1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Rough Start Up - Engine Sputtering Video

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016+)' started by lightgrenade, Jul 30, 2017.

  1. Jul 30, 2017 at 4:40 PM
    #1
    lightgrenade

    lightgrenade [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2016
    Member:
    #205345
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2017 TRD OR
    Hello all, has anyone experience engine sputtering when starting your vehicle? For the last week I've experienced it pretty regularly when the vehicle has sat for over an hour. Some are short occurrences like in the videos below, and others quite a bit longer. Once the truck warms up it will usually crank without issue.

    17 TRDOR Auto





    Update: Dealership said after software update they couldn't replicate again; Video below a few hours later



    Final Update: Seem to have fixed the problem by installing new injectors. Find the parts list below.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Last edited: Aug 10, 2017
  2. Jul 30, 2017 at 4:44 PM
    #2
    Radarninja

    Radarninja Safety 3rd

    Joined:
    Jun 10, 2017
    Member:
    #221167
    Messages:
    1,110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Northern California
    Vehicle:
    06 taco
    Chromed out radiator cap
  3. Jul 30, 2017 at 4:54 PM
    #3
    lightgrenade

    lightgrenade [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2016
    Member:
    #205345
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2017 TRD OR
    Thanks for the heads up on your post. I'm going to try and get by the dealership this week to see what they have to say about it. Just rolled 10K miles and started to hesitate shortly after. Reading your thread it looks like people have tried several fixes without much success. I hope it's not one of those deals where the dealer can't diagnose the problem.
     
  4. Jul 30, 2017 at 6:23 PM
    #4
    Qwack

    Qwack Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Member:
    #166696
    Messages:
    502
    Gender:
    Male
    Oahu
    Vehicle:
    2016 TRD Sport 4x4 2017 4Runner

    almost sounds like a diesel starting
     
    J.M Taco likes this.
  5. Jul 30, 2017 at 7:14 PM
    #5
    Yzkiley

    Yzkiley Well-Known Member

    Joined:
    Jun 18, 2016
    Member:
    #189922
    Messages:
    292
    Gender:
    Male
    British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2016 MGM Tacoma Sport DCSB MT
    rain guards, hood deflector, oem tonneau, BFG ko2's, led lightbar behind grill, highlift jack mount side rail, husky Xact front & rear mats, bedrug, AFE cold air intake with scoop, TB spacer, Spec U exhaust, Hikari - lumileds Led's, any time backup cam and gps, OV tune 103B, TRD pro grille, Cali raised pod fog lights, ECGS needle bearing, Bilstein 5100's, Low range offroad 3-1 level kit, SPC light racing ctrl arms, spidertraxx 1.25in spacers, Ride right airbags, clazzio seat covers, carrier bearing spacer, diff drop spacer.....
    Mine did this a few times when cold and parked on a step incline. Had the CPS, and Hpfp replaced by the dealer and havent had the problem since.
     
  6. Jul 30, 2017 at 7:37 PM
    #6
    James_Bond

    James_Bond Well-Known Member

    Joined:
    Jul 30, 2015
    Member:
    #160654
    Messages:
    1,255
    Gender:
    Male
    Southern California
    Vehicle:
    '16 TRD Sport DCLB
    All stock
    Third gen problems aside, it looks like you're not getting any fuel...
     
    Rotekk and J.M Taco like this.
  7. Jul 30, 2017 at 8:10 PM
    #7
    J.M Taco

    J.M Taco Well-Known Member

    Joined:
    Feb 12, 2017
    Member:
    #210428
    Messages:
    374
    Gender:
    Male
    Central California
    Vehicle:
    '17 Tacoma Quicksand DCSB TRD OR 4x4
    This whole thing reminds me of the common problem the 6.0 power stroke engines have when they crank for a really long time when warm.
    Apples to oranges but that originates from faulty fuel system components.
     
  8. Jul 30, 2017 at 8:49 PM
    #8
    smitty99

    smitty99 I also bought a 4Runner

    Joined:
    Sep 10, 2015
    Member:
    #163923
    Messages:
    12,979
    Gender:
    Male
    Scottsdale
    Vehicle:
    16 TRDORDCSB 4x4 A/T (loaded w/ JBL)
    6112s/5160s & 3-leaf AAL;ubolt flip kit;Superbumps
    That's not normal? Mine does it all the time. Figured it's just another Turd gen problem aka "normal for the vehicle"
     
  9. Jul 30, 2017 at 9:52 PM
    #9
    James_Bond

    James_Bond Well-Known Member

    Joined:
    Jul 30, 2015
    Member:
    #160654
    Messages:
    1,255
    Gender:
    Male
    Southern California
    Vehicle:
    '16 TRD Sport DCLB
    All stock
    Yeah my thing starts right up.
     
    over60 likes this.
  10. Jul 30, 2017 at 10:01 PM
    #10
    Garrett75x

    Garrett75x Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Member:
    #209731
    Messages:
    674
    Gender:
    Male
    Torrance
    Vehicle:
    2017 TRDOR 4x4 JBL P&T
    Pro Grille, Shmellfab rock sliders, Carhartt seat covers
    Back again with Smitty on FB live from the dealer waiting room :rofl:
     
    Rotekk, over60 and smitty99 like this.
  11. Jul 31, 2017 at 4:30 AM
    #11
    harrycary

    harrycary Well-Known Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Member:
    #224698
    Messages:
    604
    Gender:
    Male
    First Name:
    Harry
    Vehicle:
    2016 Tacoma TRD Off Road
    Sounds like low fuel pressure.
     
  12. Jul 31, 2017 at 4:58 AM
    #12
    splitbolt

    splitbolt Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Member:
    #32761
    Messages:
    6,117
    Gender:
    Male
    NW Arkansas
    Vehicle:
    2016 TRD OFFROAD DCSB MGM
    CKP is one of the things that can cause this...

    Since it's a cold start problem, I'm going to go with a leak in the EVAP causing unmetered air to enter.
     
    over60, bshammer0 and harrycary like this.
  13. Jul 31, 2017 at 6:14 AM
    #13
    Scooby24

    Scooby24 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 6, 2016
    Member:
    #199113
    Messages:
    1,554
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Vehicle:
    2017 DCSB OR 4X4
    That sounds like a fueling problem. Pump, pressure regulator, injectors. EVAP system should have multiple solenoids that would all have to fail at once to create an inlet for unmetered air. Given the very slow nature of the start, sounds like fuel is trickling in. Our HPFP is only working with the cams rotating so it's not building enough pressure to start, so the pump in the tank should be priming the system. That one may be bad.

    The indication that it happens after sitting for an hour is also indicative of it being problematic after fuel pressure has been bled from the system.
     
    Last edited: Jul 31, 2017
    pra4sno likes this.
  14. Jul 31, 2017 at 7:57 AM
    #14
    lightgrenade

    lightgrenade [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2016
    Member:
    #205345
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2017 TRD OR
    She's sitting at the dealership... now the wait.
     
    shakerhood likes this.
  15. Jul 31, 2017 at 7:58 AM
    #15
    IkemanTx

    IkemanTx Well-Known Member

    Joined:
    Aug 29, 2016
    Member:
    #195877
    Messages:
    323
    Gender:
    Male
    First Name:
    Isaac
    Vehicle:
    2017 4X4 SR5 Tacoma
    Well, us younger guys don't typically have a problem getting things started :rofl:
     
    SandyTaco4x4, over60 and James_Bond like this.
  16. Jul 31, 2017 at 8:29 AM
    #16
    AFMurse2014

    AFMurse2014 Death Can Wait

    Joined:
    Nov 15, 2015
    Member:
    #169730
    Messages:
    2,040
    Gender:
    Male
    First Name:
    Devin
    San Antonio
    Vehicle:
    2016 MGM Double Cab TRD OFF ROAD 6 Speed MANUAL
    Freedom, American flags and ISIS blood Morimoto 35w 5500k HID/ LED highs from TRS. RCI expo rack Core Short throw shifter, hypertech speedo recalibrator. Rear seat molle panel. OVT. PnP 2LM. C4 Hybrid Bumper w/ amber BD squadron pods. 33 pizza cutters. T9 radio
    Similar to my issue... See the ever infamous "sand in gas tank thread"


    I also got a recall on the crank sensors...
     
    Barcared likes this.
  17. Jul 31, 2017 at 10:21 AM
    #17
    rewted

    rewted Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2016
    Member:
    #179574
    Messages:
    137
    Vehicle:
    2017 Black TRD Off-Road Double Cab Short Bed
    Warn Zeon 10-S, BFG KO2 265/75/16, Bakflip MX4, Split Dual Battery System, TRD Pro Grille, Tokonsha P3 Brake Controller, ScanGauge II
    def sounds like low fuel pressure / clog perhaps? or a cps.
     
    over60 likes this.
  18. Jul 31, 2017 at 10:22 AM
    #18
    shakerhood

    shakerhood Well-Known Member

    Joined:
    Aug 9, 2015
    Member:
    #161370
    Messages:
    30,822
    Gender:
    Male
    Southern Ohio
    Vehicle:
    2017 MGM DCSB Off Road, 6 Speed MT, P&T
    Hopefully they get the issue figured out and fixed
     
  19. Jul 31, 2017 at 10:23 AM
    #19
    J.M Taco

    J.M Taco Well-Known Member

    Joined:
    Feb 12, 2017
    Member:
    #210428
    Messages:
    374
    Gender:
    Male
    Central California
    Vehicle:
    '17 Tacoma Quicksand DCSB TRD OR 4x4
    ...not sure if being sarcastic but no it's definitely not normal.
     
  20. Jul 31, 2017 at 10:29 AM
    #20
    Cheers007

    Cheers007 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2017
    Member:
    #207339
    Messages:
    270
    Gender:
    Male
    DFW
    Vehicle:
    2017 Tacoma Limited
    subbed, in for the results.
     

Products Discussed in

To Top