7. May 21, 2009 at 8:37 AM
    #7
    txusa03

    txusa03 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2009
    Member:
    #12279
    Messages:
    112
    Gender:
    Male
    thanks, man I was afraid I would get flame and call me out for bs.:D

    good to know so I might mention it next time I have service.
     
  8. May 21, 2009 at 8:39 AM
    #8
    jspadaro

    jspadaro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Member:
    #12342
    Messages:
    2,994
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    Knoxville, TN
    Vehicle:
    Former Tacoma Owner
    Blue Oval Mod
    Yeah, I left mine for like 3 months or so, but finally got it fixed because it kept getting worse, and the fix was painless.

    It was rare at first, then started happening about 50% of the time, then the tuner knob also started fritzing, and then sometimes it started thinking that the tuner knob was being turned when it wasn't, which was when i threw in the towel. ;)
     
  9. May 21, 2009 at 9:06 AM
    #9
    BSPDX

    BSPDX Well-Known Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Member:
    #16048
    Messages:
    2,074
    Gender:
    Male
    Warranty!
     
  10. May 21, 2009 at 9:37 AM
    #10
    Jester243

    Jester243 mod status????

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7552
    Messages:
    10,000
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Spokane, WA
    Vehicle:
    2016 Trail Premium 4Runner w/ KDSS
    I think you can also look foward to the radio randomly turning off and not being able to turn it back on, unintended volume changes the worse it gets. Just call the dealer, dont be a jerk about it and all should be good. :D :thumbsup:
     
  11. May 21, 2009 at 9:40 AM
    #11
    gonzo6up

    gonzo6up Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Member:
    #12240
    Messages:
    428
    Gender:
    Male
    Middle Tn
    Vehicle:
    09 tacoma SR5 4x4 sport
    tint/ vent visors/ seatbelt chime mod/ DTRL Mod
    same issue here too! i contacted the dealer about my 09 and they ordered a new radio for me. I brought this problem up when i was getting approved for the rear leaf TSB.
     
  12. May 21, 2009 at 9:23 PM
    #12
    Raven65

    Raven65 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Member:
    #14150
    Messages:
    361
    Gender:
    Male
    Camden, SC
    Vehicle:
    '09 Magnetic Gray Reg Cab 5-Lug
    Curt hitch, D-rings, bed mat
  13. May 22, 2009 at 2:41 AM
    #13
    sammy

    sammy Well-Known Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Member:
    #10940
    Messages:
    80
    Gender:
    Male
    Maryland
    Vehicle:
    '09 4X4 Reg. Cab, Debadged Barcelona Red
    seat belt chime inter. wipers debadged canvas top (Bestop)
    mine used to change frequency, now it just turns itself off. Going in today
     
  14. May 22, 2009 at 5:04 AM
    #14
    Rickochet

    Rickochet Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2008
    Member:
    #10041
    Messages:
    472
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Kentucky
    Vehicle:
    '09 Tacoma Access 2.7 4 x 2
    Added VS Wipers, Cruise Control, DRL, Undercover SE Bed Cover
    The volume stuck once on my '09. I bitch slapped it and it started working ok. If it does it again I will take it in.
     
  15. May 22, 2009 at 7:43 PM
    #15
    DriverSound

    DriverSound Señor Member

    Joined:
    Mar 29, 2009
    Member:
    #15329
    Messages:
    3,652
    Gender:
    Male
    SoCal
    Vehicle:
    15 DCSB OR 4x4 & 15 Mustang GTPP
    Too few to list. 10 4runner SR5 4x4- 09 Pre-Runner TRD-OR AC- 14 Prius Two- 08 xB
    I've test drove a new 09 with a broken volume knob control. It was the jbl package with the 6 cd.
     
  16. Jun 8, 2010 at 8:16 PM
    #16
    Veccster

    Veccster bass turds

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Member:
    #8407
    Messages:
    2,096
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Pittsburgh - The City of Champions
    Vehicle:
    2009 DC V6 TRDsport
    5100's all around - fronts at 1.75", 265/70/17 Bridgestone Revo 2, HID headlights and fog lights, factory skid plate, ss exhaust tip, tube steps, Access roll-up tonneau cover, Redline hood struts, 6 D-rings, seat MagLite, LED dome, fumoto oil drain, DTRL, fog light anytime, Kenwood/Clarion speakers, Pop-N-Lock 5300, LED bed lights and a few other things...
    Old thread but just wanted to add that I now have the same problem with my 2009 TRD Sport (w/out JBL). It works about 50% of the time right now. Just got in one day and the volume knob didn't work. I still have control with the steer wheel buttons but it definitely needs replaced.

    I'll be calling the dealer tomorrow.
     
  17. Jun 9, 2010 at 2:33 AM
    #17
    Rickochet

    Rickochet Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2008
    Member:
    #10041
    Messages:
    472
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Kentucky
    Vehicle:
    '09 Tacoma Access 2.7 4 x 2
    Added VS Wipers, Cruise Control, DRL, Undercover SE Bed Cover
    My '09 did it once when I first got it but it hasn't done it in about about 18 mos. Weird.
     
  18. Mar 11, 2011 at 4:52 PM
    #18
    JHTreyIII

    JHTreyIII Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2011
    Member:
    #51937
    Messages:
    98
    Gender:
    Male
    First Name:
    Trey
    Chicagoland
    Vehicle:
    09 TRD Sport DCLB 4X4
    ToyTec ULK, ARB Bumper, Warn XD9000, All Pro Rear Bumper and Sliders, K&N Intake, TRD Exhaust, Wet Okoles, 285/75/16 MT Kevlars, All Pro U-bolt Flip w/ Timbren Stops, OME Dakar leaf packs, Spidertrax Spacers
    I know this is an old post but I'm not sure if anyone has noticed that this seems to be affected by the bluetooth. I found this post researching the same problem.

    My volume knob quits every once in a while but it's only when my cell phone is connected via bluetooth. If I disconnect the bluetooth and mess with the radio knob, it will start working just fine. I reconnect my bluetooth and everything works fine. The bluetooth is designed to temporarily disable the volume knob when you get a call and it seems like sometimes it simply forgets to re-enable it once the call has ended. This also seems to be common when I try to adjust the volume of a phone call with the knob...which doesn't work...like that causes it to stay disabled.

    All in all, try to turn the bluetooth off on your cell phone and play with the knob. That's worked for me.
     
  19. Mar 19, 2011 at 12:07 PM
    #19
    Raven65

    Raven65 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Member:
    #14150
    Messages:
    361
    Gender:
    Male
    Camden, SC
    Vehicle:
    '09 Magnetic Gray Reg Cab 5-Lug
    Curt hitch, D-rings, bed mat
    Interesting, but the base model (non-JBL) radio doesn't have bluetooth capability.
     
To Top