1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Tacoma front differential actuator

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by AJYota, Mar 16, 2010.

  1. Mar 16, 2010 at 4:43 PM
    #1
    AJYota

    AJYota [OP] Member

    Joined:
    Mar 3, 2010
    Member:
    #32481
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    AJ
    Florida
    Vehicle:
    4x4 Tacoma
    4x4, three inch Toy Tech sup lift and Maxxis Big Horn tires 285 75 16
    I have a 2007 Tacoma 4x4, about a month ago my 4x4 light would not stop blinking. The truck had over 60,000 miles when this happned and my extended warranty covered it. Now approximately 500 miles later it has happened again. The Toyota dealer is refusing to pay for it saying the hose broke on the actuator and blameing it on something damaging it. I questioned them and they tell me no skid plates etc. that cover the part are missing and I know the truck has not been aboused. It has been used as a 4x4 some, mud and sand (we live in Florida) no rocks or salt water.

    Has anyone else had to deal with this problem on their Tacoma.

    Thanks

    AJ
     
  2. Mar 16, 2010 at 4:47 PM
    #2
    luk8272

    luk8272 Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    Do you have a skid plate on the truck? Are they saying it is because you don't? I was also under the impression that if the dealer fixes something that is pre-exhisting and it breaks due to them not fixing the original problem after warranty ends it is still on them.
     
  3. Mar 16, 2010 at 4:55 PM
    #3
    AJYota

    AJYota [OP] Member

    Joined:
    Mar 3, 2010
    Member:
    #32481
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    AJ
    Florida
    Vehicle:
    4x4 Tacoma
    4x4, three inch Toy Tech sup lift and Maxxis Big Horn tires 285 75 16
    Yea, I'm pretty pissed and I have not picked up the truck yet. The service manager has not called me back but the lady who I'm working with agrees with me for what it is worth. She recommend I call toyota corporate but you can't get through to them these days with all of the recall issues.

    I have a couple of issues with this, why did it go over 60,000 before it went out the first time? Now it has gone bad again, approx 500 miles.

    Plus, now I have a truck even if I get it repaired may go out again. Like I told the lady, I bought a 4x4 to drive through the mud sometimes.
     
  4. Mar 16, 2010 at 5:12 PM
    #4
    luk8272

    luk8272 Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    I can certainly understand what you mean. I have wheeled the shit out of mine on multiple occasions. Do you have a skid plate on your truck or is it missing? If its not there then I suppose they are correct as it would leave the actuator exposed.
     
  5. Mar 16, 2010 at 7:37 PM
    #5
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    9,321
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    Mine went at 16k and I do no wheeling other than dirt backroads. Its been fine since then and now have 42k on the odo but this is one of the reasons I bought the extended warranty before my 3/36 went out.

    I'm with Luke, seems to me, the part malfunctioned that they replaced. I hope your call to TMCC helps the cause, this doesn't make sense in light of them fixing it the first time. Its a stretch saying its abuse :notsure:

    Wish you the best in getting it fix on their dime! Stealers!
     
  6. Mar 17, 2010 at 4:51 PM
    #6
    AJYota

    AJYota [OP] Member

    Joined:
    Mar 3, 2010
    Member:
    #32481
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    AJ
    Florida
    Vehicle:
    4x4 Tacoma
    4x4, three inch Toy Tech sup lift and Maxxis Big Horn tires 285 75 16

    I have the extended warranty to 100,000 miles. However, it is not through Toyota but one they recommened at the time. It went out on January 7th with 63,000 miles on it the first time. The extended warrant paid in full. Now is has gone out on March 15th with 65,013 miles. That is only 2013 miles since the new one. The warranty will not pay because they say Toyota should warranty it, the part has a one year warranty.

    Met with the Service manager and the Customer Care manager today for over an hour. The Service manager said the dealer will not pay because the line came off and it is full of mud and water////It's a truck, I told the guy and I live where you can't go anywhere without riding down a dirt road and puddles. keep in mind they agree the steel cover is over it with no damage.

    Long Story, I have moved on to the Toyota 800 number seeking satisfaction.

    By the way, the Service Manager has never owned a 4x4.
     
  7. Mar 17, 2010 at 5:02 PM
    #7
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    5,645
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    I maybe too tired but what hose they are talking about? Diff breather ?
     
  8. Mar 17, 2010 at 5:17 PM
    #8
    AJYota

    AJYota [OP] Member

    Joined:
    Mar 3, 2010
    Member:
    #32481
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    AJ
    Florida
    Vehicle:
    4x4 Tacoma
    4x4, three inch Toy Tech sup lift and Maxxis Big Horn tires 285 75 16
    The said it is a line/hose that is hooked to the acutulator.
     
  9. Sep 4, 2013 at 1:45 PM
    #9
    lorren68

    lorren68 New Member

    Joined:
    Jun 23, 2013
    Member:
    #106869
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Fairmount Georgia U.S.A.
    Vehicle:
    07 tacoma
    Mine went out the other day, only 71000 miles. I will be fixing mine in a few weeks and it will be sold to purchase another chevrolet.
     
  10. Sep 4, 2013 at 1:46 PM
    #10
    Manwithoutaplan

    Manwithoutaplan the full Monty

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Member:
    #4500
    Messages:
    49,522
    Gender:
    Male
    ID
    Vehicle:
    07 Tacoma Speedway Blue Trd 4x4
    -Nitro 4.56 gears - Arb Front and Rear lockers. -Rear Swing out bumper Curiosity of ( Dept .94) https://www.facebook.com/Dept94 -Tinted, -ProComp 6 inch lift with Icon Coil overs and Bilstein's 7100Resi -315/70/17 - 17x8 in Pro Comp Matte black rims 4.5 bs -East Coast Gear Supply Sliders -ALL Pro EXP LEaf pack -Camburg UCA's -CAB mount CHOP
    Last edited: Sep 4, 2013
  11. Sep 4, 2013 at 1:55 PM
    #11
    Manwithoutaplan

    Manwithoutaplan the full Monty

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Member:
    #4500
    Messages:
    49,522
    Gender:
    Male
    ID
    Vehicle:
    07 Tacoma Speedway Blue Trd 4x4
    -Nitro 4.56 gears - Arb Front and Rear lockers. -Rear Swing out bumper Curiosity of ( Dept .94) https://www.facebook.com/Dept94 -Tinted, -ProComp 6 inch lift with Icon Coil overs and Bilstein's 7100Resi -315/70/17 - 17x8 in Pro Comp Matte black rims 4.5 bs -East Coast Gear Supply Sliders -ALL Pro EXP LEaf pack -Camburg UCA's -CAB mount CHOP
    My Hose was clogged so i cleaned that out.
    I took out the ADD completely out, had about 1/4 of cup of water in it.
    So i took it part and had buddy solder couple contact points. Re-greased the gears and installed back in and bingo no light.

    lost some oil so i had to buy some new diff fluid.
     
To Top